بدون شک صنعت تولید تلویزیون در داخل کشور، یــکــی از پــراقبــالترین صنعتهای الکترونیکی است که با آغوش باز مردم مواجه شده و طبق آمار برندهایی که برچسب ساخت ایران را با خود به همراه دارند (مانند شهاب و ایکسویژن) فروش خوبی در بازار دارند. به گفته فروشندگان این دستگاهها، دلیل استقبال مردم از برندهای ایرانی قیمت پایین و کیفیت نسبتا مناسب آنها است. گرچه برندهای خارجی بهویژه کرهای یکی از سرسختترین رقبای ایرانیها محسوب میشوند و سایه به سایه برندهای ایرانی در حرکت هستند.
به گفته فعالان بازار، بعد از قیمت مناسب تلویزیونها داخلی، مهمترین علت استقبال از آنها خدمات پس از فروش مناسب و گسترده بودن نمایندگیهای این برندها در سراسر کشور است. فرزاد میرزاییپور یکی از واردکنندگان تجهیزات الکترونیکی درباره وضعیت تولید تلویزیون در کشور به «فرصت امروز» گفت: در حال حاضر صنعت تلویزیون در ایران صنعت مونتاژ است و اینکه بخواهیم برندی را نام ببریم که طراحی و ساخت آن به طور کامل در داخل مرزهای ما انجام شود غیرممکن است. وی افزود: با این حال چند برندی که در داخل کشور به مونتاژ قطعات تلویزیونها میپردازند به خوبی توانستهاند با مطرحترین برندهای خارجی رقابت کنند و توجه مردم را به سوی خود جلب کنند.
این واردکننده در باره کیفیت این دستگاهها اظهار کرد: تلویزیونهای مونتاژ شده، مناسب با آب و هوای ایران و نوع کارکرد ایرانیها طراحی شدهاند و به خوبی میتوانند نیازهای مصرفکنندگان خود را برآورده کنند. میرزاییپور با اشاره به قیمت مناسب برندهای ایرانی گفت: در حال حاضر مدلهای موجود در بازار قیمت پایینی نسبت به خارجیها دارند و اگر کیفیت برندهای ایرانی بهتر از رقیبان خارجی نباشد مطمئنا کمتر از آنها نیست. وی افزود: در سالهای گذشته با توجه به کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمت همه دستگاههای الکترونیکی، مردم استقبال خوبی از تلویزیونهای مونتاژ شده داشتهاند که این فرصت خوبی برای فعالیت برندهای ایرانی در بازار بوده است.
این واردکننده در پاسخ به این سوال که آیا با برداشته شدن تحریمها، خارجیها با استقبال بیشتری روبهرو خواهند شد یا خیر؟ گفت: تولیدکنندگان داخلی طی چند سال گذشته توانستهاند تجربیات خوبی کسب کنند و اگر برای دوران پساتحریم به خوبی برنامهریزی کرده باشند میتوانند تلویزیونهایی را وارد بازار کنند که از نظر تکنولوژی رقیب جدی برای خارجیها باشند. وی افزود: در حال حاضر ما فارغالتحصیلان برجستهای در رشتههای الکترونیک و کامپیوتر داریم که میتوانند در تولید و طراحی دستگاههای دیجیتال بهویژه تلویزیونهای روز دنیا کمک زیادی کنند که متاسفانه تا به حال از این نیروی انسانی آن طور که باید استفاده نشده و فارغالتحصیلان این دو رشته بیکارترین فارغالتحصیلان دانشگاههای ما را تشکیل دادهاند.
میرزاییپور درپایان اظهار امیدواری کرد که در دوران پساتحریم توجه زیادی به تولیدات داخلی صورت گیرد و از سوی دیگر فرهنگ استفاده و حمایت از تولیدات داخلی رایج شود تا علاوه بر توسعه همه صنایع کشور مشکلات بیکاری که گریبانگیر جوانان ایرانی است هرچه زودتر برطرف شود.
سینا علیزاده، کارشناس الکترونیک درباره توان داخلی برای تولید تلویزیون به «فرصت امروز» گفت: نیروی انسانی خوب، یکی از مزیتهایی است که کشور ما دارد ولی از آن استفاده نمیشود. وی دلیل این کار را عدم اعتماد سرمایهگذاران عنوان کرد و گفت: متاسفانه سرمایهگذاران زیادی حاضر نیستند این ریسک را انجام دهند تا خط تولید داخلی تمام عیاری را در کشور راه بیندازند و از متخصصان کشور خودمان بهره بگیرند.
این کارشناس افزود: در حال حاضر در بهترین حالت تنها حدود 30درصد تلویزیونهایی که نام تولید ملی را یدک میکشند در داخل ساخته میشوند و مابقی قطعات این دستگاهها از خارج کشور وارد میشود. وی گفت: علت اینکه بخش عمده قطعات وارداتی هستند این است که تولید این قطعات در کشور صرفه اقتصادی ندارد. اما به علت اینکه قیمت ملزومات بستهبندی وارداتی گران است ما آنها را در کشور تولید میکنیم.
علیزاده افزود: ما توان تولید بخش بزرگی از قطعات تولیدی را در کشور داریم، اما تولید این قطعات در چنین حجم تولیدی در کشور مقرون به صرفه نیست. علیزاده اظهار کرد: در دوران تحریم مشکلاتی برای وارد کردن دستگاههای روز دنیا در خط تولید تلویزیونها داشتیم که این شرایط در دوران پساتحریم برطرف خواهد شد که امیدواریم تولیدکنندگان تلویزیونهای ایرانی از این دوران بهترین استفاده را کنند و فناوریهای محصولات خود را مطابق مدلهای خارجی افزایش دهند.
وی در پایان گفت: امیدواریم همه جامعه برای تولید داخلی ارزش قائل شوند و در روزهایی که تحریمها لغو میشوند و بهترین زمان برای توسعه صنعت ما به حساب میآید همه دست دردست یکدیگر بگذاریم تا صنایع مختلف کشور را بهبود بخشیم.