با اینکه سرمای زمستان سال گذشته در شمال کشور باعث افت تولید پرتقال امسال شد، اما مسئولان و تولیدکنندگان میگویند افزایش تولید مرکبات جنوب این کسری را جبران میکند. این درحالی است که عدهای با فضاسازی اصرار بر واردات این محصول دارند.
به گزارش مهر، تولید پرتقال در سال گذشته در کشور به اندازهای زیاد بود که حجم بالایی از آن با قیمتهای بسیار پایین عرضه یا حتی دور ریخته شد. با این وجود تلاش چندانی برای حمایت از کشاورزان صورت نگرفت. تولید این محصول در شمال کشور زیر تاثیر سرمای زمستان سال گذشته کاهش یافته اما مقامات وزارت کشاورزی و تولیدکنندگان اعتقاد دارند این مسئله نگرانکنندهای نیست و تولید امسال پاسخگوی نیاز داخل است، ولی عدهای همچنان اصرار بر واردات این محصول دارند. در همین زمینه مجتبی شادلو، رییس اتحادیه باغداران با بیان اینکه کاهش تولید پرتقال در سال جاری را منکر نیستیم، میگوید: سال گذشته مقدار بسیار زیادی پرتقال مازاد بر مصرف داشتیم که حدود ۵۰درصد آن ضایع و دور ریخته شد. آن زمان کسی به داد تولید نرسید و بیشتر باغداران زیان سنگین دیدند. ضمن اینکه اگر ما تولید امسال را منهای آن ضایعات کنیم میزان باقیمانده پاسخگوی نیاز داخل خواهد بود. وی فضاسازی و جوسازیهای اخیر در زمینه کمبود پرتقال را مورد اشاره قرار داده و بیان میکند: این فضاسازی به ضرر باغداران و مصرفکنندگان است. این همه هیاهو به راه افتاده که بستری برای واردات ایجاد شود و باز این واردات بیقید و بند و بدون نظارت، بیماریهایی را به کشور بیاورد که ریشه تولید پرتقال ما را بخشکاند. شادلو اضافه کرد: بر فرض که مردم مجبور شوند پرتقال را امسال کمی گرانتر تهیه کنند. این امر سبب میشود مصرفکنندگان مقدار خریدشان را محدود کنند و در نتیجه آن، بازار خودبهخود آرام میشود. براساس این گزارش، سایر مسئولان نیز اوضاع تولید را مطلوب توصیف کردند و اعتقاد دارند تولید پرتقال در جنوب کشور میتواند کمبود شمال را جبران کند و جای نگرانی وجود ندارد.
حسین مهاجران در این زمینه میگوید: تولید این میوه در جنوب نسبت به سال قبل افزایش یافته و بخشی از کاهش تولید شمال را جبران میکند. ضمن اینکه وزارت جهاد کشاورزی معتقد است تولید سال جاری به اندازه نیاز کشور خواهد بود. دلاور حیدرپور، رییس سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران نیز با این گفتهها موافق است. حیدرپور در این خصوص اظهار میکند: شرایط تولید نگرانکننده نیست. تولید امسال، پاسخگوی نیاز داخل است و هیچ نیازی به واردات نداریم.
وی با اشاره به تولید ۸۰۰ هزار تن پرتقال مازاد نیاز کشور در سال گذشته افزود: استان مازندران امسال حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن پرتقال تولید میکند. علاوه بر این، تولید در استانهای فارس، خوزستان، کرمان، جیرفت، گلستان و گیلان نیز انجام میشود.
این مسئله که تولید محصولی در یک سال به دلیل عوامل طبیعی یا هر عامل دیگری کاهش پیدا کند امری طبیعی است اما مشخص نیست چرا عدهای منتظر فرصتی هستند تا بر طبل واردات بکوبند؟ مشخص نیست چه میزان سود از واردات نصیب این سوداگران میشود که بدون توجه به شرایط تولیدکنندگان، مصرفکنندگان و سلامت تولید بر خواسته خود پافشاری میکنند و آینده تولید داخل را در معرض خطر قرار میدهند؟!