صنعت قطعات و لوازم جانبی خودرو بر تولید قطعات مربوط به موتور خودرو و لوازم جانبی آن متمرکز است و محصولات متنوعی مانند لوازم موتور، باتری، لاستیک، چرخ و بدنه خودرو را تولید میکند. تعویض قطعات در نمایندگیهای این صنعت و ارائه خدمات پس از فروش نیز از دیگر قسمتهای مهم این صنعت است.
بهطور کلی محصولات این صنعت شامل مواردی مانند اجزای الکتریکی و الکترونیکی اتومبیل، موتور خودرو و سیستمهای مربوط به آن، فرمان، سیستم ترمز و اگزوز، قطعات مربوط به تهویه خودرو، قطعات بدنه خودرو و چرخ، فیلترهای تصفیه آب و رادیاتور، کیسههای هوا و. . . میشود.
بیشترین میزان درآمد از آن اروپا و آمریکاست
اگرچه ایالات متحده آمریکا بیشترین تعداد وسایل نقلیه و حجم تولید خودرو را در جهان داراست، اما بزرگترین بازار صنعت قطعات خودرو مربوط به اروپاست که بیشترین میزان درآمد را در این صنعت از آن خود کرده است. اروپای شرقی و اروپای غربی هر دو از تولیدکنندگان بزرگ قطعات اتومبیل به شمار میروند که اروپای غربی سطح درآمد بیشتری دارد اما طی سالهای اخیر کشورهای اروپای شرقی مانند لهستان، اسلوونی و روسیه نیز از تولیدکنندگام عمده این صنعت شناخته شدند.
بهطور کلی اروپا 11/5درصد از جمعیت جهان را در این صنعت پوشش داده و 35درصد از محصولات آن را تولید میکند. بعد از اروپا نیز آمریکای شمالی بزرگترین بازار این صنعت را داراست و خصوصاً در ایالات متحده آمریکا، کانادا و مکزیک بازاری قابل توجه را به وجود آورده است. مطابق گزارش ibis این صنعت در فاصله سالهای 2010 تا 2015 رشد سالانه 4.3درصد داشته است.
بازارهای بزرگ منطقهای بر حسب میزان درآمد
همچنین در تحقیقاتی که در سال 2014 در بازار قطعات خودرو انجام شده بود، بزرگترین بازارهای منطقهای این صنعت با ذکر میزان درآمدشان معرفی شدهاند. در این گزارش همانگونه که ذکر شد، اروپا با درآمدی بالغ بر 160میلیارد یورو، بزرگترین بازار این صنعت شناخته شده است و بعد از آن، مناطق تجارت آزاد آمریکای شمالی که با نام اختصاری NAFTA شناخته شده و شامل ایالات متحده آمریکا، کانادا و مکزیک میشوند با درآمد 157میلیارد یورو، دومین بازار بزرگ این صنعت به شمار میروند.
چین با 147میلیارد یورو سومین بازار بزرگ بوده و پس از آن به ترتیب ژاپن و کره با 110میلیارد یورو و برزیل، روسیه و هند با 51 میلیارد یورو جا میگیرند. طبق آمار مذکور باقی مناطق جهان تنها 40میلیارد یورو را در بازار این صنعت از آن خود کردهاند.
بازار تأمین قطعات خودرو در فاصله سالهای 1985 تا 2015
یکی از بخشهای مهم صنعت قطعات خودرو، بخش تأمین قطعات است، به این صورت که بسیاری از تولیدکنندگان این صنعت با افزایش گروههای جزئیتر، نمایندگانی را برای این بازار در نظر گرفته و بسیاری از محصولات خود از قبیل سیستمهای سوخت، فرمان و همچنین قطعات خودروهای خارجی را به فروش میرسانند. اندازه حجم بازار تأمین قطعات خودرو در فاصله سالهای 1985 تا 2015 نیز از جمله تحقیقات اخیری است که محققان انجام دادهاند.
طبق گزارش انجام شده ارزش این بازار در فاصله سالهای 1985 تا 2015 به صورت زیر است: 1985: 290میلیارد یورو، 1990: 345میلیارد یورو، 1995: 380میلیارد یورو، 2000: 240میلیارد یورو، 2005: 470میلیارد یورو، 2010: 515میلیارد یورو و 2015: 620میلیارد یورو.
طبق آمارهای فوق به خوبی روشن میشود که بازار مذکور روند روبهرشدی را طی کرده است و در سالهای آینده نیز این روند ادامه خواهد داشت. از جمله تغییرات این بازار نیز در سالهای اخیر و سالهای آینده استفاده از مواد اولیه سبکتر، تغییر در روند تولید وسایل الکتریکی و از همه مهمتر گرایش به سمت سوختهای جایگزین است.
چند شرکت موفق...
از جمله شرکتهای موفق در زمینه تأمین قطعات خودرو، شرکتهای آلمانی کاندیشنال و بوش و همچنین شرکت ژاپنی دنسو هستند. دو شرکت آلمانی فوق در سال 2013 بزرگترین تأمین کننده در زمینه قطعات خودرو در جهان شناخته شده بودند و شرکت دنسو نیز مقام سوم را داشت. در اینجا بهعنوان نمونه کمپانی دنسو و میزان درآمد آن را در زمینه صنعت مذکور بررسی میکنیم.
این شرکت که در سال 1949 تأسیس شده بود، بخشی از گروه بزرگ تویوتا محسوب میشد. جالب است بدانید که فروش خالص این شرکت در سال 2014 بیش از 39میلیارد دلار گزارش شد. قطعات تولید شده توسط این شرکت نیز قطعات مدرن و جدیدی است که فراتر از قطعات معمولی یک خودرو بوده و محصولات خاصتری مانند قطعات خودروهای هیبریدی، سیستمهای کنترل آب و هوا و سیستمهای رادار برای جلوگیری از تصادف و تولیداتی از این دست را شامل میشود.