باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا که روزهای آخر حضور خود را در کاخ سفید تجربه می کند دو دوره رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا بوده و طی هشت سال گذشته اقدامات گسترده ای را در جهت بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا صورت داده است.
وی که کارزار انتخاباتی خود را با شعار تغییر و باور به آن آغاز کرد، به هنگام برگزاری جلسات سخنرانی خود برای جلب نظر آرای رأی دهندگان آمریکایی، وعده هایی را مطرح کرده است که در ادامه به بررسی برخی از وعده های اقتصادی نخستین رئیس جمهور سیاه پوست آمریکا و سرنوشت این وعده ها پس از پیروزی وی در انتخابات خواهیم پرداخت.
1- ایجاد برنامه ای برای اشتغال فوری مجرمانی که در زندان به سر می برند
ایجاد برنامه های تشویقی توسط رئیس جمهور آمریکا برای اشتغال به کار زندانیان با همکاری شرکت های تجاری خصوصی و آموزش مهارت به زندانیان مذکور توسط برخی موسسات خصوصی یکی از وعده های اقتصادی – اجتماعی آقای اوباما بود که جذابیت بسیار زیادی داشت و مورد استقبال هواداران وی قرار گرفت.
نتیجه: این طرح پس از پیروزی باراک اوباما در انتخابات و ورود وی به کاخ سفید چندان از سوی او پیگیری نشده و تنها کمک محدودی به برخی زندانیان در جهت یافتن شغل صورت گرفت که این موضوع به معنای عدم تحقق این وعده از سوی وی است.
2- افزایش عرضه خانه های ارزان قیمت در مناطق شهری
از جمله وعده هایی که آقای اوباما به هنگام مبارزات انتخاباتی خود مطرح کرد، ایجاد صندوقی برای توسعه و افزایش عرضه مسکن ارزان قیمت برای اقشار کم درآمد بود. براساس آنچه رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده بود صندوق سرمایه گذاری یاد شده تنها 2درصد از سود سرمایه دو آژانس سرمایه گذاری مسکن دولتی آمریکا را مورد استفاده قرار داده و هزاران واحد مسکونی نوساز و ارزان قیمت را در دسترس اقشار کم درآمد قرار دهند.
وی همچنین وعده داد در صورت انتخاب به عنوان رئیس جمهور آمریکا تمامی ادارات و نهادهای دولتی مرتبط با بخش مسکن را برای فعالیت در این حوزه بسیج ساخته و منابع لازم را در اختیارشان بگذارد.
نتیجه: می توان گفت که اوباما به صورت نه چندان کامل به این وعده خود عمل کرده و به تأمین مسکن های وعده داده شده پرداخت، هرچند این برنامه به صورت کامل و با جزییات اجرا نشد.
3- اختصاص 2 میلیارد دلار به پناهندگان عراقی
جنگ عراق هزینه ها و تبعات بسیار زیادی برای ایالات متحده آمریکا داشته است. این کشور به رغم هزینه سنگین برای ماشین جنگی خود در عراق، با مشکلات دیگری نظیر آن دسته از عراقی هایی که برای فرار از جنگ به کشورهای همسایه پناهنده شده بودند نیز روبه رو شد. در همین راستا آقای اوباما در جریان برگزاری کارزار انتخاباتی خود وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات دست کم 2میلیارد دلار به موضوع پناهندگان عراقی مستقر در کشورهای همسایه عراق اختصاص خواهد داد.
نتیجه: وی پس از ورود به کاخ سفید به وعده خود عمل کرده و رقم قابل توجهی را برای کمک به کشورهای میزبان پناهندگان عراقی در منطقه خاورمیانه اختصاص داد. به بیان دیگر، وی این وعده خود را پس از رسیدن به قدرت محقق کرده است.
4- رسیدگی به وضعیت وال استریت
یکی از بزرگ ترین چالش های باراک اوباما در دوران ریاست جمهوری خود رویارویی با معترضان به وال استریت و فعالیت های آن بود. این معترضان در واقع به نابرابری اقتصادی در آمریکا که سبب شده است تنها یک درصد از کل ثروت این کشور در اختیار 99درصد مردم قرار گرفته و 99درصد مابقی ثروت تنها در اختیار یک درصد باشد معترض بودند و برای هفته ها در خیابان های آمریکا به اعتراض پرداختند.
یکی از وعده های اقتصادی باراک اوباما این بود که به وضعیت وال استریت رسیدگی کرده و فعالان اقتصادی وال استریت را به پیروی از قانون و اعمال شفافیت بیشتر در فعالیت های شان وادار خواهد کرد. سرکوب و برخورد با فعالیت های اقتصادی که منجر به ایجاد انحصار در بازار می شود نیز از جمله برنامه های دیگر رئیس جمهور اوباما بود که در قالب وعده های انتخاباتی خود به آن اشاره کرد.
نتیجه: به جز مبارزه با ایجاد انحصار در بازار، می توان گفت تمامی وعده های رئیس جمهورآمریکا در رابطه با وال استریت محقق شد. در همین ارتباط وی در نخستین روزهای آغاز فعالیت خود در کاخ سفید قانونی را به امضا رساند که کارمندان دولت را به مدت دو سال از همکاری با کارآفرینانی که در وال استریت فعالیت می کردند منع کرده و لابی کردن برای آنان را بسیار سخت و محدود می کرد.
وی در ادامه تلاش های خود موفق شد ارتباط بسیار نزدیکی میان دولت آمریکا و لابی گرانی که برای فعالان وال استریت به لابی می پردازند برقرار کرده و نتایج این اقدامات را برای مطالعه عموم منتشر کرد.