محمدجواد ظریف خالق برجام، روز گذشته به خانه بخش خصوصی رفت؛ خانه ای که ساکنان آنان بارها گفته اند، ثبات و آرامش این خانه را مدیون برجام هستند. او به اتاق تهران رفت تا در یک سالگی این اتفاق تاریخی، نظرات و پیشنهادات این بخش را بشنود؛ بخشی که به گفته او بار سنگین فضای جدید را بر دوش می کشد.
ظریف در این نشست به تبلیغات منفی و ایجاد نگرانی از سوی مخالفان برجام اشاره کرد و خطاب به کارآفرینان و فعالان اقتصادی اتاق تهران گفت: واقعیت این است که اجازه ندهیم فضایی که با برجام شکسته شد، تحت تأثیر این تبلیغات قرار گیرد و این کار ریسک می خواهد که از دست بخش خصوصی برمی آید. همان طور که این بخش می تواند بیشترین منفعت را از برجام ببرد، بیشترین هزینه کارکردن هم به عهده بخش خصوصی است چون این بخش خصوصی است که برجام را زنده می کند.
او در پاسخ به برخی فعالان بخش خصوصی که نگران سرنوشت برجام بودند، گفت: برجام با هیچ خطری مواجه نیست. برخی فکر می کنند من از برجام شرمنده ام اما این طور نیست و من به برجام افتخار می کنم. اینکه این افراد می نشینند و دعوا به راه می اندازند که نمره برجام چند است به نظر من فایده ای ندارد و به جایی نمی رسد.
او درباره اسنپ بک دیگر نگرانی بخش خصوصی در برجام، این مسئله را نه تنها عامل نگرانی بلکه تضمین و ادامه برجام دانست. ظریف در این باره به نمایندگان بخش خصوصی توضیح داد: این مسئله برای ما دو پیام دارد یکی اینکه دو طرف مذاکرات هیچ وقت به هم اعتماد نکردند و دیگر اینکه در جریان مذاکرات آورده ما برنامه هسته ای و آورده آنها تحریم بود.
برجام در یک فضای بی اعتمادی به نتیجه رسید، آمریکایی ها حتی به شرکا و معتمدین خودشان اعتماد نداشتند و از همکاری آنها مطمئن نبودند. او در توضیحات بیشتری گفت: اسنپبک به این معنا نیست که هرکس هرلحظه ای می تواند تصمیم بگیرد و برجام را لغو کند، برخی فکر می کنند وزرای خارجه بیکار بودند که دو سال بحث کنند و بندی را در توافق تعریف کنند که هر لحظه که اراده کنند، برجام را به هم بزنند. اتفاقا این ما هستیم که در این جریان تأثیر گذار و کنشگریم. این دیپلمات برجام را یک توافق چندجانبه دانست که هر یک از طرفین نکاتی را پذیرفتند. به گفته ظریف در این مذاکرات آمریکا ناچار شد سیاست های بیشتری را کنار بگذارد.
به گزارش «فرصت امروز»، وزیر امور خارجه دولت یازدهم خطاب به بخش خصوصی، نقش آنها در زنده نگهداشتن برجام، افزایش تماس ها و معاملات بین المللی را درحفظ برجام بسیار تأثیر گذار توصیف کرد و گفت: هرچه این تعاملات بیشتر شود بهتر است، چرا که هر یک از این تعاملات مانعی در راه ایجاد مشکل تراشی در ارتباط با برجام است. مثلاً قرارداد با بویینگ، ایرباس و سایر قراردادهای نفتی در این مسیر مانع ایجاد می کنند. آنچه که برجام را حفظ می کند، ما هستیم.
ظریف در بخش دیگری از سخنانش و در پاسخ به نیاز بخش خصوصی مبنی بر کمک سفارتخانه ها و بیشتر شدن آنها در حوزه اقتصادی، به فعالان اقتصادی حاضر در اتاق تهران گفت: من از زمان شروع به کار بر این باور هستم که سیاست خارجی باید در خدمت توسعه کشور باشد نه برای آن هزینه ایجاد کند. اما برخی محدودیت ها در ساختار کار ما وجود دارد، اما اینکه قائم مقام وزارتخانه را مسئول اقتصادی وزارتخانه کرده ایم به این دلیل است که تمامی معاونت هایی را که زیرنظر او هستند، در این حوزه پوشش دهد.
ظریف همچنین به ایجاد بانک اطلاعاتی اقتصادی از سوی این وزارتخانه اشاره کرد و گفت: ما ازطریق سفارتخانه ها در حال جمع آوری امکانات و اطلاعات اقتصادی کشورها هستیم و نیاز داریم ارتباط مان با شما بیشتر شود تا بتوانیم این بانک را کامل کرده و در اختیار کسانی قرار دهیم که می خواهند فعالیت اقتصادی کنند. به نظر من تشکیل یک کارگروه با شما می تواند به انجام این کار کمک کند.
ظریف همچنین به موضوع ایجاد بانک اطلاعاتی از سوی وزارت خارجه در این حوزه اشاره کرد و گفت: در حال شناسایی هستیم که ببینیم در دنیا چه امکاناتی است، ما همزمان نیاز داریم ارتباطات مان با شما زیاد شود، تا بدانیم شما چه چیزی برای ارائه دارید. همچنین امکان ایجاد دفاتر بخش خصوصی در کشورهای خارجی وجود دارد و ما حاضریم در این عرصه کمک کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان در این نشست پیشنهادات بخش خصوصی را پذیرفت و به برخی سوالات نمایندگان پاسخ داد. او درباره فروش وقت در سفارتخانه های خارجی، این کار را توهین آمیز دانست و مسبب آن را هموطنان ایرانی در سفارتخانه ها دانست که با هموطنان خود غیرمحترمانه و توهین آمیز رفتار می کنند. به گفته ظریف تا به حال در این مورد تذکراتی داده شده و باز هم پیگیری خواهد شد.
مسعود خوانساری، رئیس اتاق تهران در آغاز بیست و دومین نشست هیأت نمایندگان گفت: سوالی که این روزها از من پرسیده می شود این است که «دستاوردهای برجام چه بوده است؟ » اما به نظر من باید به این سوال پاسخ دهیم که «اگر برجام حاصل نمی شد، چه می شد؟» او گفت: در این مدت کوتاه که از اجرای برجام می گذرد، تولید نفت کشور افزایش یافت، صادرات نفت دو برابر شد و ارتباطات گسترده ای میان ایران و بنگاه های اقتصادی خارجی برقرار شد.
به گزارش «فرصت امروز» تسریع در پیوستن به WTO، کمک برای برقراری در ایجاد تجارت ترجیحی، صدور روادید برای کشورهای دیگر به صورت متقابل، نگرانی از تمدید تحریم های و سیاست خارجی آمریکا و تأثیر روی قراردادهای منعقد شده و... از جمله مباحثی بود که از سوی نمایندگان مطرح و به آنها پاسخ داده شد. در این نشست اتاق تهران با اهدای یک اوح نفیس از ظریف تقدیر کرد.