مدیر یک شرکت دانشبنیان فعال در عرصه ملی تولید نرمافزار گفت: برای تقویت روند پیشرفت اقتصادی و خودکفایی در کشور باید مسیر تولید ایده به محصول تجاری در بخشهای مختلف جامعه هموار و مشکلات آنکه جذب سرمایهگذار مهمترین آنهاست، شناسایی و رفع شود. امید باقری از مدیران یک شرکت دانشبنیان در حاشیه پانزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری در گفتوگو با ایرنا افزود: متاسفانه اکنون ایدههای بسیار زیادی در مرکز اختراعات ثبت میشود، ولی اغلب قابلیت عمومی کردن ندارند. تبدیل ایده به محصول تجاری یک فرآیند است که در ابتدا باید نگاه بازارمحور و رفع نیازهای عمومی یا بخشی از جامعه را داشته باشد.
وی همچنین گفت: برای خودکفایی اگر ساز و کار فرآیند تبدیل ایده به محصول و کالا به درستی تعریف شود و اصطلاحات و اقدامات کاملا تعریفشده و دارای مرجع مشخصی باشد، هر ایده یک ورودی است که درصورت داشتن شاخصهایی که از قبل تعریف شدهاند به یک خروجی قابل اطمینان خواهد رسید و قطعا در این مرحله هم باید حمایتکننده مالی برای جذب این خروجی تعریف شده باشد که بالاترین اشکال فعلی در همین مرحله است.
این پژوهشگر ارشد حوزه نرمافزار بر نیازسنجی صحیح بخشهای مختلف جامعه توسط محققان تاکید کرد و گفت: پژوهشگران فعال در عرصه تولید باید در فاز اول پژوهشهای مبتنیبر اساس نیازسنجی صحیح بخش موردنظر خود را به درستی در اختیار داشته باشند تا محصول تولیدی آنها قابلیت جذب سرمایه در بخش دولتی یا خصوصی را داشته باشد. وی با تاکید بر سرمایهگذاری بیشتر صنایع مختلف در بخش پژوهش و تجربه دیگر کشورها در این زمینه گفت: بررسی کشورهای موفق در حوزه صنعت و تولید نشان میدهد که در ساختار صنعتی کشورهای توسعهیافته واحدهای تحقیق و توسعه بسیار پویا و به روز عمل میکنند و این اقدام سبب میشود تا صنعت مرتبط سالها زنده و بادوام و با قدرت لازم در عرصه رقابتهای بینالمللی و حتی داخلی عمل کند.
وی توضیح داد: به طور مثال اکنون کشور هلند بالاترین میزان اعتبار بودجه پژوهشی را برای تبدیل شدن به هوشمندترین کشور دنیا به خود اختصاص داده که افزایش تولید ملی این کشور در آینده و مزیت رقابتی آن را به همراه خواهد داشت. باقری درمورد توان رقابتی فناوریهای بومی با فناوریهای مشابه وارداتی گفت: اکنون در بسیاری از حوزهها فناوریهای بومی بهویژه حوزه نرمافزارهای کاربردی در کشور درحال رشد چشمگیری است. اکنون بعضا به علت مسائل مختلف شرایط رقابت نرمافزارهای بومی با مشابه خارجی بیشتر است و در صورت حمایتهای کلان میتوان بهسرعت در این زمینه نیازهای جامعه را پاسخگو بود.
این محقق و تولیدکننده نرمافزار در حوزه وب توضیح داد: مثلا یک ERP خارجی یا نرمافزار موسوم به مدیریت برنامه ریزی منابع سازمانی، حداقل بالای 200 هزار دلار هزینه دارد، اما نرمافزار ایرانی بسیار کمهزینهتر است. علاوه بر این با مهندسی دوباره میتوان بسیاری از این نرمافزارها را در داخل کشور تولید و عرضه کرد.
وی خواستار حمایت بیشتر مسئولان از تولیدکنندگان داخلی در عرصه نرمافزار شد و گفت: به نظر میرسد برای افزایش توان رقابتی تولیدکنندگان داخلی در این عرصه باید تمهیدات بیشتری در نظر گرفته شود، زیرا بسیاری از تولیدکنندگان داخلی از بنیه ضعیف مالی برخوردار هستند و اگر سازوکار وامهای با بهره کم در بانکها برای این نوع شرکتها در نظر گرفته شود میتوان به رشد آنها امیدوار بود، زیرا هزینه پژوهش و همچنین طی کردن مراحل تبدیل فکر و ابداع به تولید، بسیار زمانبر و پرهزینه است.