بازار آهن یکی از بازارهایی است که همواره قابلیت ورود و سرمایهگذاری در آن وجود دارد؛ بازاری که عموما متاثر از عوامل مختلفی نظیر شرایط بازار مسکن، نرخ ارز و مسائلی از این دست است بنابراین نکته مهم توجه به شرایط متغیرهای دیگری است که بسیار اثرگذار است. در حال حاضر بنا به صحبتهای رییس اتحادیه آهن تهران، حدود 4500 آهنفروش در این زمینه در مرکز در حال فعالیتند که سه هزار نفر از آنها مجوز کسب دارند و بهصورت قانونی فعالیت میکنند.
مابقی فعالان به دلیل مشکلاتی که دارند و نقص مدارک بدون مجوز کار میکنند. در کل کشور هم حدود 25 هزار آهنفروش در بازار حضور دارند که از یک نفر تا 25 نفر اشتغال ایجاد کردهاند. اما با این وجود همچنان ظرفیتهای خالی بهخصوص در بخش خردهفروشی بازار وجود دارد که میتواند یک زمینه مناسب برای سرمایهگذاری و شروع کسبوکار باشد. در این فرصت به بررسی اوضاع بازار آهن و نکاتی مبنی بر سرمایهگذاری در این بازار میپردازیم.
شروع سرمایهگذاری و امکانات لازم
برای سرمایهگذاری در بازار آهن باید لااقل سرمایه 600 تا 700میلیونی در اختیار داشته باشید. در صنف آهن معمولا افرادی وارد میشوند که تجربه کار در بازار دارند. مهمترین بخش کار برای شروع خرید آهن است که بیشترین حجم سرمایه شما را خواهد گرفت. حدود 400 میلیونی باید برای این کار کنار بگذارید. با توجه به قیمت فعلی بازار هر تریلی آهن حدود 40 میلیون برایتان آب میخورد. با این حساب با این مبلغ میتوانید حدود 10 تریلی آهن خریداری کنید.
داشتن سرمایه در گردش مناسب در این کار یکی از الزامات است. این حجم آهن حدود 200 مترمربع مکان نیاز دارد که هزینههای اجاره با خرید زمین برای انبار بسته به شهر یا منطقهای که قصد سرمایهگذاری در آن را دارید متفاوت است. البته میتوانید از انبارهای عمومی هم استفاده کنید که هزینههای کمتری برایتان در بر دارد. شیوه کار به این ترتیب است که دفتری در نقطهای مناسب از شهر مهیا میکنید و کار فروش و ثبت سفارش را انجام میدهید.
به این ترتیب برخی از هزینهها کاهش مییابد زیرا انبار شما یا بهصورت اختصاصی در نقطهای دیگر از شهر است که هزینههای کمتری به شما تحمیل میکند یا از انبارهای عمومی استفاده میکنید که باز هم هزینههایتان کمتر خواهد شد. بنابراین اگر بخواهید تنها عمل کنید و خودتان تمام کار را انجام دهید و محل انبار و دفتر فروش را در کنار هم قرار دهید باید هزینههایی را برای تجهیز فروشگاه انجام دهید که مهمترین آنها جرثقیل سقفی و باسکول است. خرید و نصب یک جرثقیل سقفی حدود 20 تا 30 میلیون برایتان تمام میشود، علاوه براین باسکول نیز 10 تا 15 میلیونی برایتان آب میخورد.حدود پنج تا 10 میلیون هم باید برای باید برای تجهیر فروشگاه در نظر بگیرید. لوازم اداری و تجهیز دفتر کار هم 15 تا 20 میلیون تومان هزینه دربر دارد. بخشی از سرمایه را نیز باید بهعنوان سرمایه در گردش کار در نظر بگیرید.
در نهایت با دو تا سه نیروی کار میتوانید فروشگاهی را در این سطح اداره کنید. برای کسب مجوزها هم باید به سراغ اتحادیه آهن بروید. ابتدا باید در سایت سازمان صنعت، معدن و تجارت فرم درخواست عضویت پر کنید، پس از ثبتنام و دریافت کد رهگیری میتوانید اقدامات بعدی را انجام دهید. اگر شرایط و مدارک لازم را در اختیار داشته باشید کسب مجوز کارتان حدود دو ماهی زمان میبرد. البته اتحادیه کلاسها و دورههای آموزشی و مشاورهای خاصی را برای متقاضیان در نظر گرفته است.
شرایط بازار و سود احتمالی
برخلاف تصور عامه که فکر میکنند بازار آهن از جمله بازارهایی است که قابلیت کسب سودهای آنچنانی دارد بهجز در موارد خاص که یک نمونهاش در چند سال گذشته اتفاق افتاد کسب سود در این بازار بسیار معقول و منطقی است. محمد آزاد، رییس اتحادیه آهن تهران با اشاره به شرایط رکودی بازار مسکن به «فرصت امروز» میگوید: بازار آهن بسیار وابسته به وضعیت ساختوسازها و رشد بازار مسکن است، در حال حاضر که بازار مسکن در رکود است طبیعتا بازارهای وابسته هم وضعیت مناسبی ندارند و بازار آهن هم از این قاعده مستثنا نیست البته بیشتر مشکل در فروش است نه در کسب سود.
وی میافزاید: کسب سود در این بازار به عوامل متعددی وابسته است اما در شرایط نرمال و بهطور میانگین در بازارهای عمدهفروشی سود 10 درصدی قابل تحقق است اما در بازارهای خردهفروشی این سود، 20درصد هم میرسد . آزاد میگوید: رونق ساختوسازها خواب سرمایه را در این بازار کاهش میدهد اما در شرایط فعلی که بازار ساختوساز در رکود است خواب بازار هم بیشتر است.
فرصتها و تهدیدهای بازار
آزاد در رابطه با شرایط کار در بازار آهن میگوید: معمولا افرادی به این بازار ورود پیدا میکنند که دو تا سه سالی در کنار یکی از فعالان بازار به کسب تجربه پرداختهاند. اما هر بازاری همواره با نوسانات و چالشهایی مواجه است. رییس سابق اتحادیه کشوری آهن ادامه میدهد: خرید بدون مطالعه و عدم شناخت نوسانات بازار مهمترین تهدیدهای کار در این حرفه است. کاهش قیمتها در برخی موارد افرادی ناوارد را بهراحتی از بازار خارج میکند.
تهدید دیگر در رابطه با نحوه معامله با مشتریان است. وی میگوید: عمده مشکلاتی که در حال حاضر در بازار آهن است مشکلات مربوط به کلاهبرداری یکسری افراد سودجو است که بازار را از شرایط امن و مطمئن به سمت بیاعتمادی سوق میدهند و روند کار و معامله را دشوار میکنند، بنابراین تازهواردها باید در معامله با افراد و مشتریان به این امر توجه کنند .
آزاد در توصیه به تازه واردها میگوید: افرادی که قصد ورود و سرمایهگذاری در این کار را دارند باید کاملا به شرایط بازار آشنا و از مسائل حسابداری و مالی اطلاعات کافی داشته باشند. این فعال بازار میافزاید: ورود با پشتوانه مالی مناسب، استفاده از تجربیات دیگران و مشاوره از افراد با دانش و تجربه میتواند بسیار کمککننده باشد بنابراین افراد باید با مطالعه و با چشمانی باز وارد بازار شوند. اطلاع کامل از شرایط بازار مهمترین اصل در ورود به کار است.