مدیر عامل سازمان بهرهوری انرژی (سابا) در واکنش به اعتراضات بخش خصوصی در زمینه معطل ماندن پروژههای بهبود دهنده میزان بهرهوری در صنعت برق، بیان کرد: با تصویب قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر، اعتبارات مورد نیاز چنین پروژههایی مستقیم از خزانه دریافت میشود. به این ترتیب بوروکراسی اداری قبلی از بین خواهد رفت. سیدحسین سجادی در نشستی خبری که دیروز در سازمان بهرهوری انرژی برگزار شد، تصویب قانون رفع موانع تولید را عاملی برای حذف موافقت وزارت نفت در اجرای پروژههای افزاینده بهرهوری اعلام کرد.
وی افزود: طرحهایی که در قالب ماده 12 قانون رفع موانع تولید تدوین میشود، پس از موافقت شورای اقتصاد به قرارداد بین دستگاه متولی و مجری طرح تبدیل شده و اعتبارات مورد نیاز برای اجرای این طرحها، مستقیما از طریق خزانه تامین میشود. به گفته مدیر عامل سابا، دولت و بانک مرکزی پرداخت اعتبارات اجرای این طرحها را ضمانت میکنند. این بزرگترین تضمینی است که دولت میتواند به بخشخصوصی بدهد.
وی به پرسش «فرصتامروز» درباره زمان قطعی حل مشکل پرداخت اعتبارات طرحهای بهبوددهنده راندمان در صنعت برق این گونه پاسخ داد: طرحهای موضوع ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر هنوز نهایی نشده و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد عقد قراردادهایی در این بخش باشیم. سجادی با اشاره به اینکه 9طرح مختلف در قالب قانون رفع موانع تولید برای افزایش بهرهوری صنعت برق تعریف شده، بیان کرد: این طرحها شامل ارتقای کارایی در صنعت سیمان، بهینهسازی صنایع کاشی و سرامیک، شیشه و بلور، ریختهگری و سیستم پمپاژ آب و فاضلاب، اصلاح مصرف در لامپهای روشنایی معابر، افزایش کارایی در بیمارستانها، جایگزینی لوازم خانگی فرسوده و تعویض کولرهای گازی در جنوب کشور است.
وی اضافه کرد: ارزش این طرحها حدود 6هزارمیلیون دلار است و بهای انرژی صرفهجویی شده در این طرحها حدود 12هزارمیلیون دلار است. این طرحها سرمایهگذار خارجی برای اجرا دارند و دوره بازگشت سرمایه آنها دو تا پنج ساله است.
وزارت نیرو به دنبال استفاده از حرارت بازیافتی
به اعتقاد مدیر عامل سابا، یکی از طرحهایی که وزارت نیرو به دنبال آن است تولید برق از انرژی بازیافتی است. نیروگاههای بازیافت حرارت یا WHR در صنعت فولاد و آهن بهشدت کاربرد دارند. در حال حاضر حدود 200 مگاوات ظرفیت تولید انرژی در این بخش وجود دارد و هر کیلووات برق تولیدی این نیروگاهها توسط وزارت نیرو 305 تومان خریداری خواهد شد.
وی اضــــافـــه کــــرد: سرمایهگذارانی در این بخش اعلام آمادگی کردهاند و در حال انعقاد قرارداد برای ساخت این نیروگاهها هستند. مصوبه خرید تضمینی برق این نیروگاهها هم توسط دولت ابلاغ شده است.این مقام مسئول حجم بازار کارایی انرژی در دنیا را بالغ بر 315 میلیارد دلار اعلام کرد. به گفته وی، این ارزش معادل سوختی است که در کل اتحادیه اروپا و آسیا سالانه مصرف میشود.
وی اضافه کرد: به دلیل اهمیت افزایش کارایی انرژی، شرکتهای مختلفی در جهان شکل گرفتهاند تا ساختارهای مصرف در کشورهای مختلف را اصلاح کنند. این شرکتها به ازای افزایش بهرهوری از دولت پول دریافت میکنند اما از آنجا که قیمت انرژی در ایران معقول نیست، نه تنها چنین شرکتهایی شکل نمیگیرد بلکه مصرفکننده هم به سمت افزایش بهرهوری نمیرود.
جایگزینی یخچالهای نو با فرسوده
مدیر عامل سابا از اجرای طرح جایگزینی مبردهای(خنککننده) کممصرف در یخچال و یخچال فریزرهای تولید داخل خبر داد و گفت: قرار است تولیدکنندگان داخلی مبردهای «آر600» را جایگزین «آر 134» کنند. مبردهای جدید علاوه بر اینکه نسبت به نمونههای قبلی ارزانتر هستند، دوستدار محیط زیست بوده و انرژی کمتری هم مصرف میکنند.
وی تاکید کرد: با استفاده از مبردهای جدید در ساختار یخچالها، تحولی در مصرف بخش خانگی کشور ایجاد خواهد شد. سجادی از سه کارخانه بزرگ برای جایگزینی مبردهای جدید با قدیمی خبر داد و افزود: این سه کارخانه 660 هزار دستگاه یخچال و یخچال فریزر در سال تولید میکنند که در مقایسه با رقم یک میلیون و 200 هزار دستگاه تولید داخل، میتوان چنین نتیجه گرفت که مبردهای 50 درصد یخچال و یخچال فریزرهای داخلی تعویض میشوند. به این ترتیب محصولات داخلی دو رتبه ارتقا در کاهش مصرف برق خواهند داشت.
به گفته وی، حداکثر تا دو ماه آینده این سه کارخانه قرارداد اجرایی با سازمان بهرهوری انرژی امضا خواهند کرد. این سه کارخانه از طریق بانک صادرات بهعنوان بانک عامل، تسهیلات لازم برای اجرای طرح خود را دریافت خواهند کرد. قرار است مجری طرح، یخچالهای نو را با تخفیف 25 تا 30 درصدی در اختیار مصرفکننده قرار داده و یخچال فرسوده منازل را جمعآوری کند.
مدیر عامل سابا اجرای طرح فهام و استقرار کنتورهای هوشمند را یکی دیگر از برنامههای موفق سازمان بهرهوری انرژی دانست. وی اضافه کرد: اخیرا دو طرح آزمایشی استفاده از کنتور هوشمند در تهران و مشهد افتتاح شدهاست. با کشور ایتالیا هم وارد مذاکره شدهایم تا از تجربیات آنها بهعنوان کشوری پیشگام در این حوزه بهرهمند شویم. امیدواریم بهزودی تولید کنتورهای هوشمند وارد فاز تولید انبوه شود.