باز هم زمستان آمد و دیدن اتومبیلهای گرانقیمتی که برخی تجهیزات اسکی روی سقف آنها نصب شده یا اینکه بخشی از چوب اسکی آنها از شیشه عقب بیرون آمده که به امری عادی تبدیل شده است. هرچند دیدن سرنشینان شاد این اتومبیلها این موضوع را در ذهن بسیاری ایجاد میکند که این ورزشی مخصوص افراد ثروتمند است و برای بخش عمدهای از جامعه دستنیافتنی اما نباید فراموش کنیم این ورزش اگرچه ظاهری بسیار گرانقیمت دارد اما به عقیده بسیاری از کارشناسان نسبت به برخی از ورزشها کاملا اقتصادی و قابل دسترس برای اکثر خانوادههاست.
ارقامی قابل توجه
اگر از موضوع اختصاصی بودن این ورزش برای قشر ثروتمند در سراسر جهان بگذریم و نگاهی گذرا به اقتصاد تولید و تجارت تجهیزات و لوازم اسکی بیندازیم در خواهیم یافت که این صنعت یعنی تولید تجهیزات و لوازم اسکی در سال 2014 میلادی گردش مالی نزدیک به 1/7میلیارد دلاری را به خود اختصاص داده که به گزارش دبیرخانه کنگره بینالمللی ISIA در سال 2014 این تجارت نسبت به سال قبل یعنی 2013 میلادی نزدیک به 1/1درصد افزایش نشان داده است.
این درحالی است که نباید فراموش کنیم که در همین گزارش ارزش کل تجارت تجهیزات ورزشهای زمستان در دهکده جهانی 3/2میلیارد دلار اعلام شده که نزدیک به 810میلیون دلار از کل این گردش مالی در فروشگاههای مجازی و خریدهای آنلان هزینه شده است. در این کنگره که تولیدکنندگان سراسر جهان برای سیاستگذاری در آینده بازار تجهیزات ورزشهای زمستان گرد هم آمده بودند گستره بازار این تجهیزات بهصورت جدول زیر درنظر گرفته شده است. تعداد کشورهای مناسب برای اسکی 80، تعداد پیستهای آموزشی (مراکز آموزش) 6 هزار، تعداد پیست اسکیهای عمومی 2 هزار و تعداد صندلیهای سیستم بالابر نصب شده در جهان 27هزار عدد است.
همه میتوانند اسکی کنند
در همین حال، پیام نظر، مسئول روابط عمومی هیات اسکی استان تهران و کارشناس اسکی در این زمینه به خبرنگار ما گفت: همه بر این باورند که اسکی ورزش پولدارهاست درحالیکه واقعا این موضوع واقعیت ندارد چون در بسیاری از موارد تهیه لوازم اسکی بهصورت کامل بسیار ارزانتر از خرید یک توپ والیبال یا بسکتبال است. نظر در ادامه افزود: امروز شاید قیمتهای برخی از تجهیزات اسکی در فروشگاهها گرانقیمت باشد اما نباید فراموش کرد این تجهیزات هم مانند دیگر لوازم ورزشی دارای بازاری مخصوص به خود بوده و فصل استفاده دارند اما نکته بسیار مهم درباره تهیه لوازم و تجهیزات اسکی این است که باید کمی حوصله به خرج دهیم تا بتوانیم خریدی اقتصادی داشته باشیم.
این کارشناس اسکی تصریح کرد: متاسفانه یکی از مهمترین مشکلاتی که بیشتر خریداران تجهیزات اسکی را اکنون در سطح کشور درگیر خود کرده مربوط به مراجعه به فروشگاههای متفرقه و همچنین دریافت راهنمایی از افراد غیرمتخصص است چون این افراد با توجه به آگاهی بسیار محدودی که از این ورزش و تجهیزات مربوط به آن دارند باعث افزایش هزینه خریداران آن هم بهصورت غیراصولی خواهند شد درحالیکه فروشندگان متخصص نهتنها باعث افزایش هزینههای شما نمیشوند بلکه میتوانند متناسب با اندام و وزن شما بهترین تجهیزات را به شما معرفی کنند که این یعنی خرید اقتصادی.
نظر به هزینه تهیه لوازم اسکی برای خریداران اشاره کرد و گفت: همانطور که قبلا اشاره شد شاید وقتی صحبت از خرید تجهیزات اسکی میکنیم بسیاری از ما نگران صورتحسابهای سرسامآور باشیم درحالی که واقعا اینگونه نیست و امروز میتوانیم از حدود 800هزار تومان به بالا برای خرید تجهیزات مورد نیازمان یعنی یک سِت کامل (لوازم اصلی) هزینه کنیم.
به عقیده این کارشناس برندهای موجود در بازار ایران Salomon، Rossignol، Tyrolia، K2، Volkl، Nordica، ATOMIC، Burton و HEAD هستند که هرکدام دارای خصوصیات و امتیازات منحصر به خود بوده و متناسب با نیازهای افراد و خریداران میتوانند گزینهای مناسب برای آنها باشند این درحالی است که مهمترین توصیه وی به خریداران این است که کمی حوصله کنند و با خرید برخی از وسایلی که مربوط به دو یا سه سال گذشته هستند خریدی معقول و اقتصادی داشته باشند چون صنعت تجهیزات اسکی نیز همانند صنعت مد در ابتدای هر فصل وسایلی به بازار ارائه میکند که قیمت بالایی دارند اما پس از فصل واقعا میتوان آنها را به قیمت بسیار مناسب خرید.
دستدومها را فراموش کنید
مسئول روابط عمومی هیات اسکی استان تهران به خریداران اینگونه توصیه کرد که بهتر است از خرید تجهیزات دستدوم خودداری کنند چون در برخی شرایط لوازم و تجهیزات مورد نظرشان درواقع عمر مفید خود را انجام داده و نمیتوانند برای استفاده مجدد مناسب و از همه مهمتر ایمن باشند این درحالی است که به عقیده وی مبحث تجهیزات تقلبی در این صنف در حد بسیار پایین و قابل چشمپوشی است چون تولید این تجهیزات به دلیل اینکه محدود به زمان و مکان بوده و در سراسر جهان خریداران در سطح وسیع نیستند موضوع تقلب در آن صرفه اقتصادی ندارد و همین موضوع باعث شده تا برندهای موجود استاندارد باشند اما درباره بالا و پایین بودن کیفیت محصولات مثل همه تولیدات میتوان در این میان نیز محصولاتی با کیفیت بالا خریداری کرد و در عین حال هم تجهیزات معمولی در دسترس خریداران است.
وی ادامه داد: بسیاری از برندهای معتبر بینالمللی با توجه به افزایش هزینههای تولید در کشورهای مطرح سازنده مثل فرانسه و... در کشورهایی ارزانتر تولیداتشان را روانه بازار میکنند اما نباید فراموش کرد این تولیدات کاملا زیر نظر متخصصان و براساس استانداردهای بینالمللی انجام میشود.
مسئول روابط عمومی هیات اسکی استان تهران به رایج بودن هزینه اجاره لوازم در سراسر جهان نیز اشاره کرد و گفت: موضوع اجاره تجهیزات اسکی برای بسیاری از علاقهمندان سراسر جهان امری کاملا شناخته شده است و شرکتهای زیادی در پیستها و شهرهایی که دارای امکانات اسکی و ورزشهای زمستانی هستند نسبت به این موضوع اقدام میکنند و گروه عمدهای در این زمینه مشغول به کار هستند اما نباید فراموش کنیم موضوع اجاره کردن تجهیزات در ایران بسیار ارزانتر از خارج است بهعنوان مثال در کشورهای خارجی هزینه اجاره یک روز تجهیزات اسکی کمتر از 30 یورو نیست که این رقم در ایران تنها 50هزار تومان است.
سرمای محیط و گرمای اشتغال
پیام نظر در ادامه به موضوع اشتغالزایی این ورزش مفرح نیز تاکید کرد و افزود: شاید در حالت کلی بسیاری این ورزش را بهعنوان ورزشی اشرافی یا مخصوص قشر خاصی از جامعه میدانند اما نباید فراموش کنیم این ورزش یا بهطورکلی ورزشهای زمستانی عاملی در توسعه اقتصاد برخی مناطق جهان مثل کشور لهستان و سوییس شده است چون در ایام زمستان گروه کثیری از گردشگران به مناطق یاد شده وارد شده و باعث رونق اقتصادی در دمای زیر صفر هوا میشوند. بهعنوان مثال براساس آمار ارائه شده 400میلیون اسکیباز سال گذشته در سراسر جهان سفر کرده و از خدمات اطراف پیستهای مورد نظرشان از قبیل اقامتگاهها، رستورانها، مربیان و... استفاده کردهاند که در مجموع میتوان متصور شد حجم گردش مالی این تعداد سفر چقدر میتواند باشد.
وی در این زمینه افزود: شاید اگر بگوییم به ازای هر پنج اسکیباز یک فرصت شغلی ایجاد میشود دور از ذهن سخن نگفتهایم. این درحالی است که نباید فراموش کنیم بسیاری از مشاغل در این ورزش جزو مشاغلی هستند که میتوانند ارزش افزوده و سود قابل ملاحظهای برای اقتصاد منطقه به ارمغان آورند.
ممنوعیتی برای واردات نداریم
از سوی دیگر جمشید دستمالچی، یکی از واردکنندگان و فروشندگان بنام در بازار تجهیزات اسکی به خبرنگار ما گفت: درباره ورود تجهیزات اسکی و لوازم جانبی آن ممنوعیت قانونی نداریم و واردکنندگان با رعایت مسائل قانونی میتوانند محصولات مورد نظرشان را وارد بازار کنند اما نباید فراموش کنیم معمولا اینگونه تجهیزات بهصورت کنندگی فروخته شده و وارد بازارهای هدفشان میشوند بنابراین اینگونه هم نیست که هر صاحب سرمایهای بتواند وارد این تجارت شود هرچند نباید فراموش کنیم این تجارت کاملا تخصصی بوده و باید واردکنندگان دارای تخصص در این زمینه باشند تا بتوانند با شناخت کامل از بازار محصولات مورد نظرشان را وارد کنند.
دستمالچی در ادامه افزود: بهطور کلی مبداء اکثر تجهیزات موجود از کشورهای اروپایی است چون خریداران به دنبال برندهای معروف هستند و از هزینه کردن برای برندهای کمتر شناخته شده و البته ناشناخته خودداری میکنند و تولیدکنندههای بنام در اروپا قرار دارند. این درحالی است که معمولا روند سفارش محصولات به تولیدکنندگان بهصورت یک فصل قبل صورت میگیرد به این صورت که واردکنندگان عمده با حضور در نمایشگاههای تخصصی سالانه که معمولا در یکی از کشورهای اروپایی بهخصوص در آلمان برگزار میشود با تولیدکنندگان طرف قرارداد خود وارد مذاکره شده و متناسب با حجم مورد نیازشان سفارش محصولات میدهند و تقریبا سه ماه قبل از فصل آغاز اسکی در سال بعد محصولاتشان را وارد بازار مصرف هدفشان میکنند.
به عقیده این فعال بازار موضوع تقلب و ورود تجهیزات در این زمینه بیشتر مربوط به تجهیزاتی چون دستکش، لباس، عینک و باتوم است چون مابقی تجهیزات کاملا تخصصی هستند و اکثر خریداران با زیر و زبر خرید آنها کاملا آشنا بوده و امکان تقلب یا ورود تجهیزات بیکیفیت در این زمینه نیست. این درحالی است که بهترین راه تشخیص اجناس غیراصلی از اجناس مرغوب و باکیفیت قیمت و البته فروشگاهی است که آنها را ارائه میکنند.
به عقیده دستمالچی اگرچه میتوان حوالی میدان منیریه را بهعنوان مرکز اصلی فروش تجهیزات ورزشی از جمله لوازم ورزشهای زمستانی دانست اما نباید فراموش کنیم فروشگاههای تجهیزات ورزشی در سراسر شهرها نیز میتوانند نیازهای شما را برآورده کنند. هرچند برخی از آنها شناختهشدهترین فروشگاهها در این زمینه هستند و میتوان به آنها اعتماد کرد این درحالی است که همانند دیگر مشاغل موضوع فروش تجهیزات ورزشی و اسکی در دنیای مجازی و فروشگاههای اینترنتی نیز رواج یافته اما توصیه کارشناسان براین است که حتما برای خرید به فروشگاههای شناخته شده سطح شهر مراجعه کنید و با دید باز و البته دقت خرید کنید.
راهنمای خرید
جمشید دستمالچی، واردکننده باسابقه در زمینه تهیه لوازم اسکی موارد زیر را بهعنوان کلیدیترین نکات برای خریدی مطمئن و با کیفیت میداند.
1- برخی فروشندهها برایشان فرقی نمیکند مشتری یک اسکیباز آماتور است یا یک حرفهای. آنها بیشتر به جیب شما نگاه میکنند و اگر بدانند پول بیشتری میدهید استقبال میکنند از اینکه وسیله حرفهایتر را به شما پیشنهاد کنند. درحالیکه اسکیباز مبتدی باید از وسایل مبتدی استفاده کند، اسکیباز متوسط از وسایل متوسط و اسکیباز حرفهای هم از وسایل پیشرفته.
2- برای خرید تجهیزات دستدوم در نظر داشته باشید که آن وسایل متناسب با سطح شما باشد. یعنی بهعنوان یک اسکیباز مبتدی، زیاد خوشحال نباشید اگر وسایل پیشرفتهای را به قیمت مناسب یا اصطلاحا مفت خریدهاید چون احتمال زیاد به کارتان نمیآید. این را هم فراموش نکنید که با یک یا دوبار اسکی کردن شما لذت واقعی این ورزش را لمس نخواهید کرد. پس چه با وسایل نو و چه با وسایل دست دوم، بهتر است ابتدا اسکی را یاد بگیرید تا با آدرنالینی که از این ورزش به شما تزریق میشود، خودبهخود به سمت آن سوق پیدا کنید.
3- آنهایی که سراغ خرید پوشاک اسکی رفتهاند حتما نام پارچه گورتکس به گوششان خورده است. این پارچه مانع از نفوذ آب و باد است و گرمای بدن را تا حدودی در خود نگه میدارد. اما همه اینها به شرط آن است که پارچه گورتکس استفاده شده در محصول اصل باشد. پس حواستان باشد که ارزان خریدن وسایل میتواند نشانهای باشد برای غیراورجینال بودن آن. وقتی کاپشن و شلوار شما هیچکدام از قابلیتهایی را که عنوان شد نداشته باشد، چیزی جز درد سر برایتان نخواهد بود. شما با 400هزار تومان هم میتوانید کاپشن و شلوار اسکی داشته باشید اما این را بدانید که در دمای منهای 20درجه ارتفاعات، از سرما در امان نخواهید بود.
4- برای خرید تجهیزاتی نظیر کفش اسکی، چوب اسکی و باتوم تا حدودی خیالتان راحت باشد، چون محصولات برندهای تخصصی اسکی همگی استاندارد هستند و فقط با توجه به قیمتشان در کیفیتهای مختلف درجهبندی میشوند. اما دستکش، عینک و کلاه تجهیزاتی هستند که مثل کاپشن و شلوار باید در خریدشان دقت کرد.
دستکش: دستکشهای غیراورجینال باعث یخ زدگی دستان و انگشتان شما میشوند. باید در سرمای استخوانسوز ارتفاعات پوشیده از برف باشید تا اهمیت گرم بودن دستهایتان را احساس کنید. آنجاست که حاضرید برای خرید یک دستکش اورجینال به جای 50هزار تومان، 300 یا 400هزار تومان بپردازید.
کلاه ایمنی (هلمت): کیفیت و قیمت کلاه اسکی براساس کارایی و قابلیتهایی که دارد متفاوت است. مثلا کلاههای ایمنی سادهتر در سایزبندیهای S، M و L وجود دارد اما کلاههایی هم هست که محفظه داخلی آن قابل تنظیم است و به اندازه دلخواه کوچک یا بزرگ میشود. نوع بهتر کلاههای ایمنی هم آنهایی است که داخل آنها کیسه هواست و در پشت آن پمپی تعبیه شده که کیسه را باد میکند تا تمامی فضاهای میان سر اسکیباز و ضربهگیر کلاه پوشانده شود. گرانترین کلاههای ایمنی همین کلاهها هستند.
عینک: دو لنزه بودن، داشتن UV 400 و ضد بخار بودن از ویژگیهای اصلی عینک اسکی هستند. بعضی از عینکها این قابلیت را دارند که همراه با کلاه ایمنی استفاده شوند که این ویژگی از اهمیت زیادی برخوردار است. بد نیست بدانید بعضی از عینکها برای روزهای آفتابی است، بعضیها برای روزهای ابری و بعضیهای دیگر هم برای استفاده در شب یا روزهایی که پیست کاملا ابری و مهآلود است. عینکهای گرانتر هم آنهایی است که شیشه فتوکرومیک و پلورایز دارد که براساس نور زیاد شیشه تیره و براساس نور کم و سرمای زیاد هم رنگ آن روشن میشود.
***
قوانین طلایی برای جیب شما
چوب اسکی و فیکس: کمتر از یکمیلیون تومان نخرید؛ بیشتر از 2میلیون تومان نخرید
کفش اسکی:کمتر از 600هزار تومان نخرید؛ بیشتر از یکمیلیون و 500هزار تومان نخرید
چوب دست (باتوم):کمتر از 100هزار تومان نخرید؛ بیشتر از 350هزار تومان نخرید
شلوار: کمتر از 400هزار تومان نخرید؛ بیشتر از یکمیلیون و 500هزار تومان نخرید
کاپشن: کمتر از 800هزار تومان نخرید؛ بیشتر از یکمیلیون و 600هزار تومان نخرید
کلاه ایمنی (هلمت): کمتر از 350هزار تومان نخرید.بیشتر از 900هزار تومان نخرید
دستکش: کمتر از 150هزار تومان نخرید؛ بیشتر از 600هزار تومان نخرید
عینک: کمتر از 350هزار تومان نخرید؛ بیشتر از 850هزار تومان نخرید
اسنوبرد: کمتر از 600هزار تومان نخرید؛ بیشتر از یکمیلیون و 400هزار تومان نخرید
بوت اسنوبرد: کمتر از 400هزار تومان نخرید؛ بیشتر از یکمیلیون و 100هزار تومان نخرید