کشور ایتالیا لحظهشماری میکند تا هر چه سریعتر رابطه رو به رشدی را با ایران آغاز کند. به گزارش «فرصت امروز» صبح روز گذشته وزیر توسعه اقتصادی ایتالیا پیام کشورش را با حضور در اتاق ایران به گوش بخشخصوصی رساند. فدریکا گوئیدی به فعالان بخشخصوصی، بازرگانان و تجار ایرانی گفت: ما در گذشته با ایران تجارت 7میلیارد دلاری داشتیم که میخواهیم آن را زنده و فاصله زیادی را که تحریمها در تجارت بین دو کشور ایجاد کرد، پر کنیم.
گوئیدی با اشاره به رابطه دیرینه و فرهنگی میان دوکشور آن را میراثفرهنگی میان دو کشور دانست و افزود: من در این دو روز لمس کردم که ایران و نیازهای اقتصادی و توسعهاش تغییر کرده است. به گفته این مقام ارشد ایتالیایی، کشورش به همکاری و سرمایهگذاری در نفت و انرژی با ایران تمایل دارد و ایرانیها در زمینههای زیربنایی و توسعهای مانند سازههای بیمارستان و... خواستار کار مشترک با ایتالیا هستند. این زن دیپلمات گفت: ایتالیا از لحاظ تکنولوژی بسیار غنی است و تمایل دارد با ایران همکاری طولانیمدت و پایدار داشته باشد.
وی تأکید کرد: اولویت ما برای آغاز همکاریها با ایران ایجاد زیرساختهای مالی و بانکی است که براساس آن پایهریزی همکاریها امکانپذیر است. گوئیدی گفت: ایران بازار بزرگی است و همچنین به علت قرار گرفتن در یک منطقه 400 میلیون نفری موقعیت منحصر به فردی در منطقه دارد و ما برای معرفی ایران بهعنوان سرمایهگذار و کانون فعالیت در منطقه آمادهایم. وی خطاب به صنعتکاران، تجار، هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی گفت: شما یک نهاد سرمایهگذار در بخشخصوصی هستید که برای ما خیلی خوب است و میتوانیم همکاریهایمان را آغاز کنیم. وزیر توسعه اقتصادی ایتالیا با اشاره به دعوتش از وزیر صنعت برای سفر به کشورش گفت: ما هر چه زودتر میخواهیم شما را در ایتالیا ببینیم و همکاریهای تجاری، اقتصادیمان را سریعتر کلید بزنیم.
تجدید مراودات با نخستین شریک تجاری
رییس اتاق ایران که میزبان خانم گوئیدی و هیات ایتالیایی بود، پیش از وی سخنران این نشست بود. محسن جلالپور هر دو کشور را صاحب پیشینه فرهنگی غنی دانست و نقش آنها را در تمدن جامعه بشری مهم عنوان کرد. مقام اول پارلمان بخشخصوصی کشور گفت: روابط ایران و ایتالیا فراز و فرودهایی داشته است اما همیشه بهترین روابط تجاری را در اروپا با ایتالیاییها داشتهایم و بهعنوان نخستین شریک تجاری ما در این منطقه شناخته شده است. جلالپور سپس به شرایط ایران پس از توافق اشاره کرد و گفت: اقتصاد ایران پس از این توافق متکی بر بخشخصوصی است و ریل اقتصاد ایران از اقتصاد نفتی و دولتی باید به خصوصی و مردم حرکت کند.
رییس اتاق گفت: امیدواریم در شرایط اقتصادی جدید ایتالیا از پیشروان باشد. وی ایران را برای این کشور یک بازار بزرگ برشمرد که علاوه بر جمعیت نزدیک به 80 میلیونی کشور به دلیل ثبات و امنیت، توانایی فراهم کردن سرمایهگذاری و تجارت با دیگر و تبدیل شدن به هاب منطقه را دارد. جلالپور ادامه داد: کشور ما زمینه و بستر لازم را برای حضور سرمایهگذاران ایتالیایی در بخشهای مختلف انرژی، معادن، خودرو و آب و ساخت نیروگاه دارد.
رییس سازمان سرمایهگذاریهای خارجی ایران توجه اتاق ایران به افزایش توانمندیهای بخشخصوصی و همکاری و ارتباط بخشخصوصی با دولت را ارزشمند عنوان کرد و انجام توافق را به سه موضوع مرتیط دانست. محمد خزاعی در بیان این سه مورد توضیح داد: ابتدا نشان دهنده قدرت سیاسی و امنیت ایران در منطقه بود و بعد از آن هم روشن کرد برنامه هستهای ایران صلحآمیز است. خزاعی در بیان سومین موضوع گفت: ایران آماده توسعه همکاریهای سیاسی و اقتصادی با دنیا بهویژه کشورهایی است که بهطور تاریخی و سنتی با آنها دارای روابط تاریخی و سیاسی بودهایم.
خزاعی روابط ایران با ایتالیا را در اتحادیه اروپا یک رابطه شاخص، دوستانه و ریشهدار در همه عرصههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و علمی دانست. وی تحریمها را عمل سطح کاهش روابط تجاری ایران با اتحادیه اروپا و به دنبال آن با کشور ایتالیا عنوان کرد و گفت: در این دوران این روابط 50 درصد افت کرد و همکاریهای مالی و سرمایهگذاری به سطح بسیار پایینی کاهش یافت.
سرمایهگذاری خارجی و مشوقهای مالیاتی
وی تغییر ذائقه صنعتی ایران را علت کاهش سطح ارتباطات تجاری با اتحادیه اروپا دانست و گفت: بهرغم همه این مشکلات، روابط ما که البته متناسب با رابطه دوستانه ما نبود و همکاری برخی شرکتها و بانکها در حد و اندازههای شرایط تحریم ادامه داشت که بسیار قدردان آنها هستیم.
رییس سازمان سرمایهگذاریهای خارجی ایران با بیان اینکه فضای جدیدی برای روابط تجاری با تمام دنیا و اتحادیه اروپا فراهم شده است، گفت: این سازمان آمادگی کامل دارد از سرمایهگذاریهای ایتالیا در ایران حمایت کند و تضمینکننده ریسک در همه زمینههاست. وی افزود: در قانون جدید مشوقهای مالیاتی وضع شده و در بخشهای مهم، کشاورزی، گردشگری و سلامت تا 80 درصد معافیتهای مالیاتی خواهیم داشت. خزاعی با بیان اینکه ایران از نظر ظرفیت، منابع و پتانسیل هجدهمین قدرت بزرگ دنیا است، گفت: با سابقهای که ما و کشور ایتالیا در مراودات فرهنگی، اقتصادی و تجاری داریم من ایتالیا را دروازه ورود به اتحادیه اورپا میبینم.
مهدیپور فلاح رییس اتاق ایران و ایتالیا در این جلسه نیز دو درخواست را از خانم گوئیدی مطرح کرد. پورفلاح حضور این هیأت اقتصادی را نشانه اهمیت و توجه این کشور به ایران دانست و از وزیر توسعه اقتصادی ایتالیا خواست در زمینه زیرساختهای گردشگری مشارکت کند. خواسته دیگر وی برنامه از پیش تعیین شده و سالانه برای حضور فعالان هر دو کشور در کشورهای مقابل شد. پور فلاح همچنین از گوئیدی خواست امکان ملاقات شرکتهای ایتالیایی با همتایانشان در ایران بهصورت بخشی و تخصصی فراهم شود.
به گزارش «فرصت امروز» هیأت عالیرتبه سیاسی، اقتصادی و صنعتی ایتالیا به ریاست پائولو جنتیلونی، وزیر امور خارجه و فدریکا گوئیدی، وزیر توسعه اقتصادی ایتالیا به همراه جمعی از مدیران ارشد از صاحبان صنایع و مهمترین موسسات و شرکتهای اقتصادی دولتی و خصوصی این کشور روز سه شنبه وارد تهران شد. این نخستین سفر مقامات عالیرتبه ایتالیایی به کشور پس از توافق وین است. البته طی دو سال گذشته وزرای خارجه ایتالیا دو سفر به تهران داشتهاند. این هیات در نشستهایشان در دو روز اخیر درخصوص همکاری در زمینه مختلف انرژی، نفت، تکنولوژی، زیرساختهای و... گفتوگو کردند.