محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی میگوید: «باتوجه به تحلیلی که از بازار کار و حضور نیروی کار تحصیلکرده در این بازار داریم بهعنوان یک موضوع بسیار جدی در برنامه ششم روی آنها متمرکز و در این خصوص برای900 هزار فرصت شغلی که عمدتا به افراد فارغالتحصیل معطوف میشود متمرکز شدیم تا نرخ بیکاری را تا پایان برنامه به 7 درصد کاهش دهیم.» این در حالی است که نیاز اقتصاد کشور به بهبود فضای کسبوکار برای ورود سرمایهگذاران خارجی و رسیدن به رونق اقتصادی بیشتر از قبل شده است. با این حال به نظر میرسد بخش دولتی ظرفیت و امکان کافی برای ایجاد شغل را ندارد.
بخش دولتی ظرفیت و امکان ایجاد شغل را ندارد
امید علی پارسا، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان مازندران با اشاره به کاهش درآمدهای دولت و همچنین وضعیت اشتغال در کشور گفت: طی دو سال اخیر بهویژه امسال مجموعه تحریمها و کاهش قیمت نفت به زیر 25 دلار باعث شد درآمدهای عمومی و مالیاتی دولت طبق آنچه که در قانون پیشبینی شده عملا وصول نشود. بنابراین منابع دولت بسیار محدود است. از طرفی فضای کسبوکار کشور به آرامی درحال حرکت است. اینکه نرخ بیکاری در کشور در مجموع 10.7درصد است را باید علامت توفیق دولت بدانیم.
اگر چه سالانه تقریبا 900 ورودی جدید به بازار کار داریم اما بخش دولتی ظرفیت و امکانی برای ایجاد این شغلها ندارد. عمده افراد بیکار در جامعه افراد تحصیلکرده و دانشگاهی ما هستند که بخش زیادی از آنها را بانوان تشکیل میدهند. متاسفانه برای این طیف وسیع بیکار در کشور در بخش خصوصی فضای کار پیشبینی نشده. بنابراین باید قدری توقعاتمان را در بعضی بخشها پایین بیاوریم. همچنین باید مهارتها را بیشتر کرد.
به هر حال امیدواریم که وضعیت اشتغال از اینکه هست بهتر شود. وی افزود: دولت در خصوص خروج از رکود و رسیدن به رشد و رونق اقتصادی اقدامات زیادی انجام داده و روی تمام بخشها متمرکز شده است و در هر بخش به تناسب توان خود اقداماتی انجام میدهد. بنابراین در تمام بخشهای اقتصاد به تناسب ظرفیتها شاهد اتفاقاتی خواهیم بود.
شیب دو برابر رشد سرمایهگذاری در سال آینده
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان مازندران با اشاره به اینکه جایگزینی مالیاتها به جای درآمدهای نفتی کار سادهای نیست، ادامه داد: وقتی ما رکود داریم یعنی درآمدها کم است و وقتی درآمدها کم است یعنی مالیاتی که دریافت میکنیم نیز کم است. ولی به هر حال در کل دنیا حرکت به سمت جایگزینی درآمدهای مالیاتی به جای درآمدهای غیرمالیاتی است و چه در قانون بودجه و مجموعه اقداماتی که در حال انجام است این موضوع مورد نظر و توجه است.
در قانون بودجه 95 هم، نسبت مالیاتها به مجموع درآمدها و منابع دولت روندی رو به افزایش دارد. از این رو جلوگیری از فرار مالیاتی امری بسیار مهم و موثر است. وی با اشاره به اقدامات انجام شده در خصوص رشد اقتصادی اظهار کرد: اقدامات زیادی برای رسیدن به رشد اقتصادی صورت گرفته است. تمام اقتصاد اعم از بخش کشاورزی، صنعت، معدن، نفت، خدمات با همه زیرمجموعههای حملونقل، ارتباطات، رستوران، هتلداری، بهداشت و درمان، باید هر کدام به فراخور خود رشدی را داشته باشند که این رشد منجر به افزایش جذب سرمایهگذاری شود.
به هر حال جامعه چند راه بیشتر برای سرمایهگذاری ندارد. یا باید خودمان پسانداز کرده باشیم و سرمایهگذاری کنیم، یا باید قرض کنیم و سرمایهگذاری کنیم یا شریک پیدا کنیم و سرمایهگذاری کنیم. در حال حاضر ترکیبی از این اقدامات در حال انجام است و به طور کلی فکر میکنم شیب رشد سرمایهگذاری را در کشور قطعا دو برابر شیب امسال و سال قبل خواهد کرد و با افزایش سرمایهگذاری، افزایش تولید و رشد هم اتفاق میافتد و به تبع آن اشتغال نیز بهبود پیدا خواهد کرد.
الزامات برای سرمایهگذاری در ایران
پارســا با تاکید بر اهمیت ســرمایهگذاری خارجــی در کشـور عنـوان کــرد: سرمایهگذاری تابع متغیرها و عوامل متعددی است. از سیاستگذاریهای کلان و فضای کسبوکار گرفته تا تصمیمات اقتصادی خرد تک تک بنگاههای اقتصادی، همه در سرمایهگذاری و تصمیمات سرمایهگذاران تاثیر گذار است.
این به آن معنا نیست که با تغییری در یکی از عوامل انتظار داشته باشیم سرمایهگذاری بهشدت تغییر کند، بنابراین با تغییر در تمام عوامل موثر بر سرمایهگذاری میتوان انتظار داشت شیب سرمایهگذاری نسبت به یکی دو سال اخیر بهتر شود اما اثر ملموس و جدی آن را در اقتصاد حداقل در دو یا سه سال آینده خواهیم دید.
وی افزود: ما باید تکنولوژی روز را در تمام بخشها مستقر کنیم. برداشت با تکنولوژیهای غیرروز موجب بهرهبرداری بهینه نیست. تکنولوژی روز موجب افزایش بهرهوری و حفظ محیط زیست میشود. این تکنولوژیهای روز و این همکاریهای مشترک میتواند گام بسیار بزرگی باشد مضاف بر اینکه ما خودمان سرمایه لازم را برای فعال کردن تمام منابع موجود در کشور نداریم.
وی با بیان اینکه کاهش قیمت نفت درآمدهای دولت و بودجه را کاهش میدهد، ادامه داد: با کاهش بودجه، عملیات عمرانی کاهش پیدا میکند و دولت نیز قادر به انجام کارهایی که باید انجام دهد نیست و اقدامات کمتری صورت میپذیرد چرا که سرمایهگذاری بخشخصوصی و دولتی مکمل یکدیگرند و این امر تا حدی روند را کند میکند. بنابراین ما امیدواریم هم قیمت نفت خوب باشد و هم درآمدها افزایش یابد که در این صورت عقب ماندگی چند سال سرمایهگذاری کشور میتواند شتاب مناسبی بگیرد و طی یک یا دو سال آینده جبران معافات شود.
تحقق برنامههای دولت مستلزم اعتماد است
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان مازندران در پایان گفت: برای تحقق برنامههای دولت در درجه اول اعتماد و خوشبینی همه فعالان اقتصادی و آحاد مردم کشور، بهویژه افرادی که کار اقتصادی انجام میدهند حائز اهمیت است. وقتی که افراد نسبت به آینده و سیاستها و کاری که انجام میدهند خوشبین باشند و اعتماد داشته باشند، این اعتماد موجب میشود که کار بیشتری انجام دهند و سرمایهگذاری بیشتری صورت بگیرد و به این ترتیب ماشین اشتغال و تولید و سرمایهگذاری به حرکت درآید.
بخش دوم این است که باید پساندازی وجود داشته باشد که سرمایهگذاری صورت بگیرد. بنابراین تمام ملت ما به فراخور کارشان باید پسانداز یا سرمایهگذاری یا جذب سرمایه خارجی داشته باشد. بخشی از سرمایهگذاری خارجی جذب خود منابع است و بخش دیگر جذب دانش فنی، تکنولوژی و مهارت است.
از طرفی سیستم بانکی ما که نتیجهای از کل سیاستهای دولت است در سال آینده وضع خیلی بهتری نسبت به سال جاری خواهد داشت و انشاءالله سال 95 رکود و مشکلاتمان را با سرعت قابل قبولی حل خواهیم کرد. بنابراین اعتماد مردم نیز با نگاه به عملکردها و رفتار صادقانهای که دولت در دو سال اخیر در تمام ابعاد داشته و نیز گشایشی که در سال آینده ایجاد میشود، بسیار بیشتر و بهتر از سال گذشته و امسال خواهد بود.
ارتباط با نویسنده: M_farazmand_66@yahoo. com