احياي بخش خصوصي، مبارزه با فساد و انحصار، ايجاد رقابتپذيري و ايجاد فضاي امن براي بخش خصوصي از جمله اهدافي هستند که کانون کارآفرينان توسعهگرا براي اتاق بازرگاني، کشاورزي، صنايع و معادن ترسيم کرده است. تعدادي از موسسان اين کانون با حضور در روزنامه فرصت امروز درباره اهداف و برنامههاي خود سخن گفتند. در ابتداي اين جلسه، بهرام شهرياري عضو هيات موسس اين کانون، اظهار کرد: کشور از نظر اقتصادي در حالگذار است و اينگذار دست ما نيست، زيرا وضعيت نفت از اين بهتر نخواهد شد و پولي ديگر وجود ندارد. ايران در دو مقطع از نظر فروش نفت به ثروت رسيد که در هر دو مرحله اين ثروت از بين رفت، يکبار پيش از انقلاب اسلامي و بار ديگر در زمان دولتهاي نهم و دهم. در اين شرايط ميخواهيم هم رکود را از بين ببريم و هم تورم را کاهش دهيم. بنابراين هيچ چاره ديگري به غير از حضور سرمايههاي خارجي در کشور نيست.
او با بيان اينکه احتمال حضور سرمايههاي خارجي در کشور بسيار زياد است، گفت: اگر دير بجنبيم اين فرصت را از دست خواهيم داد. اکنون زماني است که بايد نقشمان را در اقتصاد ايفا کنیم و اين نقش بيشتر در تدوين برنامههاي کلان اقتصادي است. بخش خصوصي بايد با برنامه و انديشه اين شرايط را سامان دهد و از اين فرصت استفاده بهينه کند.
شهرياري با تاکيد بر اينکه اکنون يک بازار يک ميلياردي اطراف ايران است، تصريح کرد: با توجه به موقعيت کشور، ايران براي کساني که قصد سرمايهگذاري دارند بسيار جذاب است و ما فقط بايد به زيرساختها توجه کنيم. پيشبيني من اين است که ايران تا 10 سال آينده با آنچه که امروز ميبينيم بسيار متفاوت است. او با اشاره به سابقه تشکيل کانون کارآفرينان توسعهگرا بيان کرد: يکي از اهداف ما اين است که اجراي اصل 44 قانون اساسي را به شکل واقعي خودش برگردانيم و به حکمفرمایی خصولتيها و شبه دولتيها پایان دهیم. ما به دنبال شفاف سازي هستيم و اعتقاد نداريم که فساد فقط در دولت وجود دارد بلکه فساد در بخش خصوصي هم هست، بنابراين يکي از اهداف ما مقابله با فساد همه جانبه است.
محمدحسن کرمانی یکی دیگر از اعضای هیات موسس کارآفرینان توسعهگرا با اشاره به سیستم اقتصاد دولتی گفت: وقتی اقتصاد دولتی است نمیتوان به آینده خوشبین بود، درست شدن این اقتصاد به پیگیری و جدیت نیاز دارد. وی افزود: اینکه افراد دولتی به عنوان بخش خصوصی وارد اتاق شوند، کمکی به اقتصاد نمیکند. کرمانی تصریح کرد: باید اعضا دقت کنند به نمایندگان واقعی بخش رأی دهند تا اقتصاد خصوصی نیز گسترش یابد.
***
پيش بيني موسس بانک اقتصاد نوين:
استقبال بيشتر از انتخابات اتاق نسبت به دورههاي گذشته
موسس بانک اقتصاد نوين، پيشبيني کرد که هشتمين دوره انتخابات اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران نسبت به دورههاي گذشته با استقبال بيشتري روبهرو شود. به گزارش «فرصت امروز»، سيد محمد صدرهاشمينژاد عضو هيات موسس کانون کارآفرينان توسعهگرا با اشاره به ثبتنام بيش از 250 نفر در انتخابات پيش روي اتاق بازرگاني گفت: ثبت نام اين تعداد کانديدا که از طيفهاي مختلف اقتصادي و از کسبوکارهاي مختلف هستند، نشان ميدهد مشارکت در اين دوره انتخابات بيش از گذشته است و بخش خصوصي به اين نتيجه رسيده از فرصت و ظرفيت قانوني که در اتاق بازرگاني براي ارائه مشاوره راهگشا به سه قوه پيشبيني شده، بهتر و البته درستتر از گذشته استفاده کند.
او با بيان اينکه کانون کارآفرينان توسعهگرا در اين دوره از انتخابات فهرستی 40 نفره ارائه ميکند، از برنامهريزي دقيق براي فعاليت کانون مزبور پس از انتخابات به عنوان يک تشکل غيردولتي اقتصادي خبر داد و اظهار کرد: چه در انتخابات پيش رو پيروز شويم و چه مغلوب، در هر صورت کانون کارآفرينان توسعهگرا فعاليت خود را ادامه خواهد داد و سعي ميکند حتي به اتاق بازرگاني هم براي عملکرد درست و رفع دغدغههاي بخش خصوصي کمک کرده و راهکار ارائه کند.
صدرهاشمي نژاد در تحليل عملکرد اتاق بازرگاني در چهار سال گذشته بيان کرد: آنچه مغفول واقع شده، در اختيار اتاق و فعالان اقتصادي نبوده بلكه مشكل اساسي جهتگيري اقتصاد كلان كشور بوده كه نهتنها مغفول واقع شده بلكه منحرف شده است. در شرايطي كه چنين وضعي بهوجود آمده، اتاق بازرگاني نقش مهمي دارد. حال بحث اين است كه نميتوان گفت شرايط فراهم نبوده، بلکه جهتگيري كشور در سمتوسوي ديگري بوده است؟ هيچكس نميتوانست قضاوت كند كه اتاق ميتوانست تغييري ايجاد كند يا خير. بهاندازهاي تنش و بيبرنامگي در اتاق حاكم بود كه اتاق بايد به اقداماتي دست ميزد، ولي واقعا نميتوانيم بگوييم موثر بود يا خير. كليت اتاق بازرگاني بايد اقدامي حداقل در مقابل رفتارهاي تخريبي در اقتصاد كشور انجام ميداد و آن اقدام در اتاق بازرگاني صورت نگرفت.
مديرعامل گروه ساختماني استراتوس افزود: مشكل اين است كه حتي كساني كه در بخش خصوصي هستند بينابيني فكر ميكنند. يعني بخش خصوصي هم فكر ميكند دولت بايد نقش پررنگي داشته باشد. به زبان ميگويند دولت نقش نداشته باشد و حتي دولت هم ميگويد، ولي در عمل فكر ميكنند ايران نميچرخد مگر آنكه دولت كاري كند. تا وقتي كه اميد به دولت است اقتصاد اين كشور درستشدني نيست. زماني كه به اين نتيجه رسيديم که دولت نبايد كاري كند و به خودمان اميد بستيم ميتوان به كشور اميد بست. اتاق بازرگاني در بهترين حالت وزرا را دعوت ميكند تا با آنها صبحانه بخورند. در صبحانهخوردن وزير با اعضاي هيات نمايندگان نميگويند وظيفه دولت يا مردم چيست بلكه مشكلات جزئي را مطرح ميكنند و وزير هم جوابي ميدهد. آنهايي كه به صبحانه ميآيند فكر ميكنند بهصورت فرماليته در جلسهاي شركت كردهاند و زمانيكه از جلسه خارج ميشوند ميگويند از دست بخش خصوصي خلاص شديم. اتاق بازرگاني هم با افتخار مينويسد كه با فلان وزير صبحانه خوردهايم، ولي مشكلي حل نميشود.
صدرهاشمي نژاد در پاسخ به اين پرسش که چه راهکاري را براي توسعه اقتصادي کشور پيشنهاد ميدهد، گفت: راهحل پيشنهادي اين است كه توسعه اقتصادي كشور در راستاي منافع ملي دست بخشخصوصي باشد و در اين مسير راهبردهايي مورد نياز است كه نخستين آن رقابتيبودن اقتصاد است. رقابتيبودن اقتصاد يعني هيچ بخش غيررقابتي بر اثر تبصرهاي وجود نداشته باشد. هر گوشهاي كه غيررقابتي بود فساد از همانجا به كشور وارد ميشود. رقابت براي توسعه علمي و فاسدنشدن اقتصاد است. توسعه علمي فقط در رقابت اتفاق ميافتد.
***
دولت نميتواند
بخش خصوصي را احيا کند
حسین سلطانینیا، سخنگوی کانون کارآفرینان توسعهگرا معتقد است که دولت نمی تواند بخش خصوصی را احیا کند، بلکه این بخش باید با تکیه بر ظرفیتهای خود احیا شود. حسين سلطانينيا، سخنگوي کانون کارآفرينان توسعهگرا با بيان اينکه اتاق بازرگاني مطلوب داراي يک سري ويژگي است، گفت: تحقق توسعه اقتصادي کشور با محوريت بخش خصوصي در راستاي تامين منافع مالي، تبيين و ترويج اقتصاد مقاومتي، بسط فرهنگ کارآفريني، تبيين و ترويج مباني اقتصاد بازار بهعنوان محور توسعه، ايجاد فضاي امن براي بخش خصوصي، تصميمگيري براساس خرد جمعي، مستقل بودن از دولت و ساير نهادهاي حکومتي، مبارزه براي توسعه کسبوکار سالم و رقابتي، مبارزه با فساد و رانتخواري، مورد توجه قرار دادن توليد و اشتغال و گسترش رقابتپذيري و مبارزه با انحصار از ويژگيهاي يک اتاق مطلوب است.
او با اشاره به اينکه بخش خصوصي از 100 سال قبل تاکنون در کشور مغفول مانده، بيان کرد: اتاق بازرگاني بايد به دنبال احياي بخش خصوصي باشد. اعضاي اتاق بازرگاني بايد در برابر همه ناملايمات ميايستادند تا بخش خصوصي در کشور به محور تبديل شود اما اين وظيفه خود را به درستي انجام ندادند. سلطانينيا با مطرح کردن اين پرسش که چرا اتاق بازرگاني در برابر دولتهايي که قانون ضد بخشخصوصي تصويب و اجرا کردند، سکوت کرد؟ گفت: هيات ریيسه اتاق بازرگاني يک روز دنبال مدل اقتصادي چين رفت، روز ديگر به دنبال اقتصاد نهادگرا و يک روز به دنبال تعامل با دولت اما پيگير احياي بخش خصوصي نبود.
سخنگوي کانون کارآفرينان توسعهگرا با تاکيد بر اينکه در کشوري که بخش خصوصي محلي از اعراب ندارد، وظيفه اصلي اتاق احياي بخش خصوصي است، تصريح کرد: قطعا وظيفه اتاق بازرگاني صرفا دعوت از وزير نيست و اينکه بعد از جلسه هر کس به دنبال کار خود برود. هيچ دولتي نميتواند بخش خصوصي را احيا کند، بلکه بخش خصوصي بايد با تکيه بر ظرفيتها و توان خود احيا شود. او با اشاره به اينکه بخش خصوصي از دولت انتظاراتي دارد، تاکيد کرد: از دولت انتظار ميرود بر بانکداري آشفته، بورس و صنعت ورشکسته نظارت و دخالت کند. همچنين اين انتظار از دولت وجود دارد که پول نفت را صرف سرمايهگذاري و اشتغال بخشخصوصي کند.