علی جمالی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان صنایع برودتی، تهویه مطبوع، لباسشویی و قطعاتیدکی معتقد است واردات برخی تولیدات خارجی بهدلیل اینکه قطعات آنها بهصورت سیکیدی (بستهای کامل، شامل تمام قطعاتی است که برای تولید وسیله باید سوار (assemble) شود)، وارد میشود و گمرکی از آنها دریافت نمیشود بهدلیل ارزان تمام شدن محصول نهایی، این موضوع به ضرر تولیدات داخلی است. جمالی در همین ارتباط و حال و هوای این روزهای این بازار گفتوگویی با «فرصت امروز» داشت که از نظر میگذرانید.
***
از نظر شما واردات قطعات بهصورت سی کی دی و عدم دریافت گمرکی از آنها به ضرر تولید داخلی است، درباره این موضوع توضیح دهید؟
یکسری شرکتها بهدلیل کاهش هزینهها و قیمت تمام شده خود، قطعات را بهصورت سی کی دی وارد میکنند تا با جمعآوری و سرهم کردن این قطعات، محصولات مورد نظر خود را تولید کنند. اما اتفاقی که افتاده این روند به شکل دیگری در حال انجام است بهگونهای که یک یخچال آماده را بهصورت مجزا وارد میکنند و مجددا در داخل کشور آن را سرهم میکنند.
این موضوع از دو جهت مشکلاتی دارد، در درجه اول سودی واقعی که متعلق به بازرگان است پرداخت نمیشود، علاوه بر این واردات این محصولات به این شکل میتواند زمینهای برای افزایش آمار 25میلیارد دلار قاچاق کالا به کشور باشد. نکته قابل توجه ضرری است که از این طریق به تولید داخلی خصوصا در بخش دولتی ضربه جدی وارد میشود. در حال حاضر تولیدکنندگان بخش دولتی صنف صنایع برودتی، تهویه مطبوع، لباسشویی و قطعات یدکی یا کارخانههایی مثل ارج، زاگرس و... تعطیل شدهاند یا سایر کارخانهها با 20 الی 25درصد ظرفیت خود در حال فعالیت هستند.
بخش خصوصی تولیدکنندگان صنف صنایع برودتی، تهویه مطبوع، لباسشویی و قطعاتیدکی در چه شرایطی است؟
شرکتهایی از جمله امرسان، هیمالیا و بسیاری دیگر از شرکتهای خصوصی در حال فعالیت هستند و شرایط آنها از کارخانههای دولتی به مراتب بهتر است اما این کارخانهها هم با ظرفیت کامل خود فعالیت نمیکنند.
مشکل اصلی صنف شما در حال حاضر چیست؟
یکی از مهمترین مشکلات ما در صنف صنایع برودتی، تهویه مطبوع، لباسشویی و قطعاتیدکی کاهش قدرت خرید مردم است، زیرا محصولی که 3 یا 4 سال پیش میتوانستیم با 400هزار تومان خریداری کنیم در حال حاضر به 2میلیون تومان رسیده است.
مشکل دیگر ما افزایش قیمت تمام شده محصولات از یک سو و دو نرخی بودن ارز و عدم پرداخت تسهیلات به تولیدکنندگان از سویی دیگر است که باعث شده در کار تولیدکنندگان خلل ایجاد شود.
متاسفانه در حال حاضر تولیدکنندگان ترجیح میدهند تا نقدینگی خود را در بانک نگهداری کنند زیرا بانکها به سپردهگذاران خود سودهای بالایی پرداخت میکنند. این موضوع باعث میشود تا تولیدکنندگان هیچگاه دریافت سود مطمئن از بانک را با سودی که حاصل از تولید با هزینهها و ضرر و زیانهای آن است جایگزین نکنند.
دلیل این افزایش قیمتهای محصولات طی این سالها چیست؟
یکی از دلایل اصلی این موضوع ثبات حقوق و درآمد مردم و افزایش قیمت محصولات و همچنین عدم حمایت کافی از تولیدکنندگان است، زیرا در شرایطی که قیمت ارز افزایش یافته دولت میتواند با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت، معافیتهای مالیاتی و سایر اقدامات حمایتی، تولیدکنندگان را یاری کند به طور حتم با کاهش هزینههای تولیدکنندگان، قیمت محصولات نیز کاهش خواهد یافت.
محصولات ساخت ایران از نظر کیفی تا چه میزان با محصولات خارجی تفاوت دارند؟
تولید هیچکدام از قطعات این محصولات تولید داخل نیست اما مشکل ما تنها عدم وجود تکنولوژی تولیدکنندگان خارجی است زیرا تولیدات آنها امکاناتی دارد که متاسفانه تولیدات ما فاقد این امکانات و خدمات است. اما باید توجه داشت که از نظر کیفیت و فنی محصولات ما همپای نمونههای خارجی است.
* ارتباط با کارشناس: sanazkolahdooz@yahoo.com