سه شنبه, ۶ آذر(۹) ۱۴۰۳ / Tue, 26 Nov(11) 2024 /
           
فرصت امروز

خاک، آب، تالاب، رودخانه‌ها، کشاورزی و. . . حالش بد است و بدتر از همه واژه آب مجازی است که همه را دیوانه کرده و بسیاری از کارشناسان مستقل نیز گاه اظهارنظرهای غیرکارشناسانه‌ای می‌کنند و می‌گویند در ایران کشاورزی نکنیم! برویم آفریقا و آمریکای جنوبی کشاورزی کنیم! این حرف‌ها و اظهارنظرها ترسناک است. مانند نفت که به خاطر آن سایر منابع طبیعی‌مان را نابود کردیم و اکنون برای آب همان بلا را بر سر منابع کشورمان می‌آوریم. معدن‌های پرشمار یا سد‌سازی‌های بی‌رویه و احمقانه وسط جنگل‌های هیرکانی! نمی‌دانیم چرا سازمان محیط‌زیست و خانم ابتکار زیر بار این تخریب‌ها می‌روند؟! خلاصه هر جا را نگاه می‌کنیم و به دور از نگاه‌های سیاسی، تخریب‌ها زیاد است.

محصولات تراریخته که همان دستکاری ژنتیکی است، یک واژه مبهم است و ما با آن مخالفیم، چون مردم عادی از آن چیزی نمی‌فهمند. ما به منابع ژنتیکی‌مان باور داریم. در 40 سال پیش که استفاده از کود و سم شیمیایی در کشور رونق گرفت ما مبارزه بیولوژیکی را مطرح کردیم و گفتند این موضوع سیاسی است. رفتم تمام بیمارستان‌های تهران را گشتم و بیماران سرطانی را پیدا کردم که از میان آنها کودکان و فرزندان افرادی که به هر حزب و جناحی وابسته بودند، پیدا می‌شد. بنابراین غذا را نمی‌توان سیاسی کرد و به آن از دیدگاه سیاسی نگریست. حتی اگر بخواهند هم نمی‌توانند چون همه جناح‌ها و خانواده‌های‌شان از غذای موجود در کشور مصرف می‌کنند.

ما 15 سال است که با پژوهشکده‌های بیوتکنولوژی کشور اختلاف داریم. نخستین مشکل ما با آنها این است که چگونه به خود اجازه داده‌اند به ذخایر ژنتیکی یک کشور دست‌اندازی کنند. این ذخایر سرمایه ملی است و کسی حق ندارد به آن دست‌اندازی کند. مانند موضوع آزولا که آقایان آن را وارد کردند، منابع را به نابودی کشاندند و حالا حاشا می‌کنند. در برنج هم به همین‌گونه است و برنج بومی مولایی را بدون اجازه مردم، کشور و نسل‌های آینده، به فیلیپین بردند و دستکاری ژنتیکی کرده‌اند. در این زمینه ما با سینجنتا (شرکت هلندی) صحبت کردیم و متوجه شدیم اصلاً این محصول اجازه ورود به کشور را نداشته و محصول مال سینجنتاست. اما در کشوری هستیم که قانون اجرا نمی‌شود.

مورد بعدی پروتکل یا کنوانسیون تنوع زیستی است که ما آن را امضا کرده‌ایم و مصوبه مجلس ما شده است و باید قوانین ملی نیز مانند آن می‌شد اما برخی آقایان با کمک کمیسیون کشاورزی مجلس، قوانین را هم دستکاری کرده‌اند. به‌تنهایی می‌دوزند، می‌برند و حرف زور می‌زنند. اینها کسانی هستند که از این موضوع سود می‌برند؛ یک عده قلیل ذی‌نفع که سلامت جامعه را به خطر انداخته‌اند. آقایان ادعا می‌کنند 5 میلیارد دلار محصولات غذایی دستکاری شده ژنتیکی وارد کشور شده است. اگر چنین است که می‌گویند باید سند و مدرک بیاورند. من براساس این گفته‌ها با رییس سازمان گمرک کشور تماس گرفتم و ایشان گفتند یک نخود هم بدون مجوز وزارت کشاورزی وارد کشور نمی‌کنیم. این ادعاهای بی‌اساس را باید مستند اعلام کنند. حتی اگر چنین محصولات مضری وارد شود نیز دلیلی برای تولید آنها در کشور نیست. نباید گفت چون وارد می‌شود پس باید تولید هم بکنیم.

ما کنوانسیون تنوع زیستی را امضا کردیم و باید واردات ما لیبلینگ را رعایت کند و هر کسی بداند که چه محصولی می‌خرد و چی می‌خورد. الان در کشورهای پیشرفته مانند روسیه و غیره تولید تراریخته را محدود کرده‌اند. همچنین هر کشوری در جامعه اقتصادی اروپا می‌تواند این محصولات را ممنوع کند و تاکنون 15 کشور آن را ممنوع کرده‌اند. از بحث علمی هم بگذریم وقتی می‌بینیم کشورهای توسعه‌یافته محصولات تراریخته را ممنوع کرده‌اند ما هم دلیلی برای تولید و مصرف نمی‌بینیم. اساس مقایسه واردات و تولید اشتباه است. اگر واقعاً سالانه 5 میلیارد دلار مواد‌غذایی تراریخته وارد کشور می‌شود، دستگاه‌های مربوط باید پاسخگو باشند که چرا لیبلینگ اجرا نمی‌شود؟

از سوی دیگر به نظر نمی‌رسد با هزینه‌های گزاف پژوهش و تولید بذر محصولات دستکاری شده ژنتیکی تولید آن در کشور اتفاق افتاده باشد. بیشتر شبیه یک بلوف است. آقایان محصولات خارجی را وارد و به اسم ایران تمام می‌کنند. با این تفاسیر کشت این گونه محصولات اصلاً برای کشاورز خرده‌پای ما صرفه اقتصادی ندارد.  نمی‌دانم چرا کشاورزی که باید عزیزش بداریم و سوبسید به آن بدهیم، به دلیل هزینه‌های سنگین تولید زمینش را رها می‌کند یا می‌فروشد تا هزینه‌های خانواده‌اش را تأمین کند. این سیاست‌های حمایتی از کشاورزی در تمام کشورها اجرا می‌شود اما ما بر عکس عمل می‌کنیم. باید هر‌چه زودتر به داد این کشور برسیم که فردا خیلی دیر است.

* رییس موسسه توسعه پایدار و محیط زیست(سنستا)

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/hC9eIXtM
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
سعید ثابت :
9 سال پیش
باید خانم ابتکار، مهندس حجتی و آقای دکتر هاشمی هماهنگ شوند و جهت اصلاح قوانین و دفاع از ذخایر ژنتیک و سلامت جامعه دست به کار شوند. ممنون از اطلاع رسانی شما
احسان سلامتیان :
9 سال پیش
متاسفانه آزولا فاجعه عظیمی را در شمال و تالابهای کشور به وجود آورده است. چرا مسوولین پیگیری نمی کنند و حقوق کشاورزان و ملت را نادید می گیرند. مگر ازولا را شالیکاران از فیلیپین وارد کرده اند؟؟ از کجا معلوم برنج ترانسزنیک بدتر از ازولا نباشد؟
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
خرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانکمک به خیریهسریال ازازیللوازم یدکی تویوتاریفرال مارکتینگ چیست؟محاسبه قیمت طلاماشین ظرفشویی بوشآژانس تبلیغاتیتعمیرگاه فیکس تکنیکتور سنگاپورتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکستالار ختمبهترین آزمون ساز آنلایننرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایرتخت خواب دو نفرهکابینت و کمد دیواری اقساطی
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه