گزارش كمیسیون اصل 90 مجلس در مورد آنچه فساد گسترده در فوتبال نامیده، منتشر شده است و بر اساس اخبار خبرگزاریها برای بررسی به قوه قضاییه ارجاع داده میشود. این گزارش محصول دو سال كار كارشناسی در این كمیسیون و مصاحبه با رؤسای سابق، مربیان فوتبال، روزنامهنگاران ورزشی و گروهی از اهالی فوتبال است. اما چند نكته در این گزارش وجود دارد كه نشانمیدهد تهیهكنندگان گزارش نسبت به موضوع فساد در فوتبال نگاهی عمومی داشتهاند و در نهایت نهاد فدراسیون فوتبال را مورد هجمه قرار دادهاند. این البته به معنای آن نیست كه فدراسیون فوتبال در برخی از موضوعات مندرج در گزارش نباید پاسخگو باشد یا اینكه از آن حسابرسی نشود.اما ریشه و علل فساد در فوتبال تنها معطوف به فدراسیون فوتبال نیست.
فوتبال در ایران دولتی است و بودجه آن از خزانه عمومی كشور تامین میشود. این خود نخستین قدم است برای آنچه بهعنوان فساد در فوتبال كشور عنوان میشود. مدیریتی كه به خزانه عمومی وصل است بدون در نظر گرفتن ابعاد درآمدزایی فوتبال و شرایط موجود در آن، بدون برنامهریزی تنها در رقابت كاذب با دیگر باشگاههای دولتی تنها هزینه میكند.
البته در گزارش به این موضوع اشاره شده است اما نتیجهگیری ناقصی از آن صورت گرفته چه آنكه عنوان شده فوتبال حرفهای ایران خود محلی برای فساد است. فوتبال در ایران زمانی حرفهای میشود كه به سمت خصوصی شدن برود و خودش بتواند پول خودش را دربیارود. اما وقتی چنین نشد و دو تیم استقلال و پرسپولیس با بودجهای سالانه 40میلیارد تومانی آویزان دولت هستند، چه میشود گفت.
وقتی همین نمایندگان مجلس كه گزارش فساد از فوتبال را تهیه میكنند، برخلاف نص قانون، واگذاری استقلال و پرسپولیس را تعلیق میكنند، چه میشود گفت؟! روح این گزارش ضد فوتبال است؛ بدین معنی كه همه امكاناتی كه برای فوتبال در نظر گرفته میشود را از او گرفتهاند و فوتبال را متهم به فساد میكنند.اگر فوتبال امروز از بودجه عمومی ارتزاق میكند به این دلیل است كه مجلس در قانون بودجه، حق پخش تلویزیونی را نادیده گرفته است و حقی برای فوتبال قائل نیست كه پولش را خودش دربیاورد.
نقطه جدایی همین جاست اگر فوتبال بدون حساب و كتاب به گفته تهیهكنندگان گزارش فساد در فوتبال، هزینه میكند به این دلیل است كه از محلهای نامشخص دولتی و صنعتی به آن پول واریز میشود.اگر قانونی برای شفافیت مالی فوتبال وجود داشت چنین نمیشد. گفته میشود دولت حق هزینهكرد در فوتبال را ندارد، اما باشگاه سپاهان كه زیرمجموعه كارخانه دولتی فولاد است در فوتبال هزینه میكند، از كجا میآورد؟ از جایی بهعنوان صندوق رفاهی كاركنان كه لزوما دولتی نیستند اما مورد حمایت دولت هستند. اگر میخواهیم در فوتبال ایران شفافیت وجود داشته باشد، باید قوانین شفافی برای آن نوشت. از خودمان شروع كنیم؛ مجلس.
روزنامهنگار ورزشی