برای چندمین سال متوالی موسسه هنرمندان پیشکسوت برای هنرمندان عضو خود جشن تولد برگزار کرد؛ جشنی که بیشتر تبلیغاتی است تا کاربردی. باید اعتراف کرد که برگزاری این مراسم جز هزینه برای موسسه، کارکرد دیگری ندارد.
صرف هزینه برای جشنی که قرار است جایی برای دورهمی هنرمندان پیشکسوت باشد به این دلیل است که این جشن طی سال های برگزاری نه در ترکیب شرکت کنندگان تغییر داده نه در شکل اجرایی. شاید تنها تفاوت برگزاری این جشن ها شکل و شمایل پذیرایی است و گاهی هم چند مهمان یا عضو جدید.
با نگاهی به سایت این موسسه که بیشتر مطالبش یا پیام تسلیت یا خبر برگزاری جشن است، به نظر می رسد که حتی از اهدافی که در همین سایت ذکر کرده اند، فاصله بسیاری دارد؛ اهدافی که اگر انجام شود قطعا برای هنرمندان مفیدتر از برگزاری جشن تولدهای تکراری است. نکته ای که در جشن تولد متولدین ماه شهریور از زبان ملکه رنجبر به این شکل عنوان شد: «چه حوصله ای دارید این برنامه ها را برگزار می کنید.»
البته انتقاد ملکه رنجبر که همواره از عدم توجه مسئولان و هنرمندان گلایه داشته شاید به همین تشریفات الکی برمی گردد، خصوصا به گواه سایت موسسه برای این هنرمند ۹ شهریور «جشنی صمیمی برای ملکه تئاتر ایران» گرفته شده بود و در کمتر از شش روز او در جشنی دیگر به میزبانی موسسه هنرمندان پیشکسوت مجددا شرکت کرد.
بیایید با نگاه تلخ نقد به برگزاری این جشن ها نگاه کنیم، هزینه ای صرف جشن می شود و هنرمندان دورهم جمع می شوند، اما آن سو هنرمندانی هستند که درگیر هزینه روزمره خود هستند، هنرمندانی که قادر نیستند از پس هزینه های درمانی خود بربیایند. چه اتفاقی می افتد اگر هزینه این جشن های تکراری به این هنرمندان تعلق پیدا کند. حتی هنرمندانی که به هزارویک دلیل و قانون اداری نمی توانند در این موسسه عضو شوند تا هم در این جشن ها شرکت کنند و هم از مزایای هرچند اندک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهره ببرند.
بهانه های مختلف قانونی، عدم عضو بودن هنرمندان موسیقی نواحی و درجه بندی هنرمندان از موارد گریز مدیران موسسه برای کمک به این هنرمندان است. آیا در یک حرکت نمادین نمی شود از صرف هزینه بیهوده جشن تولد صرف نظر کرد و این هزینه را حتی به شکل تبلیغاتی به هنرمندان بیمار اهدا کرد؟
به گزارش فارس، در جشن تولد شهریور از هنرمندانی همچون داریوش ارجمند بازیگر سینما و تلویزیون، محمد فیلی حقیقی بازیگر سینما و تلویزیون، هوشنگ توکلی بازیگر تئاتر و سینما، پروین محبی طراح صحنه و لباس، حسین عرفانی دوبلور، مصطفی غیاث هنرمند معرق و سنگ، ایران درودی نقاش، نصرت الله وحدت، ملکه رنجبر بازیگر، جلال مقامی گوینده و دوبلور، پرویز بهرام دوبلور، بهرام حصیری از استادان حوزه موسیقی، حسن ضرغامی طراح تزیینات صحنه، ناصر انصاری، هادی آرزم آهنگساز و سیدجواد آشفته مجسمه ساز تجلیل شد؛ هنرمندانی که اغلب خوشبختانه سرپا هستند و مشغول کار. درست برخلاف هنرمندانی که برای هزینه زندگی خود و هزینه درمان مجبور به فروش ساز، مسافرکشی، دست فروشی و... می شوند.
عملکرد مدیر موسسه هنرمندان پیشکسوت که از دولت دهم عهده دار این سمت است و با همان رویکرد قبلی در موسسه مشغول است، اما وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم تمام قد از عملکرد سیدعباس عظیمی دفاع می کند. در تازه ترین مورد، علی جنتی از تقدیر هنرمند فعال پیش از انقلاب در این موسسه دفاع کرد. او در پاسخ به این پرسش که چرا در جشن متولدان شهریور موسسه هنرمندان پیشکسوت از نصرت الله وحدت، فعال سینمایی قبل از انقلاب تقدیر شد، گفت: هنرمندان، نویسندگان یا روزنامه نگاران ممکن است در مقطعی دچار لغزش هایی شده باشند.
بسیاری از همین بازیگران برجسته کشور که ما آنها را تقدیر و تجلیل می کنیم، اگر به تاریخچه قبل از انقلاب آنها برگردیم، آیا فیلم های شان قابل تایید است؟ در فضایی که برخی به دنبال ترویج ارزش های خودشان بودند و در برنامه هایی حضور داشتند، اما بسیاری از آنها بعد از انقلاب، خودشان را با انقلاب تطبیق دادند و این گونه نیست که ما بخواهیم همه را دفع کنیم.
البته نخستین بار نیست که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که این روزها انتقادهای زیادی به او وارد شده، از عملکرد مدیر این موسسه دفاع کرده، اما این دفاع نشان از سیاست و عملکرد حمایت گرانه او از هنرمندانی دارد که امروز تنها هستند. امری که وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و در دولت های پیشین فراموش شده بود و هنرمندان در انزوا به زندگی خود ادامه می دادند؛ شرایطی که با عملکرد تبلیغاتی موسسه هنرمندان پیشکسوت، همچنان باقی است و با سیاست وزیر فاصله بسیاری دارد.
خبرنگار هنری