محمدحسین برخوردار، مدیرعامل شرکت دخانیات ایران معتقد است اخذ مالیات بر ارزش افزوده تا زمانی که زیرساختهای کنترل بر خردهفروشیها در کشور آماده نباشد، درست نیست و سبب بروز رکود در تولید میشود. البته برخوردار از موافقان مالیات 20درصدی است که بهعنوان مالیات بر فروش اخذ میشود. او در گفتوگویی با «فرصتامروز» سایر مشکلات بخش تولید سیگار در کشور را بازگو کرده که در ادامه میخوانید.
***
شما در مصاحبههای پیشینتان افزایش مالیات از سیگار را موجب رکود تولید اعلام کردهاید، مطالعات نیز نشان میدهد افزایش مالیات، کاهش مصرف را درپی خواهد داشت. دلایلتان را بفرمایید.
دو نوع مالیات شامل 20درصد مالیات بر فروش و 15درصد مالیات بر ارزش افزوده از تولیدکنندگان سیگار در کشور گرفته میشود. ما با مالیات 20درصدی فروش موافقیم اما مشکل اصلی در مالیاتهای ارزش افزوده است. دریافت این مالیات تا زمانی که زیرساختهای لازم برای کنترل و نظارت بر خردهفروشیهای سراسر کشور آماده نباشد، درست نیست. خردهفروشیهای ما هنوز از سیستم صندوقهای الکترونیکی برخوردار نیستند و تا زمانی که این زیرساختها فراهم نشود، بخشی از مالیات بر ارزش افزوده هم دریافت نمیشود.
مجلس موافق افزایش مالیات بر سیگار است و دلایل خود را در کاهش مصرف میداند، نظر شما چیست؟
در همه جای دنیا مالیات بر ارزش افزوده را خرده فروشها پرداخت میکنند و بر همین اساس، دلایل آنها برای افزایش مالیات سیگار و ارتباط آن با کاهش مصرف، درست به نظر میرسد. این مسئله اما در کشور ما که بر خردهفروشیها نظارت و کنترلی اعمال نمیشود، نه تنها عامل کاهش مصرف نیست بلکه به افزایش واردات و بهویژه قاچاق سیگار هم منجر میشود که اکنون به وفور شاهد آن هستیم.
وضعیت تولید شرکت دخانیات در شرایط کنونی چگونه است؟ آیا امسال کاهش تولید داشتهاید؟ چه میزان؟
وضعیت تولید مانند سالهای گذشته است و در حالت ایستایی قرار داریم. معمولا بیلان آخر سال نشان میدهد افت تولید داشتهایم یا نه. اما بررسیها و آمارهای موجود نشان میدهد که در 9ماهه امسال نسبت به 9ماهه سال93، 5درصد کاهش تولید داشتهایم.
وضعیت تولید توتون و تنباکو در کشور چگونه است و تا چه میزان از مصرف صنایع داخلی را تامین میکند؟
در بخش توتون سالانه 8 تا 9هزار تن تولید داخل داریم که 50درصد آن به مصرف داخلی میرسد و 50درصد هم صادر میشود. در تولید تنباکوی طبیعی هم که برای استعمال قلیان است، فروش داخلی نداریم و تمام محصول تولیدی صادر میشود. البته در تولید سیگار روشهای خوبی را در پیش گرفتهایم که به سلامت جامعه هم کمک میکند. تولید سیگار با کاهش قطران و نیکوتین یکی از راههایی است که بر سلامت و بهداشت افراد تاثیرگذار است و ما این کار را آغاز کردهایم.
براساس برنامه پنجم توسعه اقتصادی، تولید سیگار با سرمایهگذاری شرکتهای خارجی باید جایگزین واردات شود. با توجه به پایان مهلت برنامه پنجم، تا چه میزان به این اهداف رسیدهایم؟
نزدیک به 40درصد از سیگارهای مصرفی در کشور وارداتی است و ظرفیت تولید داخل از 24میلیارد نخ سیگار اکنون به حدود 8/5میلیارد نخ در سال رسیده است. با این وضعیت خودتان محاسبه کنید که چقدر به اهداف برنامه پنجم توسعه در بخش سیگار و دخانیات دست یافتهایم!