معاون سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی خبر از پرداخت تسهیلات در زمانی کوتاه و همچنین تعلق یارانه سود تسهیلات بین یک تا 6 درصد به صنایع کوچک میدهد. موضوعی که کم شدن بوروکراسی، کوتاه شدن زمان و تسهیل شرایط دریافت وام را به نفع تولیدکنندگان رقم میزند. طولانی بودن زمان پرداخت تسهیلات و بوروکراسیهای عریض و طویل اداری، جدا از سایر مشکلاتی که بر سر راه پرداخت تسهیلات به صنایع قرار دارد، همواره موضوع گلایه تولیدکنندگان بهویژه صاحبان صنایع کوچک بوده است. صنایعی که یکی از ابزارهای مهم توسعه اقتصادی به شمار میروند، حالا خبر از تفاهمی با بانک صنعت و معدن برای کوتاه کردن زمان پرداخت تسهیلات به این صنایع میرسد.
غلامرضا سلیمانی، معاون سازمان صنایع کوچک در این زمینه به «فرصت امروز» میگوید: «براساس مصوبه هیاتمدیره بانک صنعت و معدن، «واحد صنایع کوچک» با توجه به همکاری که بین ما و این بانک از یکسال پیش صورت گرفته، اردیبهشت ماه در بانک صنعت و معدن راهاندازی شد. در استانها نیز اختیار شعبات استانی افزایش یافته و بیشتر کارهای این شعبات نیز برای صنایع کوچک است. همین موضوع موجب میشود که فرآیند انجام کار متقاضیان صنایع کوچک تسهیل شود. همچنین سازمان صنایع کوچک، بانک صنعت و معدن و صندوق ضمانت سرمایهگذاری صنایع کوچک نیز کارگروهی را تشکیل دادهاند تا متقاضیان سرگردان نباشند و بوروکراسی نیز کاهش پیدا کند.»
او درباره جزییات این طرح بیان میکند: «واحدهای به بهرهبرداری رسیدهای که نیازمند سرمایه در گردش هستند یا افزایش ظرفیت تولید دارند و همچنین طرحهای نیمهتمام بالای 70 درصد، برای دریافت این تسهیلات دارای اولویت هستند.» به گفته سلیمانی این سازمان و بانک صنعت و معدن قرار است در یک مجموعه بهعنوان پنجره واحدی خدمات خود را به صنایع ارائه کنند. بر این اساس شرکت موردنظر پرونده خود را تکمیل میکند و پروندههای تکمیل شده طی یک جلسه با حضور مدیرعامل بانک صنعت و معدن، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و مسئول صندوق تأیید شده و مراحل آن انجام میشود و طی 45 روز تسهیلات پرداخت شود.
شرایط وثایق تسهیل میشود
وثایق بانکی در طول سالهای اخیر به شکل یکی از دردسرهای صنایع کوچک درآمدهاند زیرا بانکها شرایط سختگیرانهای را برای وثیقه در نظر گرفته که صاحبان صنایع کوچک میگویند در توانشان نیست حالا اما در طرح تازهای که برای صنایع کوچک در نظر گرفته شده، علاوه بر زمان، شرایط وثیقه نیز تسهیل شده است. سلیمانی در اینباره توضیح میدهد: «در مناطق محروم 85 درصد وثایق را ضمانتنامه صندوق توسعه صنایع کوچک و در شهرهای توسعهیافته نیز تا 70 درصد وثایق توسط این صندوق تأمین میشود. در صندوق براساس ریسک سرمایهگذار و طرحش حدود 20 تا 30 درصد سند زمین که سهلالبیع نیست و مابقی هم سفته و چک دریافت میشود.»
او همچنین درباره سود این تسهیلات نیز میافزاید: «سود تسهیلات نیز همان سودی است که توسط شورای پول و اعتبار به تصویب رسیده است اما برای طرحهایی که دارای شرایطی نظیر ایجاد اشتغال، داشتن محصول دانشبنیان و صادرات باشند بین یک تا 6 درصد یارانه سود تسهیلات پرداخت میکنیم.»
واحدهای بدهکار پذیرفته میشوند
حالا که صحبت از کوتاه شدن بوروکراسی و تفاهم با بانک صنعت و معدن میشود، یک موضوع را نباید فراموش کرد، آن هم واحدهای تولیدی هستند که به دلیل بدهی معوق به بانکها که به گفته خودشان، شرایط اقتصادی کشور موجب آن شده، طبق مصوبهای که در دولت گذشته به بانک مرکزی ابلاغ شده، محدودیتهای بسیاری در فعالیتهای بانکی داشته و از دریافت تسهیلات تازه نیز محرومند. اکنون این پرسش مطرح میشود که آیا برای این واحدها نیز تصمیمی صورت گرفته است؟
معاون سازمان صنایع کوچک، در پاسخ به این پرسش اظهار میکند: «بانک صنعت و معدن، تابع بانک مرکزی و مصوبات شورای پول و اعتبار است اما بحثی که داریم این است، واحدهایی که با بانکها تفاهم کرده و بدهیهای خود را تعیینتکلیف کنند، در این کارگروه برای پرداخت تسهیلات تازه، پذیرفته میشوند.»