یکی از مشکلات اساسی که در حوزه اقتصادی با آن دست و پنجه نرم میکنیم دخالت بیش از حد دولت در امور اقتصادی و بیتوجهی به بخشخصوصی است. باوجود آنچه در اصل 44 قانون اساسی وجود دارد و همچنین برخلاف تاکیداتی که مقام معظم رهبری درباره خصوصیسازی داشتند ما اکنون بیش از 80 درصد از امور اقتصادی کشورمان را تحت نظارت مستقیم دولت قرار دادهایم و این دولت است که امور اقتصادی را کنترل میکند نه بخشخصوصی.
این دخالت بیش از حد دولت در امور اقتصادی مشکلات بسیاری را دامنگیر سیستم اقتصادیمان کرده و آن را با موانعی روبهرو ساخته است. از جمله این موانع که میتوان به آن اشاره کرد این است که باعث تنبل شدن اقتصاد کشور و کند شدن حرکت به سمت توسعه و پیشرفت شده است و در نتیجه باعث عقبگردمان خواهد شد.
مهمترین اقدامی که در این زمینه باید انجام دهیم این است که تحولی در نظام اقتصادیمان ایجاد و دولت را کوچک کنیم و در جهت تقویت بخشخصوصی گام برداریم. آن هم در شرایطی که اکنون با مسئله تحریمها و کاهش قیمت نفت مواجه هستیم و اینگونه مسائل قطعا مشکلاتمان را دوچندان کرده است.موثرترین اقدام این است که هرچه بخشخصوصی را چابکتر و قویتر کنیم به تبع آن میتوانیم اقتصاد کشورمان را به سمت و سوی درستی سوق دهیم.
به عقیده من مسئولان خیلی زودتر از اینها باید به فکر تقویت بخشخصوصی و کم رنگ کردن نقش دولت میافتادند و موانعی که وجود داشت آن را به تعویق انداخت. متاسفانه در این زمینه با یکسری از محدودیتهای قانونی و مشکلات ساختاری مواجه بودیم و از یک طرف هم دیدگاه و فرهنگ قوی درباره خصوصیسازی نداریم و مجموع این عوامل سبب شده تا بخش عمده اقتصادیمان را دولت اداره کند. خود دولت هم باید در این خصص همکاری کند و اقدامات لازم را به عمل آورد تا هرچه زودتر به نتیجه برسیم.
* استاد دانشگاه علامه طباطبایی