رییس جدید سازمان بورس، روزهای شلوغی را پشت سر میگذارد؛ پاسخگویی به حجم انبوه پیام تبریکها خود کارشاقی است که انصافا وقتگیر است. از همین رو فطانت با ارسال پیامی از فعالان اقتصادی و سایر همکاران و دوستان خواست از درج پیام تبریک در روزنامهها و ارسال دسته گل به مناسبت این انتصاب خودداری کنند.
وی این روزها دلمشغولی دیگری هم دارد و آن چینش تیمکاری خود در بازار سهام است. گمانههای مختلفی در این مورد شنیده میشود که هنوز منبع موثقی آن را تایید نکرده است. از همین رو این روزها، بازار دیدار و بازدیدها هم حسابی گرم است. فعالان بازار سرمایه معتقدند، رییس جدید بازار سرمایه برای اثبات مهارت و مدیریت خود در این بخش، قطعا برنامههایی را در آستین دارد که رو خواهد کرد. نخستین اظهارنظر فطانت هم در مورد بازار سرمایه نشان میدهد؛ وی تمرکز زیادی روی رفع مشکلات صنایع بورسی کرده است و در صورتی که این مشکلات برطرف شود، قطعا بازار سرمایه شاهد تحولی بزرگ خواهد بود...
بهطور مثال، اگر فطانت موفق شود که اختلاف سازمان با وزارت نفت در مورد پالایشگاهیها را حل کند یا موضوع نرخ خوراک پتروشیمیها را بتواند به سرانجام برساند (با توجه به نزدیکی و ارتباط محکم فطانت با تیم اقتصادی دولت یازدهم)، بازار شرایط صعودی را تجربه خواهد کرد، زیرا این صنایع از ارزش بازار بالایی برخوردارند و مثبت شدن این گروهها همه گروههای بورسی را با خود بالا میبرد. البته فطانت قول داده، مشکلات صنایع را در «مدت زمان کم» بر طرف خواهد کرد.
آنچه فطانت به مدیران بورسی گفت
وی در جمع مدیران سازمان بورس، پیگیری جدی به منظور رفع برخی ابهامات و مشکلات صنایع کلیدی بورس را اولویت برنامه سازمان در کوتاهمدت دانست. محمد فطانت در این دیدار، با بیان اینکه امروز، بازار سرمایه علاوه بر اثرپذیری از شرایط کلی حاکم بر اقتصاد، از برخی ابهامات و مشکلات در صنایع کلیدی مانند صنایع پالایشی، پتروشیمی، معدن و بانکداری رنج میبرد، افزود: بر همین اساس تلاش خواهد شد تا در کوتاهمدت، این موضوع بهصورت جدی پیگیری و با رعایت دغدغههای سرمایهگذاران تعیین تکلیف شود.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر اقدامات کوتاهمدت، رویکرد بلندمدت سازمان مبنی بر شتاببخشی به روند توسعه بازار سرمایه در راستای ارتقای جایگاه این بازار در نظام اقتصادی، بهصورت جدی در دستور کار قرار دارد و برنامههای مشخصی در این حوزه وجود دارد که در آینده نزدیک، بهصورت رسمی اعلام خواهد شد.
رییس سازمان بورس تعامل مستمر با ذینفعان بازار سرمایه و نهادهای تصمیمگیر در بدنه دولت و مجلس را از راهبردهای محوری سازمان بورس برشمرد و تصریح کرد: رویکرد دولت در قبال بازار سرمایه، رویکردی مثبت، حمایتی و در جهت بهبود اعتماد سرمایهگذاران به این بازار است.
فطانت در همین رابطه افزود: دولت اعتقاد جدی دارد که باید نقش بازار سرمایه در تامین مالی افزایش یابد و این موضوع، یعنی تقویت بازار اولیه، جز از طریق تقویت بازار ثانویه امکانپذیر نیست و بازار ثانویه نیز زمانی تقویت خواهد شد که با حداقلکردن ریسک بازار، بهویژهریسکهای سیستماتیک، انگیزه لازم برای سرمایهگذاران، اعم از حقوقی و حقیقی به منظور ورود در بورس ایجاد شود، از این رو، همه آنچه که از سوی دولت محترم و سایر نهادهای تصمیمگیر، در راستای تحقق این مهم باید انجام شود، بهصورت عملیاتی و با جدیت پیگیری خواهد شد.
رییس سازمان بورس با اشاره به اینکه خوشبختانه، سرمایه انسانی متخصص در مجموعه سازمان بورس و سایر ارکان و نهادهای فعال در بازار سرمایه حضور دارند، تاکید کرد: امیدوارم با بهرهگیری از ظرفیتهای ارزنده موجود در بدنه بازار سرمایه و حمایت عملیاتی نهادهای اثرگذار بر بازار، شاهد بهبود مستمر روند بازار سرمایه در آینده باشیم.
تحلیل فعالان بازار از اظهارات رییس جدید بورس
این اظهارات فطانت نشان میدهد، رییس عزم جزمی برای مثبت کردن شاخص کل دارد. اما یکی از مهمترین موضوعاتی که باید در دستور کار رییس تازهنفس بورس قرار گیرد، موضوع ارتباط موثر و اقناعی با حقوقیها است؛ امری که سلف او در یک سال گذشته نتوانست به خوبی پیش ببرد و بازار سرمایه از این ناحیه دچار آسیب شد. در میانه بحران سقوط شاخص کل در ماههای ابتدایی سال جاری، وزیر اقتصاد نشستی را با حقوقیها به همراه صالح آبادی برگزار کرد که خبرهای منتشر شده نشان از قول مساعد حقوقیها در این نشست برای در پیش گرفتن سیاست خرید بود؛ از فردای این نشست اما حقوقیها نه تنها خریدار نبودند، بلکه در برخی سهمها فروشنده هم بودند و صفهای فروشی را تشکیل دادند.
از همین رو شایعاتی در بازار در مورد اختلاف حقوقیها با صالح آبادی بر سر زبانها افتاده بود. اما با رفتن صالح آبادی باید دید که آیا اکنون هم حقوقیها سرانجام سیاست حمایت از بازار سرمایه را در پیش خواهند گرفت یا نه؟ البته افزایش معاملات بلوکی در آخرین روز کاری هفته که از سقوط بیشتر شاخص کل جلوگیری کرد میتواند نشانه و دلیل کم رنگی بر این مدعا باشد، اما هنوز مانده است تا فضای واقعی عملکرد فطانت بر بازار سرمایه شکل بگیرد، زیرا وی به زمان نیاز دارد تا تیمش را بچیند و برنامههایش را منسجم کند و پس از آن است که بازار دیدارهای وی برای رفع مشکلات صنایع و همچنین اقناع حقوقیها برای حمایت از بازار آغاز خواهد شد.
با این چشمانداز بسیاری از تحلیلگران معتقدند، بازار سرمایه در آینده نزدیک، شاهد یک صعود خواهد بود و از وضعیت اضطرار حمایت 70 هزار واحد فاصله خواهد گرفت. از همین رو به سهامداران پیشنهاد میشود، رفتار حجم کل معاملات بازار و ارزش معاملات بازار را زیر نظر بگیرند. افزایش معنادار این گزینهها به معنای ورود نقدینگی و جهش شاخص کل خواهد بود. البته تا رسیدن به این شرایط حداقل به زمانی دو هفتهای نیاز است.