صندوقهای سرمایهگذاری مشترک از جمله نهادهای فعال در بازار سرمایه هستند که همواره سرمایهگذاری در آنها توسط اغلب کارشناسان و متولیان بازار سرمایه به افرادی که اطلاعات کافی در خصوص این بازار ندارند، توصیه میشود تا بازدهی مناسب از سرمایهگذاریهای خود در بورس بهدست آورند.
علاوه بر این، رسالت اصلی صندوقهای سرمایهگذاری مشترک جذب نقدینگی خرد و سرمایهگذاری در سهام شرکتها براساس تحلیل و بررسی کارشناسان و تحلیلگران خبره بازار سرمایه که در اختیار دارند، عنوان میشود و سرمایهگذاران نیز با اعتماد به دانش و آگاهی کارشناسان و مدیران صندوقها اقدام به تزریق نقدینگی در این صندوقها میکنند.
این در حالی است که در شرایط فعلی شاهد عملکرد نامناسب مدیران صندوقها در کسب بازدهی مناسب هستیم و بعضا عملکرد برخی از صندوقها حتی از ماحصل سرمایهگذاریهای یک سهامدار تازه کار و آماتور نیز بدتر است و بررسی عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری مشترک طی یک ماه اخیر به خوبی بیانگر این موضوع است.
بهگونهای که در حالی بورس طی یک ماه اخیر بازدهی مثبت بیش از یک درصدی را به دست آورده که از میان بیش از 80 صندوق سرمایهگذاری مشترکی که طی یک ماه اخیر در بازار سرمایه فعالیت کردهاند، تنها 25 صندوق بازدهی مثبت کسب کردند و مابقی صندوقها یعنی حدود 75 درصد از آنها برای سرمایهگذاران خود زیان به ارمغان آوردند.بر این اساس چهار صندوق سرمایهگذاری مشترک بازدهی مثبت بیش از 2درصدی محقق ساختند و مابقی به کسب بازدهی کمتر از 2درصدی اکتفا کردند.
بهطوریکه صندوق بانک اقتصاد نوین با عمر فعالیت 2530 روز و دارایی نقد حدود 5درصدی بازدهی مثبت 3.7درصدی را به سرمایهگذاران خود اعطا کرد و در کنار آن صندوق راهنما در حالی بازدهی حدود 49 درصدی را به ثبت رساند که دارایی نقد این صندوق کهنه کار بازار سرمایه حدود 49 درصد محاسبه میشود و اغلب نقدینگی در اختیار آن در اوراق مشارکت با درآمد ثابت سرمایهگذاری شده است.
همچنین صندوق سرمایهگذاری رضوی با عمر فعالیت طولانی بازدهی مثبت 2.7درصدی را به دست آورد و در نهایت صندوق نیکوکاری دانشگاه تهران به مدد سرمایهگذاری بیش از 94 درصدی در اوراق مشارکت به سرمایهگذاران خود بازدهی مثبت حدود 2 درصدی هدیه داد و همانطور که عنوان شد دستاورد مابقی صندوقها بازدهی مثبت کمتر از 2درصدی بوده است.
در مقابل اما، طی یک ماه اخیر صندوق نیکیگستران با دارایی نقد بیش از 16درصدی بازدهی منفی حدود 7 درصدی را کسب کرد که نسبت به مابقی صندوقها بیشترین بازدهی منفی به شمار میرود و در کنار آن صندوق پیشگام با عمر فعالیت بیش از هفت سال به بازدهی منفی حدود 5درصدی دست یافت و بعد از آن صندوقهای بذر امید آفرین و یکم سهام گستران شرق هر کدام بازدهی منفی حدود 5درصدی را به ثبت رساندند.
در پایان گفتنی است که دوصندوق سرمایهگذاری مشترک بازدهی منفی 4درصدی و هفت صندوق نیز بازدهی منفی 3درصدی محقق ساختند و نیز 9 صندوق به کسب بازدهی منفی دو درصدی دست یافتند و در نهایت ماحصل فعالیت مابقی صندوقها طی یک ماه اخیر زیان کمتر از دو درصدی محاسبه میشود.
کارشناس بازار سرمایه