اگر روی ارث برای استوار کردن آینده اقتصادیتان حساب میکنید، مواظب باشید.
برنارد مارکوس (BERNARD MARCUS)
برنارد مارکوس یکی از موسسان هوم دیپات (Home Depot) است؛ پسری که از مهاجران روسی بود، در نیوجرسی بزرگ شد و ثروتی معادل 2میلیارد دلار داشت. برنارد مارکوس از فرزندانش انتظار داشت که خودشان ثروتشان را به دست بیاورند.
وی بیشتر سرمایهاش را در سازمانهای فعال در زمینه معلولیت و آموزش خرج کرد. داماد او میشاییل موریس پیامش را به خوبی دریافت کرد: در گفتوگویی با مجله «فوربس» اعلام داشت، برای ایجاد بانک سرمایهگذاری شخصیاش در هفته 70 تا 80 ساعت کار میکند.
میشاییل بلومبرگ (MICHAEL BLOOMBERG)
دو دخترش «اما» و «جورجینیا» قهرمانان مستندی به نام «ثروتمندان جدید» بودند. . . اما میشاییل بلومبرگ چیزی برای بعد از مرگش برای آنها نگذاشته بود. شهرداری نیویورک اعلام داشت وی تمام ثروتش را برای کارهای خیریه، بنیاد خودش و دانشگاه «جان هاپکینگز»شهر بالتیمور وقف کرده است. این دانشگاه بیش از یک میلیارد دلار از سازنده گروه «بلومبرگ الپی» دریافت کرده است.
بیل گیتس (BILL GATES)
وی دومین ثروتمند دنیا و نخستین کسی است که در میان ثروتمندان، میراثی به فرزندانش نپرداخته است. بیل گیتس، یکی از دو بنیانگذار مایکروسافت، پیمانی (Giving pledge) را اجرا کرد که در آن بیشتر ثروتش را برای کارهای خیریه بدهد؛ پیمانی که 114 شخص ثروتمند امضا کردهاند. بیل گیتس قبلا 37 میلیارد دلار را به بنیاد خیریهاش تخصیص داده بود. بعد از مرگ وی 95 درصد از ثروتش را برای کارهای خیریه قبلا اهدا کرده است.
وارن بافه (WARREN BUFFETT)
سرمایهگذار آمریکایی با دیگر همصنفان خود مخالف بود؛ وی نمیخواست که فرزندانش بیش از یک درصد ثروتش را به ارث ببرند. وارن بافه در برنامه تلویزیونی «شارلی رز» اعلام کرد، میخواهم فرزندانم به اندازه کافی پول در اختیار بگیرند تا برای آنچه میخواهند انجام بدهند احساس آزادی بکنند اما نه آنقدر که از انجام دادن کار پرهیز کنند. وی مانند بیل گیتس جزو افرادی است که پیمان (Giving pledge) را امضا کردهاند.
جکی چان (JACKIE CHAN)
«اگر قادر باشد، می تواند به تنهایی پول به دست بیاورد.» اینگونه است که بازیگر سینما جکی چان بیان داشته که پسرش «چایسی» یک دلار از سرمایه وی را دریافت نخواهد کرد؛ سرمایهای که بالغ بر 130 میلیون دلار است. «اگر ناتوان باشد که پول به دست بیاورد، نشاندهنده این است که تمام ثروت من را هدر خواهد داد.» اما این مسئله باعث نشد که بازیگر مشهور کنگ فو، پسرش را برای شروع راهش در خوانندگی و بازیگری کمک نکند. نمیدانیم که حال ثروتش را به بنیادش میپردازد یا به پسرش تا رستورانی را سرپرستی کند.
تری گو (TERRY GOU)
تریگو سازنده دستگاههای مرتبط با اپل، سامسونگ و اینتل است. او ثروتی بالغ بر 5 میلیارد دلار دارد. وی که نزدیک به 2/1 میلیون کارمند در چین دارد، اعلام کرده که 90 درصد داراییاش را میبخشد اما مشخص نکرده که به چه کسی. چهار فرزند وی کنجکاو دانستن این موضوع هستند.
پییر امیدیار (PIERRE OMIDYAR)
سازنده سایت ایبی(eBay)، با حراج برخط ثروتمند شد. سه فرزند او نیز باید خودشان ایده ایجاد سایتی اینترنتی را در ذهن بپرورانند تا بتوانند زندگی خودشان را پیش ببرند؛ «پی یر امیدیار» بیشتر ثروتش را وقف کارهای خیریهای خود کرده است. اگر فرزندان او قصد دارند که زودتر از پدرشان ثروتمند شوند، نباید منتظر باشند، زیرا پدرشان در سن 31 سالگی میلیاردر شده بود.
جورج لوکاس (GEORGE LUCAS)
خالق اثرهای «جنگ ستارگان» و «ایندیانا جونز» به چهار فرزندش اطمینان داده است که به ثروت میلیارد دلاری وی نیازی ندارند، زیرا وی ثروتی برای آنها نخواهد داشت، چرا که چک 4میلیارد دلاریای که «لوکاس فیلم» به وی داده، به کارهای خیریه سپرده است.
تد ترنر (TED TURNER)
عدهای او را تحسین میکنند و عدهای او را آزاردهنده میدانند. . . فرزندانش درباره او چه فکری میکنند؟ «تد ترنر» صاحب قدرت رسانه، میلیاردها دلار به حساب بنیادهای خیریه سازمان ملل واریز کرده است. به گفته او، وی به اندازه هزینه مراسم تدفین فرزندانش پول برای آنها به ارث خواهد گذاشت.
شارل برونفمان (CHARLES BRONFMAN)
شارل برونفمان که اهل مونترال کاناداست، با برادرش ادگارد، در سال 1971 میراث بزرگ خانواده «سیگرام» (Seagram) را به دست آوردند. 30سال بعد، آنها گروه تجاری خود را در ازای 30 میلیارد دلار به خانواده «ویواندی» فرانسوی فروختند. بر خلاف پدر، شارل برونفمان که پنجمین ثروتمند کانادا و صاحب Expos است، بیشتر ثروت خود را به کارهای خیریه اختصاص داد.
مارک زاکربرگ (MARK ZUCKERBERG)
وی آخرین نفری است که پیمان (Giving Pledge) را امضا کرده است... البته به ترتیب حروف الفبا. اما وی بسیار جوان است. خالق فیسبوک متعهد شده که بیش از 50درصد از ثروت خود را به کارهای خیریه اعطا کند. برای کسی که کمتر از 30 سال دارد، این تعهدی فوقالعاده به حساب میآید.
جیم سیمون (JIM SIMONS)
وی که مدیری در سرمایهگذاری اقتصادی است، ثروتی حدود 10 میلیارد دلار را به دست آورده است. استعداد وی در دنیای اعداد، باعث شده که وی در دنیای پیچیده سرمایهگذاری موفقیتهای زیادی به دست بیاورد. میتوانیم تصور کنیم که وی میخواهد سرمایهاش را به فرزندانش بسپارد اما اینگونه نیست. با توافقی که با همسر و فرزندانش انجام داده، جیم سیمون بخش زیادی از ثروتش را به سازمانهای بشردوستانه اهدا خواهد کرد.
پل آلن (PAUL ALLEN)
وی که به همراه بیل گیتس سازنده مایکروسافت است متعهد شده ثروتش را به خیریه بدهد. از 30 سال پیش، پل آلن کارهای خیریه را شروع کرده که به طور اخص در تحقیقات دانش بنیانی استفاده شده که در شمال غرب ایالات متحده صورت میگرفت (نزدیک مرکز مایکروسافت). نمیدانیم که آیا سرمایهگذاریاش در تیم راگبی ساندر سیاتل جزو اعمال بشردوستانه است یا نه؟
جن سیمون (GENE SIMMONS)
نوازنده کنترباس گروه «کیس» (Kiss) 300 میلیون دلار را به لطف استعدادش در نوازندگی به دست آورد؛ اما وی نمیخواهد که فرزندانش بدون هیچ گونه تلاشی برای به دست آوردن آن، از این پول بهره ببرند. فرزندانش، نیک و سوفی، باید برای زندگی کردن کار بکنند. «نیک» نویسنده کارتونهای مصور و «سوفی» خواننده است. باید به آنها گفت که موفق شوند، زیرا پدر آنها گفته است که آنها هیچ پولی بعد از مرگش دریافت نخواهند کرد.
جف اِسکول (JEFF SKOLL)
وی نخستین مشتری و نخستین مدیر سایت ایبی(eBay) بود. طی چندین سال جف اِسکول که مونترالی است علاوه بر متقاعد کردن مشتریهایش، ثروتی معادل 2/3 میلیارد دلار را به دست آورد. وی که پیمان (Giving Pledge) را امضا کرده، بنیاد اِسکول را بنا نهاد که یکی از مهمترین حمایتکنندگان در زمینه پیمانکاریهای اجتماعی است.