هلدینگ نفت و گاز پارسیان که بهتازگی سال مالی خود را از انتهای آذر به انتهای شهریور تغییر داده است، با برگزاری مجمع عادی و فوقالعاده دوره مالی 9 ماهه خود، ضمن تصویب 1500 ریال سود نقدی، سرمایه خود را از مبلغ 15000 میلیارد ریال به مبلغ 30000 میلیارد ریال (معادل100 درصد) از محل مطالبات حالشده سهامداران و آورده نقدی افزایش داد. این شرکت پیشبینی خود را با سرمایه جدید براساس عملکرد سهماهه منتهی به آذر و با سرمایه جدید 840 ریال بهازای هر سهم به بازار ارسال کرده است و با توجه به ماهیت شرکت که سرمایهگذاری بوده و سودها پس از برگزاری مجامع شرکتهای زیرمجموعه شناسایی خواهد شد تنها یک درصد از آن را پوشش داده است.
پارسیان 25293میلیارد ریال سود حاصل از سرمایهگذاری (سود با کیفیت) و 588 میلیارد ریال سود حاصل از فروش سرمایهگذاری (سود بیکیفیت) پیشبینی کرده که نسبت به گزارش قبلی که ارقام پیشبینی شده به ترتیب 25103 و 761 میلیارد ریال بوده است، تفاوت آنچنان تاثیرگذاری ندارد. هزینههای مالی شرکت نیز از 599میلیارد ریال قبلی به 581 میلیارد ریال کاهش یافته است. هزینه مالی مذکور جهت خرید اقساطی سهام شركت پالایش پارس فرآیند شیراز از سازمان خصوصیسازی اخذ شده است. ولی جالب است در کل به نحوی جزییات پیشبینی درآمد شرکت تغییر کرده که بر سود خالص 25207 میلیارد ریالی شرکت تاثیری نداشته است.
اما نکته جالب گزارش پیشبینی درآمد پارسیان مربوط به بخش درآمد حاصل از سرمایهگذاری این شرکت در پالایشگاههای تبریز و شیراز است که به ترتیب 3118 و 1204 میلیارد ریال پیشبینی شده است در حالی که همچنان صورت مالی از هیچکدام از پالایشگاههای بورس تا به امروز منتشر نشده است زیرا در واقع پالایش و پخش نرخ فروش نفت و خرید فرآوردهها را به هیچکدام از این شرکتها اعلام نکرده و نماد این شرکتها نیز به همین دلیل مدتهاست که متوقف است. حال اینکه چگونه پارسیان این درآمدها را پیشبینی و به بازار ارسال کرده است جای سوال دارد، زیرا میتواند کاملا بر سود شرکت اثرگذار باشد.
البته به این مسئله در بند 5 گزارش حسابرس شرکت بدین صورت اشاره شده است: در تهیه صورت سود و زیان پیشبینی شده شرکت پالایش نفت تبریز و پالایش نفت شیراز نرخ فروش برآوردی سال 1392 فرآوردهها استفاده شده درحالی که در تیرماه 1393 نرخهای قطعی سال 1392 اعلام شده که با نرخهای برآوردی قبل متفاوت بوده است. نرخهای فروش فرآوردهها در سال 1393 تاکنون تعیین نشده و ضمنا نرخ تسعیر دلار نیز 26500 ریال درنظر گرفته شده است.
همچنین طبق بند 7 گزارش حسابرسی شرکت زیرمجموعه پالایش نفت تبریز مالک حدود 49 درصد سهام شرکت پتروشیمی تبریز و عضو هیاتمدیره آن است و شرکت اخیر واحد تجاری وابسته محسوب میشود. درنتیجه سهم گروه از سود تقسیمی برآوردی سال 1393 شرکت مزبور باید در صورت سود و زیان پیشبینی شده مورد گزارش منظور شود، در حالی که مبلغی از این بابت در نظر گرفته نشده است. بنابراین از این جهت شرکت میتواند بخشی از کاهشی که در سودآوری شبریز رخ داده را جبران کند ولی در پیشبینی مبلغی را لحاظ نکرده است.
بههر حال سودی که پارسیان برای این دو شرکت پالایشی در نظر گرفته بیش از 17 درصد از سود پیشبینی شده شرکت را تشکیل میدهد که میتواند با وجود تعویق کیفیسازی این دو شرکت، به علت کاهش شدید قیمت نفت دستخوش تغییر به احتمال فراوان کاهنده شده و از سود پیشبینی شده پارسال برای سال مالی منتهی به 94/06/31 این شرکت بکاهد. بنابراین سرمایهگذاران علاوه بر این مطلب میباید کاهش قیمتی که در شرکتهای پالایشگاهی پس از بازگشایی رخ خواهد داد را نیز در محاسبه ارزش خالص داراییهای پارسیان لحاظ کرده و سپس اقدام به سرمایهگذاری کنند.
دیگر نکته مهمی که در سرمایهگذاری در این شرکت از سوی سرمایهگذاران باید لحاظ شود، تاثیر کاهش قیمت نفت بر سودآوری شرکتهای پتروشیمی زیرمجموعه آن مخصوصا آنهایی که محصولات پلیمری دارند مانند پتروشیمی مارون و پارس و عدم تاثیرگذاری کاهش قیمت نفت بر سود شرکتهای تولیدکننده اوره و آمونیاک مثل پتروشیمیهای پردیس، خراسان، کرمانشاه و شیراز است.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه