رضا امیدیپور، کارشناس ارشد منابع طبیعی در خبرگزاری ایسنا یادداشتی را منتشر کرده و در آن درباره دفع پسماندها و ارتباط آن با محیط زیست و بازیافت سخن گفته است.
در این یادداشت آمده است: با گسترش شهرها و بهتبع آن افزایش فعالیتهای شهری و افزایش مصرف، مقادیر زیادی پسماند در جوامع شهری تولید می شود، بهطوریکه هماکنون دفع پسماندهای ناشی از این پدیده یکی از مشکلات عمده و پرهزینه برای اغلب مدیران شهری است. بنابراین انجام مدیریت و برنامهریزی برای ساماندهی پسماندهای شهری که زیرمجموعه مدیریت شهری محسوب میشود، امری ضروری و اجتنابناپذیر است.
پسماندهای شهری یکی از تولیداتی است که عدم توجه به آن میتواند چشمانداز واحدهای شهری را تحت تاثیر قرار دهد. از آنجا که توسعه روزافزون مناطق شهری و افزایش بیرویه جمعیت در آنها باعث تولید انواع پسماندهای شهری شده است، آنچه امروز به یک دغدغه در محیطزیست شهری تبدیلشده چگونگـــی دفــع و معدومسازی پسماندهای شهری است.
شهر ایلام با داشتن جمعیـــتی بالـــــغ بر 200 هزار نفر دارای تولید روزانه 180 تا 220 تن زباله است. درصورتیکه دارای مکان مناسبی برای دفن این میزان پسماند نباشد خطرات زیادی محیطزیست و حتی زندگی ساکنان این شهر را تهدید خواهد کرد.
این کارشناس در بخش دیگری نوشته: طبق آییننامه محل دفن پسماند ازنظر بادهای غالب نباید در بالادست مناطق جمعیتی قرار بگیرد. حالآنکه محل دفن کنونی زباله شهری در ایلام مشرفبه شهرک مسکونی شهید کشوری (سرطاف) و روستای «ماربره» برخلاف آییننامه است.
همچنین براساس آیین نامه دفن زبالههای ویژه و بیمارستانی در محل دفن پسماندهای عادی ممنوع است. این در حالی است که زبالههای شهر ایلام تفکیک نمیشود و نکته آخر اینکه سوزاندن پسماندها در فضای آزاد در محل دفن ممنوع است ولی در محل دفن زبالههای شهر ایلام این عمل صورت می گیرد و خود سبب آلودگی هوا و به خطر افتادن سلامــتی مـردم روستاهای اطراف این مکان میشود. بنابراین عدم رعایت ضوابط سازمان محیطزیست در امر انتخاب مکان دفن و حتی تفکیک زبالههای عادی از زبالههای بیمارستانی نگرانیهای عمدهای را به وجود میآورد.
در این زمینه میتوان مکان دفن زباله را براساس ضوابط و معیارهای سازمان محیطزیست انتخاب کرد. همچنین استفاده از تجارب سایر استانهای کشور بهخصوص استانهای همجوار میتواند کمک شایانی به حل معضل دفن زباله شهر ایلام کند. برای مثال تنها محل بازیافت کامل زباله خاورمیانه در شهر کرمانشاه قرار دارد که 100 درصد زبالهها را بازیافت کرده و هیچگونه مادهای برای دفن باقی نمیگذارد. این پروژه قادر است روزانه 500 تا 600 تن زباله را بازیافت کند. زباله بهعنوان طلای سیاه شناخته میشود و بازیافت آن علاوه بر جلوگیری از آلودگـــی محیــــطزیست، میتواند فرآوردههای مفیدی از جمله کودهای آلی نیز داشته باشد.