معاملات بازار سرمایه در دومین ماه از فصل زمستان با روند صعودی قیمت سهام شرکتها و نماگرها همراه شد تا در ادامه روند مثبتی که از ماه قبل از آن آغاز شده بود سهامداران و فعالان بازار سرمایه بار دیگر طعم دلچسب سود و افزایش سرمایه خود را پس از دو سال روند نزولی مداوم تجربه کنند. فعالان بازار سرمایه طی بهمن ماه سال جاری شاهد اتفاقات مثبت و خوشایندی بودند، اتفاقاتی همچون انعقاد قراردادهای مهم توسط بزرگترین شرکتهای خودروساز داخلی جهت همکاری مشترک با خودروسازان خارجی و اعلام برنامه و سیاستهای خود به منظور پوشش زیان انباشته و اصلاح ساختار مالی که هر یک بیش از پیش امید و انتظارات مثبت برای بهبود وضعیت سودآوری آنها بهعنوان لیدر بازار سرمایه را تقویت میکرد.
بر این اساس، گروه خودرو بهویژه شرکت سایپا با ارائه برنامههای آتی خود در راستای خروج از زیان و حرکت در مسیر رشد و بالندگی به بازار سرمایه اثبات کرد که همچنان توانایی یدک کشیدن عنوان لیدری بازار سرمایه را دارد. همچنین در این ماه سرانجام موضوع کاهش نرخ سود سپردههای بانکی مشخص شد و بانکها برای کاهش نرخ سود بانکی به 18 درصد به توافق رسیدند تا این امر از اول اسفند ماه جاری توسط کلیه بانکها و موسسات مالی و اعتباری اجرایی شود. علاوه بر این، طبق آخرین اظهارات بانک مرکزی و دولتمردان این نرخ از اوایل سال آینده به 16 درصد نیز کاهش مییابد.
از این رو انتظار میرود تا با اجرایی شدن این موضوع نقدینگی جدیدی از سوی بازار پول به بازار سرمایه سوق یابد و حجم و ارزش معاملات روزانه بورس که طی چند وقت اخیر رشد قابل توجهی داشته، همچنان روند افزایشی را سپری کند. براساس اطلاعات موجود، شاخص کل بورس طی معاملات بهمن ماه سال جاری با رشد بیش از 11 هزار واحدی و با عبور از 10کانال از نیمه مدار 66 هزار واحدی به کانال 77 هزار واحدی صعود کرد تا تنها 112 گام تا ورود به کانال 78 هزار واحدی فاصله داشته باشد. همچنین در این مدت بورس بازدهی 18.3 درصدی را برای سهامداران و فعالان بازار سرمایه به ارمغان آورد.
براساس این گزارش، در خصوص صنایع فعال در بورس طی دوره مذکور نیز از میان بیش از 40 صنعت تنها یک گروه از کسب بازدهی مثبت بینصیب ماند. بهگونهای که گروه فعالیتهای کمکی به نهادهای مالی وابسته همچون بورس اوراق بهادار، بورس کالا و. . . بازدهی منفی 3.04 درصدی را بهدست آورد و مابقی گروهها در بهمن ماه بازدهی مثبت به ثبت رساندند. همچنان که صنعت پیمانکاری صنعتی با کسب بازدهی مثبت 46.10 درصدی در صدر جدول رتبهبندی صنایع از نظر تحقق بیشترین بازدهی مثبت نشست و در ردیف دوم گروه خودرو و ساخت قطعات در پی ثبت بازدهی مثبت 46 درصدی قرار گرفت.
جایگاه سوم نیز به گروه رایانه و فعالیتهای وابسته به آن به تحقق بازدهی مثبت حدود 30 درصدی اختصاص یافت. همچنین گروه هتل و رستوران با کسب بازدهی مثبت 0.72 درصدی بهعنوان صنعتی که کمترین بازدهی مثبت را بهدست آورده مطرح شد. اما در خصوص سهام شرکتهای فعال در بورس نیز زیرمجموعههای سایپا همچون سرمایهگذاری رنا، سایپا آذین و سرمایهگذاری سایپا عنوان پربازدهترین سهام را از آن خود کردند و به ترتیب رتبههای اول تا سوم از نظر کسب بازدهی مثبت را به خود اختصاص دادند.
بهطوریکه شرکت سرمایهگذاری رنا پس از ماهها توقف نماد در حالی طی بهمن ماه به تابلوی معاملات بورس بازگشت که در مدت کوتاه معاملات خود در این مدت بازدهی حدود 155 درصدی را محقق ساخت و بهعنوان پربازدهترین سهم در بورس برگزیده شد. البته نماد معاملاتی این مجموعه سرمایهگذاری طی روزهای پایانی معاملات بهمن ماه امسال به دلیل اعلام تعدیل مثبت سودبراوری و ارائه گزارشات لازم در خصوص اثرگذاری معامله بلوک سهام شرکت سایپا به قیمت پایه 350 تومان به ازای هر سهم بر وضعیت سودآوری آن متوقف شد.
در جایگاه دوم نیز شرکت سایپا آذین با کسب بازدهی مثبت حدود 132 درصدی اعطا میشود که این زیرمجموعه سایپا به دلیل اعلام برنامههای خود جهت انجام برنامه افزایش سرمایه مورد اقبال سهامداران و فعالان بازار سرمایه قرار گرفته بود. رتبه سوم نیز به یکی دیگر از زیرمجموعههای سایپا یعنی سرمایهگذاری سایپا تعلق میگیرد که این مجموعه نیز پس از بازگشایی نماد در مدت معاملات بهمن ماه امسال بازدهی بیش از 126 درصدی را به سهامداران خود هدیه داد.
همچنین در این رتبهبندی شرکتهایی همچون صنایع شیمیایی فارس، بستهبندی ایران، پلی اکریل، صنعت روی زنگان و سیمان دورود قرار میگیرند که این مجموعهها بازدهی بین 100 تا 120 درصدی را محقق کردند و در کنار آنها مجموعههایی همچون بیمه سینا، سرمایهگذاری ملت، نیرو محرکه و تجارت الکترونیک پارسیان جای میگیرند که بازدهی بین 90 تا100 درصدی را بهدست آوردهاند.
این در حالی است که برخی از سهام شرکتها بازدهی منفی را کسب کردند که در جایگاه نخست جدول ردهبندی شرکتها از این نظر میتوان به شرکت سولفیران در نماد «فسلیر» اشاره کرد که در بازار توافقی فرابورس معامله میشود و در مدت معاملات بهمن ماه امسال بازدهی منفی حدود 33 درصدی را محقق کرده است. بعد از آن شرکت تجهیز نیروی زنگان در نماد «شزنگ» با تحقق بازدهی منفی 17.18 درصدی جای میگیرد که نماد آن در بازار توافقی فرابورس معامله میشود و در ردیف سوم سهام شرکت تهران شیمی با افت قیمتی حدود 17درصدی مینشیند.
علاوه بر این میتوان به شرکتهایی همچون سرمایهگذاری توسعه خوزستان، روز دارو و فرآوری زغال سنگ پرور اشاره کرد. براساس اطلاعات موجود، رتبههای نخست نقدشوندهترین سهام به بانک صادرات ایران، گروه بهمن، بانک ملت، هپکو، آذرآب و سایپادیزل اعطا میشود. معاملات بورس طی بهمن ماه سال جاری در حالی پایان یافت که دادوستد بیش از 55 میلیارد و 212 میلیون سهم ارزشی به مبلغ بیش از 120 هزار و 949 میلیارد ریال را در این بازارا رقم زد.
همچنین در این مدت بانک صادرات ایران با حجم معاملات بیش از 5 میلیارد و 466 میلیون سهم عنوان پرگردشترین سهم بورس و شرکت لوازم خانگی پارس در نماد «لخانه» عنوان کم گردشترین سهم را از آن خود کردند.
ارتباط با نویسنده: Shahrbanoo_j@yahoo. com