«وزیر امور اقتصادی و دارایی در صحبتهای اخیر خود با اشاره به اینکه مطابق با برنامه ششم توسعه رونق اقتصادی کشور از سال آینده آغاز میشود، اظهار کرد: گام مهمی که در شرایط پساتحریم باید برداشته شود، بازسازی اقتصاد کشور است که برنامههای آن در برنامه ششم پیشبینی شده است.» اثرات لغو تحریمهای اقتصادی، کاهش نرخ سود بانکی و ورود سرمایهگذاران خارجی به اقتصاد کشور امری انکارناپذیر است، بنابراین خروج از رکود و رسیدن به رونق اقتصادی چیزی نیست که به راحتی محقق شود و زمانبر است.
از سویی این کار مستلزم تغییرات اساسی است که زمینه را برای رشد و پیشرفت اقتصاد کشور فراهم سازد. از این رو توجه به نقاط قوت و ضعف و تبدیل محدودیتها و ضعفها به فرصت میتواند در بهبود اقتصاد و افزایش بهرهوری موثر واقع شود.
جبران کاهش درآمدهای نفتی با افزایش بهرهوری و استفاده از نیروی انسانی
موسی بیات، نماینده صندوق حمایت و بازنشستگی آیندهساز و عضو تشکیلات هیات امنای صندوق تامیناجتماعی و صندوقهای تابعه؛ با اشاره به لغو تحریمهای اقتصادی، کاهش نرخ سود بانکی و ورود سرمایهگذاران خارجی به «فرصت امروز» گفت: سال 95 قطعا سالی متمایز از سالهای گذشته خواهد بود.بنابراین این امر مستلزم توجه ویژه به بخشخصوصی است. استفاده از ظرفیتهای بخشخصوصی بهخصوص با محوریت تولید و صنعت، باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
در این صورت میتوان گفت یقینا تغییرات قابل توجهی اتفاق خواهد افتاد. وی با اشاره به کاهش قیمت جهانی نفت و کاهش درآمدهای نفتی دولت افزود: ما باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم. در مقابل کاهش قیمت نفت، ما نیروی انسانی فراوانی داریم که باید به کار گرفته شود و تدبیرها و سیاستهایی بهکار ببریم تا بهرهوری افزایش یابد. ما نیازمند افزایش بهرهوری در تمام زمینهها بهخصوص در زمینه نیروی انسانی هستیم که اگر این اتفاق در کشور بیفتد، نگرانی و دغدغه زیادی نخواهیم داشت.
بحث اشتغال، یک اولویت اساسی
موسی بیات با ابراز تاسف در خصوص نرخ بیکاری در کشور ادامه داد: وضعیت بیکاری در کشور جای تاسف دارد و باید برای آن فکری کرد. یکی از مسائل اساسی ما در کشور بحث اشتغال است. اگر مسئله اشتغال حل شود بسیاری از مشکلات دیگر نیز به دنبال آن حل خواهد شد. حل مشکل اشتغال باعث افزایش نشاط و امید به زندگی در میان افراد خواهد شد و مشکلات ازدواج جوانان نیز راحتتر حل خواهد شد.
بنابراین بحث اشتغال یکی از اولویتهای اساسی در کشور است و تا زمانیکه این مشکل حل نشود نمیتوان با اقدامات دیگر به این نتایج دست یافت. بحث بیمهها و صندوقهای بازنشستگی از اولویتهای اساسی کشور ماست و در کنار آن اگر نیروی انسانی هم بهکار گرفته شود و بهرهوری افزایش یابد، یقینا بهرهوریها جبران کاهش قیمت نفت را خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: دولت نیز در خصوص کاهش بیکاری و اشتغالزایی تلاشهایی انجام داده اما به دلیل وجود محدودیتهای زیادی که داشتیم، تاکنون نتیجه مطلوبی حاصل نشده بنابراین باید تلاش بیشتری شود و با توجه به اینکه این موضوع از دغدغههای دولت است و در برنامهها به آن توجه شده، انشاءالله نتایج خوبی در آینده حاصل خواهد شد.
خروج از رکود در سایه بخشخصوصی
نماینده صندوق حمایت و بازنشستگی آیندهساز با تاکید بر اینکه بخشهای اقتصادی برای خروج از رکود حمایت خواهند شد، گفت: واحدهای شبه دولتی کمکم کنار بکشند و آنهایی که سایهشان بر سر بخشخصوصی، تولید و صنعت سنگینی میکند، باید کنار بکشند و کار را به کاردان بسپارند. در صورت توجه به بخشخصوصی و تقویت آن و توجه به مدیریت اصولی و استفاده از نیروهای متخصص، به مرور زمان برای خروج از رکود آماده خواهیم شد.
وی افزود: دولت در بحثهای صنایع واسطهای باید توجه ویژه داشته باشد و صنایع زیربنایی تقویت شوند. صنایع تبدیلی کشاورزی و گلخانهای نیز میتواند از ضرورتها باشد و مورد توجه قرار بگیرد و در عین حال با در نظر گرفتن مزیتهایی که در هر صنعت داریم، میتوانیم برای استفاده از این مزیتها و بهرهگیری از آنها برنامهریزی کنیم. همچنین باید به بازدهسازی و نتایج بهدست آوردن کارهایی که صورت میگیرد، توجه کنیم.
محترم شمردن سرمایهها
موسی بیات با اشاره به اینکه کشور ما کشور وسیعی است و ما منابع زیادی داریم که میتوانیم از آنها استفاده کنیم، ادامه داد: ما در بخش معدن، خوب کار نکردیم. در مناطق جنوب و مکران و سواحل جنوب کم کار کردیم. ما بخشهای مختلفی داریم که میتوانیم از آنها استفاده کنیم و به رونق اقتصادی برسیم. شرایط اقلیمی و زیرساختهای کشور، معادن، وضعیت فیزیکی کشور به جز نفت و همچنین بحث صنایع پتروشیمی و تبدیل مواد خام نفت به محصولات فرآوری شده دیگر، میتواند از محورهایی باشد که تغییرات عمدهای را در اقتصاد کشور ایجاد میکند.
وی افزود: ما باید برای سرمایهها حرمت قائل شویم. سرمایه باید حرمت پیدا کند و سرمایهگذار محترم شمرده شود زیرا اگر سرمایهگذار محترم شمرده شود و سرمایهگذاری کند، اتفاقات بسیار خوبی رخ خواهد داد. ما زمینههای زیادی برای سرمایهگذاری در کشور داریم.در بخشهایی مانند کشاورزی، راهسازی و ریلی بستر خیلی خوبی فراهم است و خیلی کارها میتوانیم در کشور انجام دهیم که زیرساختهای آن وجود دارد.
اگر چه روند رشد کشور با کندی پیش میرود اما با مشارکت سرمایهگذاران خارجی و سرمایهگذاری آنها بهطوری که در صادرات شریک شویم، میتوانیم حتی بازار منطقه را در بسیاری از محصولات بهدست آوریم.نماینده صندوق حمایت و بازنشستگی آیندهساز ادامه داد: ما تاکنون به دلیل محدودیتهایی که داشتیم نتوانستیم سرمایه زیادی جذب کنیم.
ما نیاز به تغییر نگرش در زمینههای مختلف داریم تا کسانی که سرمایهگذاری میکنند نیز تقویت و تشویق شوند. بسیاری از افراد هستند که در زمینه سرمایهگذاری، صنعت و تولید علاقه و اشتیاق زیادی دارند، بنابراین ما باید این افراد را شناسایی و تشویق کنیم.
ارتباط با نویسنده: M_farazmand_66@yahoo. com