صنعت موسیقی یکی از مهمترین صنایع در بازار جهانی محسوب شده و در تمام نقاط جهان طرفداران زیادی دارد. در این میان در سالهای اخیر لوحهای فشرده که در قالب سیدی و دیویدی روانه بازار میشدند، جایگاه بسیار مهمی در صنعت موسیقی جهان پیدا کرده و بازار این صنعت را به خود اختصاص داده بودند.
نکته قابل توجه این است که اگرچه لوحهای فشرده کماکان بهعنوان یکی از ابزارهای کاربردی دنیای امروز شناخته میشوند و در بازار جهانی جایگاه مهمی دارند، اما با ظهور و پیشرفت فناوریهای دیجیتالی، جایگاه آنها متزلزل شده و پیشبینی میشود که در سالهای پیشرو، بازار صنعت لوح فشرده جای خود را به فرمتهای دیجیتالی بدهد و بازار فروش آنلاین و دانلود موسیقی، جایگاه فرمتهای فیزیکی لوحهای فشرده را از آن خود کند.
با ورود لوحهای فشرده در سالهای قبل به صنعت موسیقی جهان، تحولی عظیم در این صنعت رخ داد، چراکه دیگر نیازی به استفاده از کاستهای قدیمی که تنها تعداد محدودی آهنگ را در خود جای میدادند، نبود و افراد میتوانستند به جای داشتن آرشیوهای بزرگ و جاگیر از کاستهای مختلف، آنها را در چند سیدی نگهداری کنند.
این کارکرد برای مصرفکنندگان بسیار جذاب بود و باعث رویآوردن بازار جهانی موسیقی به سوی این لوحهای فشرده شده بود، اما در سالهای اخیر، با پیشرفتهای قابل توجهی که در صنعت دیجیتال و فناوریهای آنلاین در سطح جهان رخ داده است، بازار سیدی نیز دستخوش تغییراتی جدی شده است و میتوان گفت دیگر آن محبوبیت سابق خود را ندارد.
امکان دستیابی به موسیقیهای مورد علاقه به صورت آنلاین، که قطعا هزینههای کمتری نیز در بر دارد، باعث روی آوردن بازار جهانی به سمت دانلود و خرید آنلاین موسیقی شده است. بر این اساس رقیبی جدی برای بازار لوحهای فشرده در جهان پدید آمده است که کمکم میتواند جای آنها را نیز بگیرد.
رکود بازار فرمتهای فیزیکی موسیقی در آمار و ارقام
با توجه به اینکه یکی از کارکردهای اصلی لوحهای فشرده در صنعت موسیقی بوده است، بازار جهانی سیدی در سالهای اخیر با تغییراتی نهچندان خوشایند مواجه شده و درآمد حاصل از فروش دیجیتالی و دانلود اینترنتی، از فرمتهای فیزیکی مانند سیدی و دیویدی پیشی گرفته است.
بهطوری که در سال 2014 درآمد دیجیتال نزدیک به 7درصد افزایش یافته و به ارزش 6.85میلیارد دلار رسیده بود. و این درحالی است که در همان سال درآمد حاصل از فروش فرمتهای فیزیکی موسیقی با 8درصد کاهش رشد، ارزشی معادل 6.82میلیارد دلار داشت.
جالب است بدانید که در موسیقیهای دیجیتال که کمکم در کنار فرمتهای فیزیکی و لوحهای فشرده جای خود را پیدا کرده است، دانلود سهم زیادی را به خود اختصاص داده و تقریبا 52درصد از سهم درآمد این صنعت را از آن خود کرده است.
بازار پررونق لوحهای فشرده در برخی کشورها
البته شایان ذکر است که اگرچه صنعت دیجیتال در بازار جهانی لوحهای فشرده تغییرات چشمگیری را ایجاد کرده و تقاضای جهانی را به سوی خود کشیده است، اما صنعت سیدی نیز کماکان جای خود را در بازار موسیقی جهانی حفظ کرده و هنوز هم هستند کشورهایی که فرمتهای فیزیکی را به اشکال دیجیتالی موسیقی ترجیح میدهند.
بهعنوان مثال در کشور ژاپن 78درصد از درآمد صنعت موسیقی از لوحهای فشردهای مانند سیدی و دیویدی تامین میشود. همچنین 70درصد از بازار موسیقی آلمان را نیز لوحهای فشرده به خود اختصاص دادهاند.در فرانسه نیز 57درصد از بازار موسیقی به شکل فرمتهای فیزیکی ارائه میشود.
آمار فوق نشان میدهند که بازار لوح فشرده در جهان، هنوز نیز جایگاه خود را حفظ کرده است، اما نکته قابل توجه این است که با شتاب روزافزون دنیای دیجیتال در سالهای آینده، بازار این فرمتهای فیزیکی از آنچه که اکنون هستند نیز کمرنگتر میشود و البته این رویکرد، اجتنابناپذیر است؛ چراکه دنیای دیجیتال و اینترنت در زوایای زندگی انسان امروزی نفوذ کرده و طبیعی است که در زمینه موسیقی نیز کارکردهای متنوع آن بیشتر مورد پسند جامعه جهانی قرار بگیرد.
بازار پررونق موسیقی دیجیتال در برخی کشورها
در حال حاضر نیز هستند کشورهایی که تقریبا با فرمتهای فیزیکی خداحافظی کرده و گرایش زیادی به سوی موسیقی دیجیتال نشان دادهاند، بهعنوان مثال در کشور سوئد، دانلود موسیقی جایگاه بسیار مهمی پیدا کرده و 92درصد از درآمد فروش دیجیتال را به خود اختصاص داده است.
کره جنوبی نیز از جمله کشورهایی است که فروش دیجیتالی و دانلود موسیقی در آن از فروش لوحهای فشرده پیشی گرفته و تقریبا 91درصد از درآمد این صنعت را به خود اختصاص داده است. همچنین در نروژ نیز حدود 88درصد از درآمد موسیقی از صنعت دیجیتال تامین میشود.
بر این اساس باید گفت که اگرچه صنعت لوحهای فشرده در بازار جهانی جایگاه مهمی داشته و هنوز هم تقریبا جایگاه خود را تا حدی حفظ کرده است، اما پیشرفتهای روزافزون دنیای دیجیتال، آن را دستخوش تغییراتی جدی کرده و جایگاه مقتدر آن را در بازار جهانی متزلزل ساخته است.