بارها پیش آمده شعارتبلیغاتی یک آگهی، نظر بیننده را به خود جلب کرده و مخاطب را به سمت آن محصول یا خدمت تبلیغ شده کشانده است. اما وقتی مخاطب به سراغ محصول و یا خدمتی که در آن اقدام تبلیغاتی معرفی شده میرود، با صحنهای عجیب روبهرو میشود؛ شعار هیچ تطابقی با محصول معرفی شده ندارد.
اینجاست که مخاطب دچار شوک عجیبی میشود که چرا شعار باعث شده به سراغ کالایی برود که برای او مفید نبوده و مشکلی را رفع نکرده است. همین شیوه باعث دلسردی مشتری نسبت به آن کالا نیز شده است. چند روز پیش تراکت تبلیغاتی موسسه خیریهای به دستم رسید. این روزها تراکتها و شیوه پخش آنها به موضوعی جالب توجه تبدیل شده است. تراکتها معمولا رسانههایی هستند که مخاطبان در بسیاری از موارد به زور و برای خلاصی از پخشکننده، آنها را دریافت میکنند.
اما این تراکت با بقیه موارد فرق داشت. در ابتدا شعار نقش بسته روی این تراکت نظرم را به خود جلب کرد؛ به سلامتی خرید کنید! شعاری که معمولا هرفردی موقع خرید کردن به دیگری میگوید. گمانم این بود که چون موسسه میخواهد بازارچه خیریه را برگزار کند، برای خریداران آرزوی سلامتی کرده است.
این برداشتها زمانی بود که هنوز متوجه نشده بودم که بازارچه خیریه به نفع بیماران نیازمند مبتلا به سرطان بالای 14 سال برگزار میشود. در نتیجه با دیدن این موضوع متوجه شدم که واژه سلامتی در شعار برگرفته از هدف برگزاری بازارچه است. در بازارچه قرار بود غذاهای خانگی نیز به فروش برسد؛ غذاهایی که به دلیل خانگی بودن آن مطمئنا سالمتر از غذای رستورانی است.
با این توصیفات کپی رایتر این شعار با یک تیر دو نشان زده است، هم محصولات به فروش رفته در بازار را در شعار خود در نظر گرفته و هم هدف از برگزاری بازارچه را پوشش داده است. طرح این تراکت نیز با شعار هماهنگی داشت. طراح برای این بازارچه خیریه، چرخ خریدی را به تصویر کشیده بود که قلبی با حاشیه قرمز رنگ را حمل میکرد.
این چرخ در آسمانی پر از ابر نمایش داده شده بود.
به نظر میرسد طراحان تبلیغاتی وقتی هدفی خیر داشته باشند، خلاقیت بیشتری را به کار میبرند؛ خلاقیتی که باعث جذب مخاطب بیشتر و به نسبت آن فروش بیشتر میشود و فروش بیشتر باعث درآمد بالاتر برای موسسه خیریه خواهد شد.
به هرحال طراحانی که برای چنین موسساتی طراحی میکنند، باید تمام خلاقیت خود را به کار ببرند تا با همان یک طرح تمام هدف موسسه را به مخاطب برسانند. بسیاری از این موسسات معمولا درآمد بالایی ندارند که بخواهند تبلیغات گستردهای کنند، درنتیجه همین طرح کوچک باید تمام اهداف آنها را پوشش دهد؛ شیوهای که اگر در مورد کسبوکارهای کوچک نیز رعایت شود، باعث جذب مشتریان بیشتر به سمت کسبوکار آنها میشود.