بسياري از ما در خانه خودمان توجه ميکنيم که چراغ اضافي روشن نباشد يا آب را هدر ندهيم، اما درمحل کار يا وقتي در يک ساختمان اداري تجاري به عنوان مراجعهکننده جايگاهمان تغيير ميکند، درست برعکس رفتار ميکنيم. انگار اينکه چه کسي پول برق و آب را ميپردازد تعيين کننده است که بايد در مصرف صرفهجويي کنيم ياخير.
تا چند سال پيش، در بيشتر شهرهاي پيشرفته و صنعتي در ساختمانهاي بزرگ اداري، بهطوردائمي چراغهاي زيادي را روشن ميگذاشتند و ساختمانها در شب مثل ستاره ميدرخشيدند و تابلوهاي تبليغاتي با چراغهاي فراوان تا صبح روشن بودند؛ اما ديگر آن دوران گذشته. امروز کسي از بيهوده روشن بودن حتي يک لامپ هم خوشحال نميشود و تماشاي آن روي بيننده اثري مثبت ندارد . سيستمهاي نوري در ساختمانهای اداري امروزي بيشتر بهصورت خودکار يا با برنامهريزي ديجيتالي کارميکنند و چراغهاي ورودي به سنسور تشخيص نورمجهز شدهاند تا بهمحض تاريکي، روشن شده و وقتي روشنايي روز کافي است، خود به خود خاموش شوند.
در راهپله و پارکينگ از لامپهاي کممصرف استفاده ميشود. با استفاده از کليدهاي زماندار و چشم الکترونيکي حساس به حرکت (وقتي کسي در محوطه قرار ميگيرد، چراغ روشن و به نسبت فاصله يا زماني که براي عبور افراد لازم است، دوباره اتوماتيک خاموش ميشوند) درمصرف برق صرفهجويي زيادي ميشود. در مراکز خريد و ساختمانهاي اداري وتجاري، پلهبرقيها تنها زماني که کسي روي آنها بايستد به کار ميافتند و زماني که کسي از روي آنها عبور نميکنند، بهطور موقت خاموش ميشوند.
از دو طرف کاغذ براي پرينت گرفتن يا براي پيشنويسها از کاغذهاي بازيافتي استفاده کردن درکاهش هزينهها موثر است. فقط کافي است که وقت استفاده از کاغذ متوجه با ارزش بودن آن باشيم. در محل کارهاي دفتري، بسياري از کارمندان اهميتي به قابل استفاده بودن لوازمالتحرير خود نميدهند. خاموش کردن دستگاهها وقت ترک محل کار هم يکي ديگر از راههاي مفيد است. شايد هر اداره مسئولی داشته باشد که تمام سيستم وچراغها را بعد از وقت اداري خاموش کند، اما گاهي کامپيوتري که از آن استفاده نميشود يا چراغ اتاقي که کارمند آن رفته تا نيمهشب بيهوده روشن باقي ميماند.
در کشورهاي اروپايي، در اداره و شرکتها کسي براي چايي آوردن استخدام نيست. از مديرکل گرفته تا کارمند تازه وارد، هرکسي به آشپزخانه رفته و براي خود چاي يا قهوه ميريزد. هر کسي ليوان و بشقاب خودش را خودش شوید يا در ماشين ظرفشويي مشترک قرار ميدهد و در شرکتها از ظرف يکبار مصرف استفاده نميشود. ساختمانهاي اداري و بهخصوص مجتمعهاي تجاري بزرگ بهصرفه است که از باتري خورشيدي استفاده کنند. در بعضي کشورها، دولت براي تشويق به استفاده از انرژي خورشيدي تخفيفهاي مالياتي يا وامهاي بيبهره براي نصب سيستم خورشيدي در اختيار متقاضيان قرار ميدهد .
سيستم گرمايش و سرمايش و تنظيم آنها روي درجه حرارت مناسب در اماکن بزرگ و اداري با توجه به روشن بودن دائمي کامپيوتر ولامپهايي که توليد گرما ميکنند و همچنين استفاده از شيرآلات خودکار هزينهها را بسيار کاهش ميدهند.
انسانها در هر جايي که هستند باعث توليد گازهاي گلخانهاي، کمبود آب و آلودگي محيط زيست ميشوند. اينکه ما در محيط کار صرفهجويي کنيم، ممکن است به گرفتن پاداش يا اضافه حقوق منجر نشود، اما قطعا به بالا نرفتن هزينههاي توليد برق و آب و بهبود اوضاع اقتصادي و محيط زيست کشورکمک کرده و در نهايت اثر مثبت اقتصادي آن متوجه همگي ما خواهد شد .
* گردشگر و روزنامه نگار