قائم مقام بانک مرکزی گفت: برخی سپرده گذاران بزرگ به جای همراهی با شبکه بانکی در حال اعمال فشار از طریق مختلف هستند و برخی دیگر از سپرده گذاران کوچک، دولتی یا شبه دولتی بازارگرمی کرده و اجازه نمی دهند که سود بانکی در مسیر اصلی خود حرکت کند.
به گزارش «فرصت امروز»، اکبر کمیجانی روز گذشته در همایش «سیاست های پولی و چالش های بانکداری و تولید» در مؤسسه عالی بانکداری با بیان اینکه در حال حاضر سپرده گذاران و شبکه بانکی از توسعه بالاتری برخوردار هستند، گفت: در سال های پیش همواره ما از مدافعان حقوق از دست رفته سپرده گذاران بودیم، چراکه اختلاف منفی بین نرخ تورم و سود پرداختی به مشتریان بانک ها برای سپرده گذاری ها وجود داشت و تورم همواره بالاتر می ایستاد. اما اکنون این گونه نیست و با شاخص نرخ تورم و سیاست های اصلاحی که اعمال شده، در حال حاضر نرخ سود اصلاح شده است و در مسیر پرداخت متناسب با تورم قرار دارد.
وی چسبندگی رو به پایین نرخ های سود بانکی را عاملی مؤثر در ایجاد مشکلات برای واحدهای تولیدی و اقتصاد عنوان کرد و گفت: مطالبات غیرجاری آشکار و پنهان، حجم بالای مطالبات بانک ها از بخش دولتی و رسوب انواع دارایی ها با درجه نقدشوندگی پایین مانند املاک و مستغلات و سهام، در عمل چسبندگی رو به پایین نرخ های سود بانکی را به همراه داشته و به تبع آن مشکلاتی را برای واحدهای تولیدی و اقتصاد ایجاد کرده است.
کمیجانی همچنین از پرداخت بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات تا هفته پایانی دی ماه به ۲۰ هزار و ۳۰۰ بنگاه کوچک و متوسط خبر داد و گفت: این در حالی است که قرار بود ۱۶ هزار میلیارد تومان برای ۷۵۰۰ بنگاه اختصاص یابد که در حال حاضر این رقم به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
وی افزود: براساس آخرین آمار، حدود ۲۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات برای واگذاری بیش از ۱۲۷ هزار دستگاه خودرو تسهیلات در قالب وام ۲۵ میلیونی پرداخت شده است که سود بازپرداخت آن ۱۶ درصد بود و از سویی دیگر مبلغ ۸۰۰ میلیارد تومان هم بابت قرارداد خطوط اعتباری مربوط به کالاهای واسطه ای در قالب اعطای تسهیلات خرید دین پرداخت شده و رقمی نزدیک به ۴۲ هزار میلیارد تومان به صدور کارت های اعتباری خرید کالای ایرانی اختصاص پیدا کرده است.
دستورالعمل صرافی ها بازنگری می شود
در حالی اخیرا معاون اول رئیس جمهور از ساماندهی صرافی ها تا پایان امسال خبر داده بود که قائم مقام بانک مرکزی در همین راستا از بازنگری دستورالعمل تأسیس فعالیت و نظارت بر عملکرد صرافی ها خبر داده است. کمیجانی در حاشیه همایش «سیاست های پولی و چالش های بانکداری و تولید» در جمع خبرنگاران در این باره گفت: دستورالعمل صرافی ها که در سال ۹۳ ابلاغ شده است، با فضای کنونی اقتصاد کشور متناسب نیست و به همین دلیل این دستورالعمل بازنگری خواهد شد.
کمیجانی با اشاره به بخشنامه معاون اول رئیس جمهور گفت: به هرحال با توجه به اینکه در فضای بعد از برجام شرایط و مراودات بانکی تغییر کرده و بانک ها می توانند با دست بازتری در فضای بین المللی فعالیت کنند، در نتیجه صرافی ها باید در چارچوب آنچه برای آنها تعیین می شود عمل کنند.
وی با بیان اینکه سیستم بانکی وظیفه اصلی خود را در نقل و انتقال وجوه برای رفع نیازهای تولید و تجاری انجام می دهد و صرافی ها در سطح بازار خرد و تأمین نیازهای آنی مشتریان را رتق و فتق می کنند، گفت: صرافی نمی تواند نیاز کلان کشور را برطرف کرده و ما داریم مقدمات این کار را فراهم می کنیم. از دو ماه قبل به بانک ها دستورالعمل هایی ابلاغ شده و بنابراین به مرور که توسعه روابط کارگزاری گسترش می یابد، بخش عمده ای از انتقال وجوه از صرافی ها به سمت سیستم بانکی انتقال می یابد.