سالهای زیادی است که ایران در بخشهای مختلف صنعت الکترونیک کم وبیش حرفهایی برای گفتن دارد و در بدبینانهترین حالت، کشور ما در خاورمیانه یکی از تولیدکنندگان بزرگ این صنعت است بهطوریکه در سالهای گذشته توانستهایم با ورود به تولید و مونتاژ دستگاههای کامپیوتری قابل حمل مثل تلفن همراه و لپتاپ نام ایران را بین سازندگان این دستگاههای پرفروش قرار دهیم. اما باتری این دستگاهها همیشه از قطعاتی به حساب میآید که تولیدکنندگان ایرانی بنا به دلایل مختلف از ساخت آن خودداری کردهاند و نیاز کشور همیشه از طریق واردات تامین شده است.
محمد خوشفکر، کارشناس و تولیدکننده قطعات الکترونیکی درباره علت تولید نشدن باتریهای الکترونیکی به «فرصتامروز» گفت: اینکه چرا هیچ سرمایهگذاری علاقه چندانی به تولید این قطعات ندارد برمیگردد به دستگاهها و تجهیزاتی که باید برای تولید باتری از خارج کشور تامین شود و به علت اینکه در سالهای گذشته تحریمها اجازه چنین کاری را نمیداد ما همچنان نیاز خود را از طریق واردات این اقلام تامین میکنیم. وی افزود: البته به این نکته نیز باید توجه کرد که کشور ما سالهای کمی است وارد مونتاژ و تولید دستگاههایی مثل لپ تاپ و تبلت شده است و نیاز جدی به تولید انواع باتری برای این دستگاهها احساس نشده است.
این تولیدکننده قطعات الکترونیکی اظهار کرد: اگر برداشته شدن تحریمها نقش موثری در تولید داخلی داشته باشد حتما در ساخت باتریهای دستگاههای الکترونیکی نیز شاهد جنب و جوشهایی خواهیم بود و میتوانیم با تولید این قطعات بخش بزرگی از نیازهای کشور را تامین کنیم. خوشفکر با اشاره به اینکه برای تولید باتری در داخل کشور پتانسیل وجود دارد، گفت: ما از نظر نیروی انسانی کمبودی در این زمینه نداریم و میتوانیم با متخصصان داخلی در این بخش به خودکفایی برسیم.
وی افزود: با توجه به جوان بودن جمعیت ایران علاقه زیادی به استفاده از تجهیزات قابل حمل در کشور وجود دارد که هر یک از این دستگاهها به یک باتری نیاز دارند و اگر سرمایهگذاریهای لازم در این بخش صورت گیرد و تولیدکنندگان به ساخت آنها روی بیاورند حتما سود خوبی خواهند کرد و تنها در چند ماه بازگشت سرمایه را در کارخانه خود مشاهده میکنند. این کارشناس اظهار کرد: علاوه براین، شرکتهایی که در عرصه تولید دستگاههای دیجیتالی فعالیت دارند میتوانند نیاز خود را در زمینه باتری از طریق تولیدکنندگان ایرانی تامین کنند و از مشتریان همیشگی تولیدکنندگان باتری باشند.
مصطفی راشدی، مدرس دانشگاه و کارشناس الکترونیک درباره ظرفیت تولید داخل به «فرصت امروز» گفت: درحال حاضر ما در بخشهای دیگر مثل ساخت باتریهای خودرو فعالیت داریم و بخش اعظمی از نیاز کشور در این زمینه را فراهم کردهایم اما با توجه به اینکه قطعات الکترونیکی از حساسیت بالایی برخوردار هستند و تجهیزات جدیدی را نیاز دارند، به همین دلیل هنوز تحرکاتی در بخش تولید باتری برای دستگاههای کامپیوتری ایجاد نشده است.
وی افزود: از سوی دیگر تولیدکنندگان ایرانی که به ساخت دستگاههایی همچون تلفن همراه روی آوردهاند تنها چند سال است که فعالیت داشتهاند و چون اکثر آنها تحت نظارت شرکتهای خارجی فعالیت دارند به همین علت باتریهای مورد نیاز دستگاههای تولیدی خود را از شرکت بالادستی تامین میکنند. این کارشناس درباره مشکلات فنی روند تولید باتری در کشور اظهار کرد: باتریهای دستگاههایی مانند لپتاپ انواع مختلفی دارند که برای تولید هرکدام از آنها از مواد و فناوری خاصی استفاده میشود.
این کارشناس اظهار کرد: باتریهای قطعات الکترونیکی از ظرافت و حساسیت بالایی برخوردار هستند و اگر غفلتی در طراحی و نوع مواد به کار رفته در آن صورت گیرد، منجر به انفجار باتریهای تولیدی میشود که خسارتهای جانی را دربر دارد. وی گفت: این باتریها با توجه به کوچک بودنشان در مقابل ظرفیت و توان الکتریکی بالای آنها، از مواد متفاوت نسبت به باتریهای اتومبیلها یا باتریهای قلمی ساخته میشوند و به همین دلیل تولید آنها با سایر باتریها متفاوت است.
راشدی افزود: مطمئنا اگر تولید در این زمینه جدی گرفته شود در چند سال گذشته علاوه بر تامین نیاز داخلی، میتوانیم به بازارهای جهانی نیز فکر کنیم و حداقل بازار کشورهای منطقه را بهوسیله تولیدات خود در دست بگیریم. وی در پایان خاطر نشان کرد: امیدواریم هم مسئولان و هم سرمایهگذاران به راهاندازی خط تولید باتریهای دستگاههای دیجیتالی توجه کنند زیرا اگر تولیدکنندگان داخلی در این بخش فعال نشوند همچنان شاهد خروج ارز از کشور بهطور سالانه برای خرید این باتریها خواهیم بود.