وزیر صنعت، معدن و تجارت میگوید: «ثبات قیمت خودرو در شرایط فعلی به مفهوم کاهش قیمت است.» محمدرضا نعمتزاده در شرایطی این حرف را مطرح میکند که رکود در بازار خودرو محسوس است و گویا افکار عمومی به انتظار کاهش قیمت خودرو، تقاضای خود را به تعویق انداختهاند. رکود حاکم بر بازار و به تعویق افتادن تقاضا فقط مختص بازار خودرو نبوده بلکه صنایع دیگر مانند لوازم خانگی و فولاد نیز سایه این رکود را بر سر خود حس میکنند. اما وزیر صنعت این موضوع را رد میکند و معتقد است که رکودی در صنعت وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار «فرصت امروز»، نعمتزاده، روز گذشته در نشستی خبری درباره وجود رکود در صنایع کشور، بیان کرد: رکود یعنی اینکه رشد اقتصادی کم، منفی یا صفر باشد اما بخش صنعت، معدن و تجارت با توجه به برنامهای که دولت تدارک دیده، از رکود خارج شده و هماکنون رشد مثبت را تجربه میکند. رشد بخش صنعت در سال ۹۱ منفی ۱۰درصد بوده که در سال ۹۲ به منفی ۳.۵درصد و در سال ۹۳ به مثبت ۵.۷درصد رسیده که این به مفهوم خروج از رکود است اما اگر رشد ما منفی شود، علامت خوبی نیست.
او در پاسخ به ادعای اکبر ترکان، دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، مبنی بر اینکه 80هزار دستگاه خودرو اکنون در انبارها وجود دارد، توضیح داد: رقم 80هزار دستگاه عجیب نیست و این رقم معادل 15 روز تولید خودروسازان است. وقتی ما دولت را تحویل گرفتیم 200هزار دستگاه خودرو در انبارها موجود بود. بنابراین اصلا نباید نگران وجود 80هزار دستگاه خودرو در انبارها باشیم.
وزیر صنعت کمپین نخریدن کالای داخلی را خیانت دانست و تصریح کرد: این یک خیانت است که کمپینی علیه تولید داخلی راه بیندازیم، چراکه این موضوع یک بیانصافی علیه خودروسازان داخلی بوده و به مفهوم آن است که کمپینی علیه تولید ملی راهاندازی شود اما وزارت صنعت بهطور قطع به دنبال ارزانی است ولی این ارزانی در صنعت خودرو راه دارد و با ضربه زدن به یک کارخانه عملیاتی نخواهد شد.
«سایپا» در آستانه تعطیلی
نعمتزاده افزود: شرکت سایپا امسال نیز ضرر خواهد داد و اگر ما بیشتر فشار بیاوریم قطعا باعث تعطیلی آن خواهیم شد. او با بیان اینکه کسانیکه کمپین راهاندازی میکنند، میگویند که خودروی داخلی نخرند تا واردات خودرو افزایش پیدا کند، گفت: سال گذشته 2/2میلیارد دلار برای واردات 106هزار دستگاه خودرو ارز از کشور خارج شده درحالیکه کل ارزبری تولید یکمیلیون و 200هزار دستگاه خودرو در کشور 1/9میلیارد دلار بوده است.
وزیر صنعت در پاسخ به پرسش خبرنگار «فرصت امروز» مبنی بر اینکه در جلسه مشترکی که وزارت صنعت با کمیسیون صنایع مجلس و مدیران شرکتهای خودروسازی داشته، آیا مقرر شده که تسهیلات 4هزارمیلیارد تومانی به خودروسازان داده شود، اظهار کرد: در آن جلسه درباره دادن تسهیلات به خودروسازان صحبتی نشد اما موضوع ارائه تسهیلات به قطعهسازان مطرح شد.
نعمتزاده با بیان اینکه متاسفانه فضایی در جامعه ایجاد شده است که نباید خودرو بخریم زیرا در آینده قیمتها ارزان خواهد شد، افزود: این در حالیاست که نه خودروسازان و نه وزارت صنعت و حتی رئیس شورای رقابت صحبتی را در مورد کاهش قیمت خودرو اعلام نکردهاند. به اعتقاد بنده اگر مذاکرات به نتیجه نمیرسید حتی نرخ دلار افزایش مییافت که این موضوع برای تولیدکننده و صنعت کشور اثرات نامناسبی را بهوجود میآورد. او با اشاره به تعیین میزان افزایش قیمت خودرو در شورای رقابت، تصریح کرد: شورای رقابت حتی میزان افزایش قیمت خودرو را نیز تعیین کرده اما به دلیل شرایطی که در پساتحریم در بازار به وجود آمده فعلا دست نگه داشته است.
بهترین زمان برای خروج خودرو از قیمتگذاری دستوری
موضوع خروج صنعت خودرو از انحصار، از موارد دیگری بود که در این جلسه مطرح شد. موضوعی که چند ماهی است در شورای اقتصاد معطل مانده و هنوز تعیینتکلیف نشده است. وزیر صنعت درباره آخرین اخبار از خروج صنعت خودرو از لیست کالاهای انحصاری، توضیح داد: هنوز شورای اقتصاد که دبیرخانه آن در سازمان مدیریت و برنامهریزی متمرکز است، تصمیمی درخصوص خروج خودرو از فهرست کالاهای انحصاری نگرفته است. به اعتقاد من هماکنون بهترین زمان است که بتوان خودرو را از فهرست کالاهای انحصاری خارج کرد، چراکه قیمت بازار به سطح کارخانه رسیده است و رقابت باعث خواهد شد که خودرو از فهرست کالاهای انحصاری بهراحتی خارج شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: البته برخی دوست ندارند که خودرو از فهرست کالاهای انحصاری خارج شده و رقابت شکل گیرد، اما ما معتقدیم اگر رقابت حاکم شده و قیمتگذاری از سوی شورای رقابت بهصورت دستوری صورت نگیرد، حتما قیمت خودرو نیز کاهش خواهد یافت.
سفر هیات بزرگ اقتصادی اتریش به ایران
نعمتزاده درباره روند جذب سرمایهگذاری خارجی نیز گفت: به گفته رئیس سازمان سرمایهگذاری خارجی، هفتهای دو شرکت خارجی برای سرمایهگذاری به این سازمان مراجعه میکنند و حتما با اجرایی شدن مراحل مذاکرات، شرایط تغییر کرده و سرمایهگذاران خارجی بیشتر وارد ایران میشوند. رئیس سازمان سرمایهگذاری خارجی به این موضوع خوشبین بوده و معتقد است که بعد از برداشته شدن تحریمها، سرمایهگذاران بیشتری به ایران وارد خواهند شد. همچنین او از سفر هیات 200 نفزه اقتصادی اتریش به ایران در هفته آینده خبر داد.
تسهیلات خرید خودرو 15میلیون تومان شد
وزیر صنعت، معدن و تجارت از مذاکره با رئیس کل بانک مرکزی برای اختصاص برخی وامها به مردم برای خرید کالاهای مانده در انبار تولیدکنندگان ازجمله خودرو و لوازم خانگی خبر داد و بیان کرد: رئیس کل بانک مرکزی طرحی را آماده کرده است تا بتوانیم این تحریک تقاضای داخلی را با استفاده از تسهیلات بانکی صورت دهیم و قول دادهاند که این موضوع در شورای پول و اعتبار مصوب شود اما هنوز در شورا چیزی مطرح نشده است. البته فردا جلسهای در شورای پول و اعتبار برگزار خواهد شد که امیدواریم بتوانیم طرح بانک مرکزی را به شور بگذاریم.
او ادامه داد: پیش از آن، بخشی از این طرح را با افزایش سقف تسهیلات خرید خودرو از ۷ به ۱۵میلیون تومان مصوب کردهایم که با گذشت یک ماه از این مصوبه، هنوز برخی بانکها به آن عمل نکردهاند که خواهش میکنیم بانکها این روند را تسریع دهند تا تقاضای داخلی برای خودرو افزایش یابد. در بخش دیگری از این طرح برای پرداخت وام ازدواج و خرید لوازم خانگی داخلی نیز مقرر شد تا آن دسته از تولیدکنندگان داخلی که علاقهمند هستند از این طرح بانک مرکزی و وامهای بانکی مردم برای خرید کالاهایشان استفاده کنند، در وزارت صنعت ثبتنام کنند.
یارانه تولید ناچیز پرداخت شده است
یارانه تولید که چند سالی است فقط در حد وعده میماند و هر سال رقم آن در بودجه آب میرود نیز از دیگر موضوعاتی بود که در این نشست خبری مطرح شد. یارانه تولید همچنان بهصورت مطالبهای جدی از سوی تولیدکنندگان مطرح میشود و وزارت صنعت نیز بهعنوان دستگاه متولی پرداخت این یارانه، میگوید که خودش هنوز در دریافت این وجه مشکل دارد.
نعمتزاده با بیان اینکه همان مبلغ اولیهای که چند ماه پیش اعلام شد برای یارانه تولید پرداخت شده است، اظهار کرد: 50میلیارد تومان برای تشویق صادرات پرداخت شده که برای توزیع آن آییننامهای تهیه شده است اما این مبلغ بسیار ناچیز است و اگر ما بخواهیم جایزه صادراتی پرداخت کنیم بسیار بیش از این نیاز داریم. همچنین مقداری هم یارانه سوخت به کارخانههایی که در استان سیستانوبلوچستان به شبکه گاز وصل نیستند، پرداخت شده است که سالهای قبل از بودجه عمومی تامین میشده است. این مبلغ نیز حدود 84میلیارد تومان است که جناب نوبخت آن را نیز به حساب یارانه تولید گذاشتهاند.
تدوین بخشنامه ساماندهی واردات پوشاک
وزیر صنعت، معدن و تجارت از تهیه بخشنامهای برای ساماندهی واردات پوشاک خبر داد و گفت: ظرف یک ماه باید تمام واردکنندگان پوشاک در وزارت صنعت به ثبت برسند و اگر فردی مراجعه نکند، بهطور قطع مغازهاش بسته میشود. باید اطلاعات واردات، تولید و مصرف بهصورت ماهانه از سوی واردکنندگان پوشاک به وزارت صنعت گزارش داده شود تا پوشاک وارداتی قابل کنترل و رهگیری باشد.
نعمتزاده همچنین از ابلاغ بخشنامهای به اصناف برای فروش پوشاک وارداتی خبر داد و گفت: به اتحادیهها ابلاغ شده و بر مبنای آن فروشگاهها و اصناف مکلفند که اطمینان حاصل کنند کالایی که میفروشند، قاچاق نیست. در مرحله بعد، سیگار، موبایل و لوازم خانگی نیز تحت همین سیستم کنترل خواهند شد تا واردات قاچاق آنها کنترل شود تا دیگر شاهد توزیع کالای قاچاق در بازار نباشیم.