عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار با اشاره به طرح دوفوریتی مجلس برای تعیین سقف سود تسهیلات، گفت: نیازی به طرح این موضوع در مجلس نیست و در جلسه بعدی شورای پول و اعتبار این موضوع را حل و جمعبندی خواهیم کرد. به گزارش ایرنا، محمدرضا پورابراهیمی گفت: انتظار ما در مجلس این است که نرخ سود کاهش یابد تا به تبع آن نرخ وامهای بانکی نیز اصلاح و شرایطی فراهم شود که سرمایهگذاران و تولیدگران نسبت به سودآوری خود اعتماد داشته باشند. وی نظام بانکی را رکن مهم اقتصاد دانست و افزود: بحث عدم انطباق فعالیتهای فعلی نظام بانکی و پولی با رشد و توسعه اقتصادی، یکی از اشکالات اصلی نظام اقتصادی محسوب میشود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: این عملکرد نظام بانکی هم به لحاظ محتوایی و هم به لحاظ فرآیندهای بیرونی با سازوکار نرخ رشد اقتصادی کشور هماهنگ نیست. این نماینده مجلس ادامه داد: از نظر بحث اجرایی و فرآیندهای بیرونی نیز باید ساختار نظام بانکی درخصوص موضوعاتی مانند نرخ تامین مالی، نرخ سود سپردههای بانکی، بحث جایگزینی جرایم اضافه برداشتها توسط بانکها و سایر جرایمی که در دنیا مدنظر قرار میدهند، اصلاح شود. عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار گفت: موضوع تغییر در نرخ سپرده قانونی بانک مرکزی، تحول در ساختار نظارت بر بازار غیرمتشکل پولی کشور که به دلیل عدم نظارت بانک مرکزی به یک چالش اساسی تبدیل شده و به رویکرد مخرب افزایش نرخ سودها دامن زده؛ موضوعاتی است که مجلس قصد دارد با هماهنگی دولت، اصلاحاتی در آنها ایجاد کند.
وی نظام بانکی را نیازمند توجه ویژه مسئولان و مجلس دانست و افزود: رسالت شبکه بانکی نیز استفاده بهینه از منابع محدود موجود در راستای اهداف توسعه کشور با لحاظ کردن اولویتهاست، چرا که سیستم بانکی نقش تعیینکنندهای در خروج از رکود، افزایش توان و رشد اقتصادی کشور و نیز تامین منابع کشور برعهده دارد.
کاهش نرخ سود بدون ایجاد تعادل در بازار ارز هزینهزاست
یک کارشناس پولی و بانکی معتقد است: کاهش نرخ سود بانکی بدون تکنرخی کردن ارز به عاملی برای سرازیر شدن پول به بازار سیاه و سوداگرای تبدیل میشود.
بهاءالدین حسینی هاشمی در گفتوگو با اقتصادنیوز با تاکید براینکه یکی از وظایف مهم بانک مرکزی تعیین صحیح نرخ سود است، گفت: نرخ سود بانکی در سیاستهای پولیو بانکی، اقتصاد، جهتیابی سرمایهگذاری و رقابت در بازارهای موازی همگون و ناهمگون بسیار تاثیرگذار است. او ادامه داد: در اقتصادهای در حال توسعه نرخ پایین سود بانکی به افزایش جذابیت و تمایل به سرمایهگذاری در پیکاهش هزینه نهایی پروژهها کمک میکند. وی افزود: در شرایط تورم بالا نرخ سودهای بانکی بالا میتواند نقدینگی را در بانکها متمرکز کند و مانعی بر سرراه سرازیر شدن نقدینگی به بازار باشد، همچنین در این شرایط باید نقدینگی به سرمایهگذاریهای سودآورتر و قابل اتکا اختصاص یابد.
این کارشناس پولی و بانکی با اشاره به اینکه منابع بازار پول و بانک و بازار سرمایه، پول است، یادآور شد: متاسفانه بازار سهام کشور بازار کارآمدی نیست و نمیتواند پروژهها و طرحها را تامین مالی کند و به همین علت همیشه بار تامین نقدینگی را به دوش کشیدهاند. او بیان کرد: با این اوصاف نرخ سود بانکی حجم نقدینگی را به میزان واقعی در اقتصاد کنترل میکند، مانع از کاهش ارزش پول و تامینکنندهای برای جبران کاهش ارزش پول افراد است.
حسینیهاشمی با اشاره به اینکه اگر تقاضا برای پول بیش از عرضه باشد، تنها نرخ و قیمت توانایی تعدیل منابع محدود را دارد، خاطرنشان کرد: کشور و اقتصاد با چالش بزرگی به نام نبود منابع خارجی و عدم پاسخگویی منابع داخلی مواجه است. این کارشناس پولی و بانکی با تاکید بر اینکه نرخ رشد تورم کاهش پیدا میکند نه خود تورم، خاطرنشان کرد: تورم یکی از عوامل تاثیرگذار بر نرخ سود بانکی است اما تنها دلیل نیست. اگر در زمان بالا بودن نرخ تورم، نرخ سود بانکی را بالا اعلام میکردیم مانع از فرهنگسازی غلط اتکا به تورم برای نرخ سود بانکی میشدیم که این موضوع باعث حذف تقاضاهای کاذب بود.
حسینیهاشمی گفت: کشور و اقتصاد با دو مشکل بزرگ روبهرو است و تا زمانی که این دو موضوع حل نشود نمیتوان کاری انجام داد. تکنرخی کردن ارز بدون تبعیت از نرخ ارز بازار آزاد و عدم توجه سود و بهره بانکی به تعادل بازار امکانپذیر نیست. او تاکید کرد که برای تکنرخی کردن ارز نیز باید نرخ بازار آزاد مبنا قرار گرفته شود چراکه اگر این نرخ مبنا نباشد در این شرایط اگر نرخ سود بانکی کاهش یابد پول به بازارهای سیاه و سوداگرانه ورود خواهد کرد. او ادامه داد: تازمانیکه نرخ جریمه بانک مرکزی برای بانکها و عدم وصول مطالبات بانکی به سطح قابل قبولی نرسد نرخ سود بانکی را نمیتوان کاهش داد زیرا بانکها زیر بار نخواهند رفت.