با آغاز نیمه دوم ماه مبارک رمضان و اوج گرمای تابستان، قیمت میوه و سبزی با توجه به عرضه بیشتر محصولات آن تفاوت چندانی نداشته، این در حالی است که از ابتدای سال 1393 تاکنون اتفاقی که بر محصولات کشاورزی تاثیر منفی بگذارد، گزارش نشده است و کمبود میوه در زمان اوج مصرف منطقی به نظر نمیرسد.
دبیر اتحادیه محصولات کشاورزی ایران در خصوص وضعیت محصولات کشاورزی و بهخصوص میوه و سبزی به روزنامه «فرصت امروز» گفت: تا حالا در خصوص سرمای شدید و از بین رفتن محصولات کشاورزی و میوه در شهریار و شهرهای استان تهران خبری به اتحادیه ارسال نشده و تنها گزارش واصله در این زمینه، از خارج تهران، به دامغان مربوط بوده که تاثیری روی محصولات کشاورزی در سطح کلان نداشته است.
نوشین بنداری ادامه داد: شاید سرمایی آمده باشد ولی اینکه بگوییم تمام محصولات را از بین برده است خلافواقع است.
وی با تاکید بر وفور میوه تابستانی گفت: عرضه میوه در تابستان سال 1393 بیشتر از سالیان گذشته بوده و در این بازار کمبودی وجود ندارد.
در همین رابطه علی حاج فتحعلی، رییس اتحادیه بارفروشان تهران در گفتوگو با ایلنا در خصوص بهای میوه در میادین میوه و تره بار اظهار کرد: در حالحاضر قیمت میوه در میادین ترهبار مناسب و میوههای تابستانه نیز فراوان است.
این در حالی است که رییس اتحادیه میوه و سبزی در گفتوگو با فارس، در پاسخ به اینکه با وجود وفور میوههای تابستانه در بازار قیمت برخی اقلام از جمله گیلاس تکدانه و هندوانه از یک قیمت مشخص پایینتر نیامده و علت این مسئله چیست، گفت: وقتی محصولات میوهای بخشی از کشور آسیب میبیند اثر آن در طول سال بر قیمتها تاثیرگذار است.
با سرمای شدیدی که فروردینماه باغات شهریار تا کرج را دربرگرفت، یک سوم تولید کشور از بین رفت، زیرا بیشترین نیاز تهران از این بخش تامین میشد.
در بخش زردآلو، گیلاس، گوجهدرختی و چاقاله بادام که با هزینه حملونقل اندک به دست مردم پایتخت میرسید، بر اثر سرما سوخت و در نتیجه اجازه نداد تا قیمتها پایین بیاید.
حسین مهاجران، همچنین به این نکته اشاره کرد که در کنار این بخشی از تولید گیلاس کشور وارد کارخانههای کمپوتسازی شده و به کمپوت تبدیل میشود.
به گفته مهاجران، طی دو، سه سال اخیر به دلیل قیمت پایین گیلاس در بازار رغبتی برای افزایش تعداد نهالهای این نوع میوه در بین کشاورزان بهوجود نیامده، زیرا قیمت فروش آن معادل پول برداشت و دستمزد کارگر بود.
وی همچنین در پاسخ به اینکه طی یک ماه اخیر شاهد گزارشهایی مبنی بر فروش هندوانه کشاورزان به گاوداریها به دلیل نبود مشتری بودهایم، ولی از آن طرف قیمت هندوانه حتی در میدانهای میوه و ترهبار نسبت به سالهای گذشته گران است، گفت: تا همین یکماه پیش برای حمل هر کیلو هندوانه از چابهار به تهران 425تومان هزینه حمل بار پرداخت میشد که اکنون با رسیدن هندوانههای شیراز این رقم به 100 تومان رسیده است.
رییس اتحادیه میوه و سبزی با انتقاد از سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی در راستای حمایت از کشاورزان به این نکته اشاره کرد: وزارت جهاد در مواقعی که به دلایل سرمازدگی یا موارد مشابه آن کشاورز دچار خسارت میشود، قول و وعده وعیدهایی میدهد که در حد شعار باقی میماند. بهعنوان مثال، آذرماه سال گذشته که مرکبات کشور دچار سرمازدگی شد، قول کمک مالی دادند، اما تا الان یک ریال هم به کشاورزان پرداخت نشده است.
مهاجران تصریح کرد: کار به جایی رسید که تولیدکنندگان پرتقال مجبور شدند پرتقالی را که روی درخت 700-800 تومان به فروش میرسید، به شرکت افشره که آن موقع ابتدا 240 تومان میخرید، بفروشند که کمکم این رقم را به 180 تومان هم رساند و با این اوصاف پیشبینی میکنیم، برای تامین پرتقال سال پیشرو با مشکل مواجه شویم.
در خصوص سیاستهای جهاد کشاورزی، رییس اتحادیه بارفروشان تهران، نیز ضمن اعتراض به وضع موجود گفت: متاسفانه متولی برنامهریزی برای كشت محصولات در كشور وجود ندارد و هر سال شاهد دفن برخی از محصولات نظیر سیبزمینی، پیاز و غیره و استفاده از آنها به صورت كود هستیم.
علی حاج فتحعلی گفت: به نظر میرسد زمان آن فرا رسیده تا وزارت جهاد كشاورزی برای كشاورزان برنامهریزی مدونی بهصورت سالانه در خصوص میزان و نوع كشت آنها
داشته باشد.
در صورتی که در هفته اول تیرماه امسال، رییس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی اعلام کرده بود برای کنترل قیمت میوه و سبزی در تهران عرضه قابلتوجهی صورت میگیرد تا در ماه مبارک رمضان کمبود عرضه میوه و به تبع آن افزایش قیمت نداشته باشیم.
حسین مهاجران، با تاکید وفور کالا در ماه مبارک رمضان اعلام کرده بود: با گذر زمان کیفیت و حجم برداشت نیز افزایش خواهد یافت.
حال با توجه به عدم کمبود میوه در سطح شهر، تفاوت قیمت در سطح شهر چشمگیر بوده و این تفاوت به دو یا سه برابر میرسد.
هرچند در میادین میوه و ترهبار قیمت نسبت به سطح شهر در شرایط بهتری قرار دارد که آن هم به دلیل پایینتر بودن کیفیت میوههای عرضه شده قابل مقایسه با کالاهای مشابه در سطح شهر نیست.