نکتهای که در مورد بورس در شرایط فعلی وجود دارد اینکه هیچ عامل منفی به لحاظ اقتصادی وجود ندارد که بتواند بر بازار سهام اثر منفی بگذارد. از نظر اقتصادی با توجه به متغیرهای اقتصادی مثل سود، کاهش شاخصهای فعلی بورس و سهام غیرقبول است. نکته مهم این است که سازمان بورس، حمایتش از سهامداران را در اولویت قرار دهد، چراکه سهامداران جزو سرمایه سازمان بورس هستند و نه حقوقیها. تمام مسئولان اجرایی کشور همچون رییسجمهور، معاون اول رییسجمهور، رییس فعلی و سابق سازمان بورس، رسما بارها و بارها از سهامداران جزء -مردم- دعوت به سرمایهگذاری در بورس کردهاند و مردم نیز به پشتوانه همین تاکیدات سرمایه خود را وارد بورس کردهاند،
در چنین فضایی وظیفه سازمان بورس است که از این افراد حمایت کند. البته نشانههای این حمایت در سازمان بورس وجود دارد. نکته مهم بحث بداخلاقیهایی است که از سوی برخی حقوقیها بعد از بیانیه لوزان شاهد بودهایم. البته نوسانگیری جزو لاینفک بازار سهام است اما سازمان بورس برای کنترل این بازار سهام میتواند جلوی این نوسانگیریهای حقوقیها که موجب بیاعتمادی سهامداران جزء میشود را بگیرد. اگرچه سازمان بورس ابزارهای قانونی برای این کار را ندارد ولی میتواند بهعنوان کنترلکننده و ناظر اصلی بازار از ابزارهای کافی خودش برای کنترل استفاده کند. کمبود نقدینگی و کم شدن اعتماد سهامداران جزء به بازار به خاطر رفتار ناشی از حقوقیهای بازار سهام است.
این مسئله فارغ از هرگونه بحث سیاسی مهمترین مشکل بازار سهام است که مسئولان باید برای آن چارهای بیندیشند که البته این کار خیلی دشوار نیست. براساس اعلام معاون اول رییسجمهور نقدینگی موجود در بازار بیش از ۶۵۰ هزار میلیارد تومان است که با سیاستهای پولی و اعمال مشوقهای اقتصادی بخشی از این نقدینگی میتواند به سمت بازار سهام سوق یابد. پیشنهاد مهمی که در این زمان به مسئولان بورس میتوان ارائه کرد، کنترل و نظارت دقیق در بازار سهام در ۴۵ روز آینده است.
* استاد دانشگاه و کارشناس بازار سهام