ماجرای اختلاف وزارت ارتباطات و شرکت مخابرات ایران طی چند ماه گذشته به قدری پررنگ شده است که به گفته وزیر ارتباطات اگر این اختلافات برطرف نشود احتمال قطع اینترنت کل کشور وجود دارد. جرقه این اختلافات که از ماجرای مجوز افزایش تعرفههای تلفن ثابت روشن شد طی چند ماه گذشته به یکی از مهمترین خبرهای ارتباطی کشور تبدیل شده که دود حاصل از این آتش تنها در چشم مردم و کاربران اینترنتی رفته است.
دیروز نیز محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در «همایش ملی خدمات ICT در مناطق روستایی» از جدی شدن این اختلافات خبر داد و گفت: در صورتی که مخابرات بدهی خود را به شرکت زیرساخت پرداخت نکند، نمیتوانیم بدهی بینالمللی در زمینه خرید پهنای باند را پرداخت کنیم و این به معنای قطع ارتباطات کل کشور خواهد بود.وی افزود: طرح یکسانسازی کدهای تلفن ثابت که سال گذشته به پایان رسید، مخابرات نرخ آبونمان تلفن ثابت را از 33تومان به 900تومان افزایش داد که با این تغییر قیمت، پیشبینی شده بود درآمدی حدود 25درصد عاید این شرکت شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: اینکه امروز مخابرات با مشکل مالی مواجه است، ارتباطی به تعرفههای مخابراتی ندارد و این شرکت باید بداند که با سیستمهای قدیمی نمیتواند سرویس خوبی به مردم ارائه دهد. واعظی ادامه داد: مخابرات باید به فکر توسعه باشد و نباید در هر سال این مقدار سود را برای سهامدارانش هزینه کند، بلکه باید توجه خود را معطوف به توسعه کند و اگر ما مطمئن باشیم مخابرات پولی را که از مردم میگیرد تبدیل به توسعه و خدمات میکند، موضوع تغییر تعرفههای مخابراتی را در کمیسیون تنظیم مقررات بررسی میکنیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به درخواست مخابرات برای تغییر تعرفههای مخابراتی، گفت: با وجود اینکه بدون اجازه دولت و بدون داشتن استدلال قوی نمیتوانیم از افزایش تعرفهها دفاع کنیم، اما در صورتی که مخابرات بسته توسعهای خود را با دلیل و استدلال ارائه دهد، امکان بازنگری در نرخ خدمات مخابراتی وجود خواهد داشت. واعظی گفت: ضرر درآمدی تنها با اصلاح ساختاری تبدیل به سود میشود و مخابرات نباید مخارج دستگاه عریض و طویل خود را از مردم دریافت کند. وی در مورد بدهی شرکت مخابرات به شرکت ارتباطات زیرساخت نیز گفت: مخابرات بابت خرید پهنای باند اینترنت، ۴۰۰میلیارد تومان به شرکت زیرساخت بدهکار است و این در حالی است که شرکت ارتباطات زیرساخت نیز باید بابت خرید پهنای باند بینالملل به اپراتورهای بینالمللی همین مقدار پول را پرداخت کند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: شرکت ارتباطات زیرساخت باید طلب خود را از بدهیهای مخابرات بپردازد و در صورتی که مخابرات این بدهی را پرداخت نکند، ارتباط کل کشور قطع خواهد شد و این موضوع به ضرر همه مردم تمام میشود. واعظی گفت: ما با بازگشت تعرفهها به حالت قبل از همکدسازی مخابرات موافقیم و درصورتیکه مخابرات این پیشنهاد را بهصورت مکتوب به ما ارائه دهد، قبول میکنیم.
سخنان وزیر ارتباطات این نگرانی را دراذهان عمومی ایجاد میکند که اگر اختلافات وزارت ارتباطات و شرکت مخابرات ایران برطرف نشود در این صورت دسترسی همه کاربران به فضای مجازی قطع خواهد شد؟ مرتضی میری، کارشناس ارتباطات درباره این مسئله به «فرصت امروز» گفت: به نظر نمیرسد این سخنان وزیر جدی باشد و حتما راهی برای برطرف شدن این اختلافات وجود دارد. وی افزود: اگر این اختلافات برطرف نشود، مسلما دولت فکری برای کمبود بودجه خود برای خرید پهنای باند خواهد کرد تا از قطع دسترسی کاربران به اینترنت جلوگیری شود.
میری با اشاره به اختلالات اخیر مشترکان اینترنت شرکت مخابرات ایران گفت: متاسفانه با افروخته شدن آتش اختلافات مخابرات با وزارت ارتباطات، طی چند ماه گذشته کاربران اینترنتی فشارهای زیادی را تحمل کردهاند چون در این مدت سرعت دسترسی به اینترنت بسیاری از مشترکان مخابرات کند و گاهی قطع شده است. وی درباره علت این اختلالات اظهار کرد: بهنظر میرسد این مسئله از اختلافات صورت گرفته نشات گرفته باشد اما به هر حال نباید مردم متضرر این اختلافات باشند.
این کارشناس درباره ادعای شرکت مخابرات مبنی بر متضرر شدن این شرکت در پروژه یکسانسازی کدها گفت: فرض میگیریم که شرکت مخابرات بعد از اجرایی کردن طرح همکدسازی ضررهایی دیده باشد، اما این را هم باید در نظر گرفت که مخابرات با بیشترین تعداد مشترک اینترنتی، از پردرآمدترین اپراتورهای اینترنتی محسوب میشود و درآمد حاصل از این بخش سود خوبی عاید این شرکت میکند. وی افزود: با اینکه مخابرات بیشترین مشترک اینترنت را دارد، کیفیت چندان مناسبی نداشته و توجهی به این مسئله نمیشود. میری در پایان گفت: به هرحال امیدوارم اختلافات این دو نهاد بزرگ ارتباطی کشور هرچه زودتر برطرف شود تا مردم بیش از این متضرر نشوند.