مشاور رییس سازمان جنگلها گفت: برای جلوگیری از شیوع آفت بلوط زغالی پایهها و سرشاخههای خشک درختان را باید در محل بروز آفت سوزاند و نباید آنها را به مناطق دیگر انتقال داد. فریبرز غیبی، مشاور رییس سازمان جنگلها در گفتوگو با فارس، در مورد وضعیت جنگلهای زاگرسی غرب کشور افزود: نخستین گزارشها مبنی بر خشکیدگی جنگلهای بلوط غرب در استانهای فارس و ایلام در سال 87 به سازمان اعلام شد.
وی با بیان اینکه این گزارشها حاکی از آن بود که درختان بلوط منطقه غرب کشور واقع در منطقه زاگرس بر اثر حمله سوسکهای چوبخوار دچار خشکیدگی شدهاند، گفت: سوسک چوبخوار با خوردن ریشه درختان موجب بروز بیماری با عنوان بلوط زغالی میشود که در نهایت درخت را خشک میکند و از بین میبرد.
عضو شورایعالی جنگل تصریح کرد: در همان زمان کارگروهی متشکل از بخشهای مختلف سازمان جنگلها و دانشکدهها و مرکز تحقیقات منابع طبیعی و برخی اساتید و کارشناسان تشکیل شد و با رصد وضعیت بیماری دستورالعملهایی برای مبارزه صادر شد. غیبی اظهار کرد: در آن زمان برای حل بحران خشکیدگی جنگلهای زاگرسی از فائو نیز طلب کمک کردیم که کارشناسان فائو نظر کارشناسی فراتر از آنچه کارشناسان داخلی داده بودند، ارائه نکردند.
وی افزود: بهرهبرداری بیرویه از جنگلها، فشار دام در عرصههای طبیعی که مانع جوان شدن جنگل میشود، پروژههای عمرانی و ساخت جاده، ریزگردهای کشورهای عربی و خشکسالی از عواملی است که در بروز بیماری بلوط زغالی و خشکیدگی جنگلها موثر است. عضو شورای عالی جنگل اظهار کرد: عوامل ذکر شده موجب کاهش توان اکولوژیک درختان میشود و با توجه به اینکه آفت بلوط زغالی در اکوسیستم طبیعی وجود دارد در شرایطی که درخت ضعیف میشود بروز میکند و درخت را از بین میبرد.
غیبی اظهار کرد: در راستای مبارزه با خشکیدگی جنگلهای زاگرسی سازمان جنگلها طرحی را در قالب طرح صیانت اجرایی کرد که در آن یکسری عملیات احیا و پرورش درختان صورت میگیرد. وی افزود: یکی از روشهای احیای درختان خشکیده آن است که آن دسته از درختانی که ریشه خود را از دست ندادهاند با قطع سرشاخهها و از طریق تکثیر غیرجنسی احیا شوند. مشاور رییس سازمان جنگلها بیان کرد: همچنین ایجاد هلالها (چاله) در پای درختان برای ذخیره آب و نزولات جوی و آبیاری درختان براساس اصول آبخیزداری تهیه شده که این هلالها با همپوشانی یکدیگر و ذخیره آب به میزان یک مترمکعب در هر کدام از آنها با توجه به خشکسالی، کمبود بارندگی و دمای هوا مانع خشکیدگی درختان میشود.