بعد از اعلام بیانیه لوزان بخش قابل توجهی از تردیدها برای انجام توافق نهایی و جامع و کلی از بین رفت و همین مسئله موجب سرازیر شدن خریداران سنگین به این بازار شد. شرایط کنونی بازار در پی کاهش عرضههای شرکتهای حقوقی یا نیاز به نقدینگی بازار ایجاد شده و بازار را تا حدودی با افت روبهرو کرده است. با وجود شرایط کنونی پیشبینی میشود با توجه به روند متغیرهایی که برآیند وجودی آنها به نفع روند حرکتی بازار و شاخص است مجددا شاهد روند صعودی بازار و مثبت شدن آن باشیم.
آنچه مسلم است هرچه به تاریخ مذاکرات نهایی هستهای در تیرماه نزدیک میشویم این روند بهبود بازار شدت گرفته و در کنار این موضوع کاهش نرخ سود بانکی به رشد بازار کمک بیشتری خواهد کرد. اقدام متولیان درخصوص کاهش نرخ سود بانکی و همچنین رکود حاکم بر سایر بازارهای موازی ازجمله عواملی است که به رشد بازار سرمایه کمک کرده و امکان مثبت شدن بازار در آینده را تقویت میکند. بیشک صنایعی که بیشترین آسیب را از تحریمها دچار شدهاند با رفع و حذف تحریم به واسطه توانایی در استفاده از ظرفیتها و همچنین کاهش هزینه تمام شده محصولات تولیدی خود در اولویت رشد قرار خواهند گرفت.
از سوی دیگر صنایعی که کاهش نرخ سود بانکی روی فعالیت آنها اثرگذار است مانند گروه لیزینگ، بانکها و خودروییها هم در جرگه صنایعی خواهند بود که با رشد مواجه خواهند شد. سرمایهگذاران خارجی عمدتا به دو گروه ایرانیان مقیم خارج و خود خارجیها تقسیمبندی میشوند که ورود نقدینگی محدود توسط گروه اول از طریق واسطه به کشور را نمیتوان سرمایهگذاری خارجی تلقی کرد. بحث سرمایهگذاری خارجی ورود نقدینگی قابل توجه از سوی خارجیها را شامل میشود که چنین رخدادی در کشور نیاز به کار ریشهای و اساسی و همچنین بسترسازی در زمینههای مختلف ازجمله قوانین مالیاتی، تکنرخی شدن ارز و همچنین ثبات قوانین و مقررات در کشور دارد. در حال حاضر ظرفیت بالقوهای برای جذب سرمایهگذار خارجی در بازار سرمایه کشور وجود دارد اما اگر بنا باشد این نقدینگی وارد بازار شود اولا باید ظرفیت جذب آن وجود داشته باشد و ثانیا زیرساختهای لازم برای آن مهیا شود.
* مدیرعامل کارگزاری کارآمد