هفته گذشته مهدی کرباسیان، رییس هیات عامل ایمیدرو از درخواست برای افزایش تعرفه واردات فولاد خبر داد؛ موضوعی که از مدتها پیش از سوی تولیدکنندگان فولاد بهعنوان مطالبهای جدی از دولت مطرح شده است. بازار فولاد این روزها پر از اخباری است که اگر به آنها توجه نشود هر یک میتواند بهعنوان چالشی جدی سر راه صنعت فولاد قرار گیرد. از یکسو کاهش قیمت جهانی فولاد و از سوی دیگر واردات فولادهای چینی با قیمتی کمتر، در این اوضاع موضوع انحصاری بودن فولاد نیز در حالی در شورای رقابت مطرح شده که این کالا در دسته نخستین کالاهایی قرار دارد که در بورس ارائه میشود. در این شرایط خبر از درخواست افزایش تعرفه واردات فولاد به گوش میرسد؛ درخواستی که مورد استقبال فولادسازان قرار گرفته و شاید تنها خبر خوشی باشد که در صورت تحقق به گوش فولادیها میرسد.
بهرام سبحانی، مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان، در این زمینه به «فرصت امروز» میگوید: «افزایش این تعرفه یک ضرورت است به این دلیل که نیاز فولاد داخل کشور توسط فولادسازان داخلی قابل تامین است بنابراین ضرورتی برای واردات وجود ندارد حتی اگر واردات به کل ممنوع هم شود اتفاقی برای بازار داخل نخواهد افتاد.» او با اشاره به دلیل درخواست افزایش تعرفه واردات فولاد، اظهار میکند: «قیمت فولاد در بازار جهانی افت پیدا کرده، در حالیکه در کشور ما هزینههای تولید کاهش پیدا نکرده است، در این شرایط طبیعتا باید با افزایش تعرفه از تولید داخل حمایت کرد.»
رسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز با بیان اینکه همه کشورهای دنیا گارد مقاومتی در برابر چین گرفتهاند، به «فرصتامروز» میگوید: «همه کشورها تعرفههای واردات فولاد را حدود 40 درصد وضع کردهاند تا بتوانند در مقابل صادرات چین امنیت داشته باشند. البته ما نیز افزایش تعرفه واردات را داشتیم اما این میزان کافی نیست و باید دو برابر شود تا تولیدکنندگان داخلی امنیت خاطر داشته باشند.»
رضا زائر حیدری، کارشناس صنعت فولاد، در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره این افزایش تعرفه، بیان میکند: «در حال حاضر واردات فولاد تعرفهای دارد که بسیار کم است و عامل بازدارندهای برای واردات به شمار نمیرود و به همین دلیل واردکنندگان میتوانند با قیمت کمتری فولاد وارد کنند. نکته دیگر این است که درحال حاضر ما در کشور با مازاد ظرفیت فولاد مواجه هستیم و بسیاری از کارخانهها با ظرفیت کامل فعالیت نمیکنند، بنابراین با توجه به این مازاد ظرفیت، واردات فولاد کار عاقلانهای نیست، بنابراین افزایش تعرفه واردات فولاد یک نیاز جدی است.»
با اینکه فولادسازان معتقدند همه نیاز داخل توسط فولادسازان داخلی قابل تامین است اما نمیتوان این موضوع را نادیده گرفت که طبیعتا فولادهای وارداتی به هر دلیلی در کشور خواهان دارند که وارد میشوند. حالا پرسش اینجاست که آیا با افزایش تعرفه واردات فولاد، افزایش قیمت کالاهای صنایعی که از فولاد تغذیه میکنند نیز، رخ خواهد داد؟ سبحانی در پاسخ به این پرسش، تصریح میکند: «فولادهای وارداتی به دلیل قیمت پایینشان در بازار داخل خریدار دارند البته این فولادها برای مصارف عمومی است اما در صنایعی مانند خودروسازی که کیفیت اهمیت دارد، از فولادهای داخلی استفاده میشود بنابراین در صنایعی این چنین تغییری رخ نخواهد داد.» خلیفه سلطان نیز در اینباره تاکید میکند: «حدود80 درصد فولاد مورد نیاز صنایع داخلی توسط فولادهای تولید داخل تامین میشود به همین دلیل افزایش تعرفه تاثیری در قیمت تمام شده صنایع نخواهد داشت.»
همچنین زائر حیدری در این زمینه معتقد است: «افزایش قیمتی اتفاق نخواهد افتاد به این دلیل که صنایع بزرگ ما همگی از فولاد تولید داخل تغذیه میکنند. در همه کشورهای جهان نسبت به واردات از چین تعرفههای سنگین وضع شده است، اما متاسفانه در ایران میزان این تعرفه بسیار کم است که همین موضوع موجب میشود چینیها مازاد ظرفیت خود را به کشورهایی نظیر ایران که تعرفه کم دارند، صادر کنند.»