توافق این بار بانکها برای کاهش نرخ سود و حرکت داوطلبانه چند بانک برای کاهش نرخ سود تفاوتهایی با گذشته داشت، چرا که براساس صورتهای مالی این بار دیگر بانکها توانی در خود برای پرداخت سودهای بالا به سپردهگذاران نمیدیدند.
بعد از تغییرات نرخ سود در دو بانک پاسارگاد و پارسیان، رئیس کانون بانکهای خصوصی از توافق بانکها بر کاهش نرخ سود سپرده بانکی به 15 درصد از ابتدای تیر ماه امسال خبر داد.
به گفته پرویزیان، نرخ سود تسهیلات هم با فاصله زمانی کاهش مییابد.
اینکه چرا بانکها مجبور به کاهش نرخ سود به میزان 3درصد شدند، سوالی است که برای دریافت پاسخ آن باید مقداری جزئیتر به بانکها نگاه کرد.
بررسی صورتهای مالی سال گذشته بانکها شاید تا حدودی پاسخ این سوال را بدهد.
بررسی صورتیهای مالی بانک ملت و پارسیان نشان میدهد که بانک ملت 37 هزار میلیارد ریال و پارسیان 27 هزار میلیارد ریال مازاد بر سهم سود سپردهگذاران، به سپردهگذاران پرداخت کرده است.
این مابهالتفاوت در بانکهای سامان 781 میلیارد ریال، انصار هزار و 716 میلیارد ریال، حکمت ایرانیان 368 میلیارد ریال، اقتصاد نوین 2 هزار و 873 میلیارد ریال و سینا 4 هزار و 480 میلیارد ریال بوده است.
به گزارش فارس، همانطور که توضحیات و جداول نشان میدهد چهار بانک بزرگ کشور در سال گذشته در مجموع 70هزار و 593 میلیارد و 286 میلیارد ریال سود بیش از آنچه را که باید پرداخت میکردند پرداخت کردهاند.
نرخ سود سپرده بالا، سود تسهیلات بالا را در پی دارد و سود تسهیلات بالا در شرایط رکود اقتصادی، کاهش سرمایهگذاری در اقتصاد و افزایش مطالبات معوق را به وجود میآورد.
اگر بررسی دقیقتری از صورتهای مالی بانکها انجام شود، کاملا مشخص است که بخش قابل توجهی از منابع بانکها به مطالبات غیرجاری تبدیل شده و این خطر بزرگی برای سیستم بانکی است. در شرایطی که تسهیلاتگیرندگان توان بازپرداخت تسهیلات دریافتی را نداشته باشند، بهطور طبیعی سود حاصل از تسهیلات اعطایی برای بانک کاهش یافته و در نهایت بانک را در پرداخت سود به سپردهگذاران با چالش مواجه میکند؛ نکتهای که وزیر اقتصاد هم به آن اذعان کرد. وی دو روز پیش در جمع خبرنگاران گفت: خود بانکها از سودهای بالایی که پرداخت میکنند کاملا ناراضی هستند، زیرا وقتی نرخ سود تسهیلات بالا باشد مطالبات بانکها غیرجاری میشود و اگر نرخ سود سپرده بالا باشد، هزینه تجهیز منابع را افزایش میدهد، بنابراین خود بانکها هم باید کمک کنند تا نرخ سود کاهش یابد.
به گزارش فارس، تجربه نشان داده است که برخی بانکها در چنین شرایطی به سمت خریدوفروش ملک و فعالیتهای واسطهگری برای تأمین سود سپردهگذاران و سهامداران روی میآورند؛ وضعیتی که قطعا ادامه آن بانکها را به سمت ورشکستگی سوق میدهد. بنابراین منطقیترین راهکار که هم به نفع اقتصاد کلان، مشتریان بانکها و خود بانکهاست، منطقی کردن نرخ سود بانکی است.