به گزارش «فرصتامروز» مدیرعامل مپنا دستیابی به آرزوی اصلاح راندمان نیروگاهها در ایران را مشروط به اصلاح چرخه اقتصاد برق و اطمینان سرمایهگذار از دریافت اصل و فرع سرمایه دانست. وی افزود: مپنا آماده است تمام نیروگاههای گازی کشور را تبدیل به سیکل ترکیبی کرده و تمام نیروگاههای جنوب کشور را به تولید همزمان آب و برق تبدیل کند. به شرط آنکه تضمین سرمایهگذاری وجود داشته باشد. عباس علی آبادی، مدیرعامل مپنا در نشست خبری صنعت نیروگاههای حرارتی که دیروز در مپنا برگزار شد، خطاب به مسئولان دولتی گفت: اگر دولت منبعی برای تضمین سرمایه خارجیها در اختیار دارد از همین منابع برای تضمین سرمایه فعالان داخلی استفاده کند تا دانش بومی ایجاد شده در کشور همچنان پویا بماند.
وی افزود: فاینانس یا تأمین مالی نوعی تجارت است. اگر دولت برای بازگشت سرمایه تضمین میدهد، مپنا آمادگی دارد منابع مالی لازم برای اجرای پروژههای جدید را تأمین کند. در صورت وجود تضمین به راحتی میتوان از طریق بازار بورس، سرمایه مورد نیاز برای اجرای طرحهای جدید را تأمین کرد. مدیرعامل مپنا با اشاره به اینکه وزارت نیرو قرارداد ساخت 10 هزار مگاوات نیروگاه جدید را با کشورهای خارجی امضا کرده، نگرانی خود را از اجرای تضمینهای ارائه شده به این سرمایهگذاران اعلام کرد.
وی تأکید کرد: اقتصاد برق یک اقتصاد بسته نیست. سرمایهگذار داخلی پس از اجرای پروژههای افزایش راندمان باید پول خود را از یک وزارتخانه دیگر دریافت کند. ضمن آنکه اعتبارات صرف شده در این پروژهها از محل سوخت صرفهجویی شده تأمین میشود. افت قیمت نفت در بازارهای جهانی مدت بازگشت سرمایه را طولانی کرده و این مسئله فعالیت بخشخصوصی را طولانی و غیراقتصادی میکند. علی آبادی در پاسخ به «فرصتامروز» درباره تأثیر ورود شورای اقتصاد به پروژههای افزایش راندمان و حذف وزارت نفت از چرخه پرداخت پول، گفت: اگر دولت میخواهد به بخشخصوصی تضمین واقعی بدهد، باید وزارت اقتصاد و دارایی بهعنوان مالک داراییهای مردم پروژهها را تضمین کند.
به این ترتیب مطالبات بخشخصوصی حتماً پرداخت خواهد شد. مپنا در سال پایانی دولت یازدهم بدهیهای خود را با دریافت نیروگاه از وزارت نیرو تهاتر کرد. مدیرعامل مپنا بیان کرد: در حال حاضر پول برق تولیدی در این نیروگاهها هم توسط وزارت نیرو پرداخت نمیشود و حجم مطالبات مپنا از وزارت نیرو به بیش از 7 هزار میلیارد تومان رسیدهاست. وی ادامه داد: اگر مطالبات خود از وزارت نیرو را دریافت کنیم، آن را صرف افزایش راندمان در نیروگاههای کشور خواهیم کرد.
با دریافت این مطالبات 17 نیروگاه گازی تبدیل به سیکل ترکیبی میشود. بنابراین 17 واحد 160 مگاواتی بدون سوخت وارد مدار میشود یعنی حدود 12 میلیارد کیلووات ساعت برق بدون مصرف سوخت جدید به ساختار نیروگاهی کشور افزوده میشود. این مسئله 2/1 میلیارد دلار برای کشور درآمد ارزی ایجاد خواهد کرد. علی آبادی با تأکید بر اینکه تحریم بر صنعت برق ایران به دلیل توانمندی بالا تأثیر نداشته، اجرای سیاستهای خصمانه علیه کشور را عاملی برای محدود کردن حضور ایران در بازارهای بینالمللی اعلام کرد.
با وجود عهد شکنیهای مکرر دولت در پرداخت بدهیهای مپنا، علیآبادی به «فرصتامروز» گفت: با لغو تحریمها برنامههای گستردهای برای حضور در بازارهای بینالمللی داریم. این رویکرد مورد تأکید مقام معظم رهبری و دولت است اما هیچگاه به بازار داخلی پشت نمیکنیم زیرا مپنا به ملت ایران متعهد بوده و با سرمایه این کشور به نقطه کنونی رسیده است.