پس از گذشت چند سال از عمر هر وسیلهای نیاز است آن را تعمیر کرد یا تغییر داد. در واقع اغلب افراد در مقابل تازگی و تنوع تمایل نشان میدهند، بهگونهای که همه دوست دارند لباسها و وسایل قدیمی را دور بریزند و دستی به سر وگوش وسایل اطراف خود بکشند. در فرهنگ ما ایرانیها اغلب با فرارسیدن نوروز تغییر دکوراسیون منازل و پاکسازی اساسی خانه انجام میگیرد، اما امان از زمانی که به دلیل کهولت سن خانه، دیگر تغییر وسایل و دکور خانه تاثیر چندانی روی ظاهر آن نداشته باشد.
اغلب با گذر زمان شکل و شمایل خانهها به علاوه فرم و مصالحی که در آنها به کار میرود تغییر میکند، از این رو برای خانه قدیمی که کف آن با موکت پوشیده شده و رنگ و رخ دیوارهایش پریده، دیگر تغییر مبل و دکور خانه کافی نیست و لازم است یک نوسازی اساسی انجام شود. صاحب خانههایی که خانههای خود را اجاره میدهند برای حفظ قیمت واقعی خانه و استقبال مستاجر لازم است هرچند سال یکبار دستی به سروگوش خانه خود بکشند. «فرصت امروز» در این شماره سعی دارد یک راهنمای کلی برای بازسازی خانه معرفی کند.
سرویس بهداشتی خانه
اول از هر چیزی از سرویس بهداشتی شروع میکنیم؛ فضایی که اغلب در خانههای امروز کوچک هستند و نوسازی آنها کار چندان مشکلی نیست، برای این منظور چند کار را میتوان انجام داد، اول اینکه کاشیهای کف و دیوارها را تغییر دهیم، برای این منظور کارشناسان دکوراسیون معتقدند بهتر است رنگ کاشیهای سرویس را از بین رنگهای روشن انتخاب کنیم، چراکه رنگهای روشن فضا را بازتر نشان میدهد و فضای کوچک سرویس بهداشتی را بزرگتر نمایان میکند. همچنین با نصب یک آباژور طرحدار میتوانید از دست نور زرد و قرمز همیشگی سرویس بهداشتی راحت شوید. درنهایت با تغییر روشویی و شیرآلات سرویس بهداشتی میتوانید یک تغییر اساسی در سرویس بهداشتی خود ایجاد کنید.
برای این منظور قیمت چند کالای گفته شده به این شکل ارزیابی میشود: قیمت کاشی از متری هشت هزار تومان تا متری 30هزار تومان بسته به طرح و کارخانه تولیدکننده متفاوت است. قیمت روشوییها از 60هزار تومان تا 300 هزار تومان و قیمت شیرآلات دستشویی و توالت از 40هزار تومان تا 300هزار تومان و شیرآلات معمولی و تلفنی حمام از 40هزار تومان تا 500 هزار تومان تغییر میکنند.
امروزه اکثر خانهها به جای استفاده از آبگرمکنهای قدیمی ترجیح میدهند از پکیج استفاده کنند که قیمت این پکیجها با توجه به انواع متفاوت ایرانی و خارجی و کاراییهای مختلف از 700هزار تومان تا سه میلیون تومان متغیر است.
آشپزخانه قلب خانه
سپس به سراغ آشپزخانه میرویم که یکی از محلهای پرتردد در خانه است و به دلیل آشپزی و استفادههای مکرر خیلی زود نیاز به تغییر پیدا میکند. همچنین کارشناسان دکوراسیون معتقدند 50درصد ارزش تغییرات در خانه، متعلق به آشپزخانه است و از آن با عنوان قلب خانه یاد میکنند.
در مورد آشپزخانه تغییرات بسیاری قابل انجام است، نخستین تغییر اساسی که به کلی فرم و شکل آشپزخانه را تغییر میدهد تعویض کابینتهاست که در دو مدل فلزی و امدیاف قابل انتخاب است. برای انتخاب رنگ کابینت با درنظر گرفتن رنگ سرامیکها و وسایل آشپزخانه سعی کنید رنگهای تیره را انتخاب کنید، چراکه هم دیرتر کثیف میشوند و چربی و آلودگیهای جذب شده را نشان نمیدهند و هم کابینتها کوچکتر به نظر آمده و فضای خالی آشپزخانه را خفه نمیکنند.
کابینتهای فلزی از متری 400 هزار تومان تا 500هزار تومان و کابینتهای امدیاف از متری 500هزار تومان تا متری 800 هزار تومان همراه با هزینه نصب در بازار موجود است. قابل توجه است که متوسط برای یک آشپزخانه 12متری سه یا چهارمتر کابینت نیاز است که مبلغ یکمیلیون و 500هزار تومان برای خرید کابینت فلزی و دومیلیون و 700 هزار تومان برای کابینت امدیاف برآورد میشود.
البته درصورتیکه هزینههای ناشی از تعویض کابینت برای شما قابل پرداخت نیست و کابینتهای شما همچنان قابل استفاده است میتوانید از ورقههای روکش کابینت که در طرحها و رنگهای متنوع هستند بهره بگیرید و آنها را به راحتی روی در کابینتها بچسبانید، این روکشها از متری پنجهزار تومان تا 10 هزار تومان در بازار موجود هستند.
اقدام دیگری که میتواند جلوه آشپزخانه را تغییر دهد، استفاده از کاشیها و سرامیکهای جدید برای کف و دیوار آشپزخانه است. بهعلاوه تغییر سینک ظرفشویی در نوسازی و تغییر فضای آشپزخانه تاثیرگذار است. این سینکها که در طرحها و مدلهای مختلفی در بازار موجود است، از 80 هزار تومان تا دومیلیون تومان قیمت دارد.
همچنین اگر آشپزخانه شما اوپن است میتوانید با استفاده از انواع سنگهای طرحدار آن را روکش کنید یا از پارکت و امدیاف برای پوشاندن سطح آن کمک بگیرید تا هم ظاهر آشپزخانه را تغییر دهد و هم با استفاده از چند صندلی پایهبلند، کاربری یک میز غذاخوری را داشته باشد. قیمت این سنگها از متری 26هزار تومان تا 100 هزار تومان متفاوت است و معمولا یک تا دومتر سنگ یا امدیاف برای این تغییر نیاز است.
سالن و اتاق خواب
پس از این تغییرات به سراغ بخش اصلی خانه یعنی سالن و اتاق خوابها میرویم. نخستین و مهمترین راه تغییر سالن و اتاقها یکدست نقاشی اساسی یا استفاده از کاغذدیواریهای زیبا و کمهزینه است که این روزها هم خیلی به کار گرفته میشود. برای انتخاب رنگ دیوارها یا طرح کاغذ دیواری توجه زیادی به رنگ وسایل خانه از جمله مبل و پردهها داشته باشید. گاهی همرنگ بودن و گاهی تضاد رنگها بسیار جذاب میشود، اما درمجموع برای رنگ اصلی نباید از رنگهای تیره یا خیلی تند و گرم استفاده کرد چون علاوه بر کوچک نشان دادن فضای خانه، خیلی زود تکراری میشود و به قول قدیمیها دل را میزند.
نقاشی ساختمان با توجه به جنس رنگی که انتخاب کردهاید با دستمزد حدودا از متری 10هزار تومان تا 80 هزار تومان هزینهبر است، همچنین کاغذ دیواریها در انواع طرحها و جنسهای متفاوت از هر رول همراه با نصب 55 هزار تومان تا 200 هزار تومان در بازار موجود است.
در نهایت به سراغ کف خانه میرویم که با انواع کفپوشها و سرامیکهای موجود در بازار قابل تغییر است. برای این منظور ابتدا کفپوشهای لمینیتی از مزایای زیادی بهرهمند هستند. لمینیتها کفپوشهایی هستند که جنس آنها از الیاف چوب فشرده (HDF) است. برای نصب لمینیتها از چسب استفاده نمیکنند، بلکه این نوع از کفپوشها هنگام نصب درهم قفل میشوند، که از مهمترین مزیت این نوع کفپوشها جمعآوری آنها و جابهجایی به منزل جدید است، همچنین لمینیتها به آب حساس نیستند و به راحتی قابلیت شستوشو دارند. لمینیتها مزایای دیگری نیز دارند از جمله آنکه نسبت به خراش و شکستگی و ترکبرداشتن مقاومند ضمن آنکه عایق صدا، گرما و سرما نیز محسوب میشوند، اما نوع دیگر کفپوشها از جنس پیویسی است. این نوع کفپوش بیشتر در مراکز اداری و تجاری مورد استفاده قرار میگیرد و به وسیله چسب روی کف فضای موردنظر نصب میشود. قیمت کفپوشها کمتر از لمینیتهاست، اما هزینه نصب آن بالاتر از لمینیت برآورد میشود و به همین دلیل، قیمت تمامشده آن تقریبا با لمینیت برابر است.
قیمت انواع کفپوشها براساس اینکه ساخت کدام کشور باشد، با یکدیگر متفاوت است. بهعنوان مثال قیمت کفپوشهای کرهای پلیمر ترموپلاستیک برای هر مترمربع از 11هزار تومان شروع میشود، اما قیمت نوع آلمانی یا بلژیکی آن برای هر متر مربع از 18 هزار تومان آغاز میشود. در مجموع قیمت پارکت و کفپوشها با فوم و نصب از متری 33هزار تومان تا 60 هزار تومان متفاوت است.
با این حال هنوز هم بسیاری افراد ترجیح میدهند کف خانههای خود را سرامیک کنند و از درخشش آن لذت ببرند. هرچند نگهداری سرامیک به لحاظ بهداشتی دشوار و تلفات آن از نظر شکنندگی در برابر وزن و اشیا و حتی رفتوآمد افراد زیاد است، اما کماکان طرفداران خود را دارد. قیمت سرامیکهای ایرانی از متری 10هزار تومان تا 50 هزار تومان متفاوت است، همچنین سرامیک خارجی حدود متری 150هزار تومان هزینه دارد.
در صورت تمایل همچنین میتوانید آیفون تصویری جایگزین کنید که قیمت آن در بازار بین 350هزار تومان تا یکمیلیون تومان در انواع سیاه و سفید و رنگی، برای تعداد واحدهای متفاوت مختلف است.
در نهایت باید عنوان شود هزینهای که برای تعمیرات و نوسازی خانه در نظر گرفتهاید به بهترین نحو و در قسمتهایی که نیاز است به کار گرفته شود در غیراین صورت تغییرات نه تنها فضای خانه شما را زیباتر نمیکند، بلکه ممکن است تناقضات در انتخاب رنگ و طرحها آرامش خانه را به هم بزند.