رییس سازمان دامپزشکی کشور، در هفته دامپزشکی، موفقیت این سازمان را در پیشبینی و پیشگیری بیماریهای دامی دانست و افزود: واکنش سریع سازمان در مقابل بیماریهای دامی بهویژه بیماریهایی مانند لمپی اسکین و تب برفکی و کنترل و جلوگیری از پیشرفت بیماریها مطلوب بوده است. قدرت عمل سازمان در جلوگیری از ورود دام زنده و اجرای ضوابط قرنطینهای در گاوداریهای صنعتی، بیماریها را به کمترین میزان رسانده است.
اصلاح تولید 17 شرکت مکمل غذایی دام آلوده به فلزات سنگین
مهدی خلج، تصریح کرد: در MDM کارهای جدی انجام دادهایم و نظارت خوبی بر کارخانههای مکملسازی اجرا کردهایم. از 22 مکمل غذایی دام که در دامداریها استفاده میشود، 17 مورد حاوی فلزات سنگین بودند که سازمان بهجای جاروجنجالهای رسانهای و اعلام عمومی، با تدبیر عمل کرد. در این زمینه به شرکتهای دارویی مربوط هشدارهای لازم را دادیم و آنها نیز پذیرفتند و خطوط تولیدشان را اصلاح کردند. ما تلخیها را به جان میخریم تا پیام شادی را به مردم بدهیم و در جامعه تشویش ایجاد نکنیم. در زمینه داروهای دامی نیز کمبودها و نقصهایی داریم که باید برطرف شوند.
معاون وزیر کشاورزی، جلوگیری از واردات دام زنده سبک از کشورهای آسیای میانه به کشور را یکی از کارهای ماندگار و اثرگذار این سازمان معرفی و اظهار کرد: واردات دام زنده سبک از امسال بهطور مشخص از کشورهای آسیایمیانه ممنوع است و به هیچ عنوان اجازه واردات آن به کشور داده نمیشود. البته در صورت کشتار دام، واردات لاشه موردی ندارد. برای واردات مرغ نیز امسال هیچ مجوزی داده نشده و اگر مقدار اندکی وارد شده از محل مجوزهای سال گذشته بوده است.
وی بر بستهبندی مرغ تازه و یخی که توسط سازمان دامپزشکی اعمال شده، تاکید کرد و افزود: با حدود 13 سال کار متمرکز و فرهنگسازی، این مسئله دیگر در کشتارگاهها فراگیر شده و در سراسر کشور مرغ تازه و یخی بهصورت بستهبندی عرضه میشود. طرحی در دست اجرا داریم که تمامی مرغهای تولید شده دارای کد رهگیری شوند و کد روی لیبلهای مرغ درج شود. بهاینترتیب، محصول تولیدی از مرغداری تا کشتارگاه قابل پیگیری خواهد بود. اجرای این طرح در استانهای گیلان، خوزستان و قم آغاز شده است.
تردید سازمان دامپزشکی در استفاده از خمیر مرغ
وی در مورد استفاده از خمیر مرغ در فرآوردههای گوشتی و حواشی که در خبرها ایجاد شده، اظهار کرد: مسئولان وزارت بهداشت نگفتهاند از خمیر مرغ استفاده نشود. تاکید دکتر دیناروند بر آن دسته از تولیداتی (خمیر مرغ) بود که قابل اطمینان نیستند یا به تعبیر دیگر وزارت بهداشت از آنها اطمینان ندارد. فکر میکنم وزارت بهداشت واحدهای تولیدی را که پروانه تولید از سازمان دامپزشکی دارند و محصولشان مورد تایید ما است، تایید میکند. ما برای دستیابی به تولید محصولات بهتر تمامی استانداردها را اعمال میکنیم. ارتقای کیفیت تغذیه مردم آرزوی ما است و رسیدن به کیفیت صددرصدی آرمانی است و با واقعیات تفاوت دارد.
خلج ادامه داد: در اتحادیه اروپا و کشورهای پیشرفته نیز از خمیر مرغ در چارچوبهای علمی و خاص استفاده میشود و وزارت بهداشت نیز تاکیدش بر اجرای این چارچوبها در کشور است. ما در این زمینه با مسئولان وزارت بهداشت صحبت و مواضع خود را اعلام کردهایم. قصد ما مصاحبه روی مصاحبه نیست. بنابراین واحدهای تولید فرآوردههای گوشتی میتوانند با درج مواد اولیه روی لیبلهای محصولات خود، مصرفکننده را از محتویات آن آگاه کنند. این در حالی است که رییس سازمان غذا و دارو اعلام کرده است که ورود خمیر مرغ به چرخه تولید سوسیس و کالباس ممنوع است.
شروط 20 گانه روسها برای محصولات دامی و شیلاتی ایران
خلج به انباشت مرغ در کشور اشاره کرد و گفت: باید قدرت صادرات داشته باشیم و بازارهای منطقهای (عربستان، عراق، تاجیکستان و افغانستان) را در دست بگیریم.
وی در پاسخ به فرصت امروز، درباره امکان صادرات مرغ به روسیه بهعنوان بازار جدید اروپایی، اظهار کرد: روسیه پس از تحریم، خواهان ورود محصولات کشاورزی و دامی از ایران شده است. تلاش دولت بهویژه وزارت کشاورزی بر فراهم کردن بسترهای صادراتی این محصولات به روسیه است. سازمان دامپزشکی بهعنوان سازمان مرجع صلاحیتدار، اطلاعات موردنیاز را به طرف روسی داده است و امیدواریم در آینده صادرات انجام شود. در این صورت تنها تولیدکنندگان و شرکتهایی میتوانند به صادرات اقدام کنند که خط تولید اتوماتیکشان به طور کامل کار و تمامی امحاء و احشای مرغ را به طور کامل خالی کند تا مرغ سالم و بهداشتی ارائه دهیم و صادرات از پایداری و تداوم برخوردار باشد.
خلج در واکنش به این پرسش «فرصت امروز» که وزیر کشاورزی گفته است «استانداردهای فنی صادرات مرغ به روسیه از سوی سازمان دامپزشکی ارائه شده و هنوز پاسخی دریافت نکرده ایم»، اما گویا یک محموله 500 تنی بهصورت آزمایشی به روسیه فرستاده شده است گفت: من بهعنوان رییس سازمان دامپزشکی هیچ سندی برای صادرات مرغ به روسیه امضا نکردهام. البته در این زمینه گویا به برخی استانها تفویض اختیار شده است و ما باید نظارت کنیم تا محمولههای باکیفیت، سالم و موردنظر کشور سفارشدهنده ارسال شود.
وی ادامه داد: روسیه یک پرسشنامه بسیار دقیق و حاوی مطالب ریز در 20 مورد برای آگاهی از وضعیت تولید دام، طیور و شیلات ما فرستاده که با کمک کارشناسان مربوط و با ترجمه دقیق، پاسخها را برای مقامات صاحب صلاحیت ارسال کردهایم. تاکنون بهصورت رسمی از طرف روس پاسخی دریافت نکردهایم، اما شنیدههای ما حاکی است که گویا مقامات مربوط روسیه، کیفیت تولیدات ما را پذیرفتهاند. به اعتقاد من با ساختار مستحکمی که در بسیاری از واحدهای تولید مرغ و کشتارگاهها داریم، میتوانیم برای صادرات به روسیه امیدوار باشیم. تولید مرغ بهصورت زنجیرهای (اینتی گری شین) که چندی پیش در کشور آغاز شده نیز میتواند اطمینان روسها را برای تولید سالم مرغ و پایداری این بازار فراهم کند.
رییس سازمان دامپزشکی همچنین، درباره ذخیره 130هزار تنی مرغ از سوی سازمان امور پشتیبانی دام که تاریخ مصرف آنها در حال سرآمدن است، به «فرصتامروز»، گفت: بهعنوان یکی از زیرمجموعههای وزارت جهاد کشاورزی که وظیفه نظارتی دارد، جلو هر محمولهای (مرغ) را که حتی یک روز از تاریخ مصرف آن گذشته باشد، به بازار مصرف میگیریم. البته محمولههایی که تا روز آخر عمر ماندگاری دارند قابل مصرف است و در صورت سرآمدن تاریخ مصرف آن، با نظر کارشناسان برای استفاده در صنایع دیگر مصرف میشود.