در کشورهای مختلف همیشه نمیتوان به یک پیشخدمت پرشور و فعال یا یک راننده تاکسی خوش اخلاق با مقداری پول خرد انعام داد. در این رابطه هر کشوری قوانین خودش را دارد. اگر میخواهید آدم بیادبی به نظر نرسیدحتما این مطلب را بخوانید. هدف از انعام دادن به پیشخدمت رستوران، پیش خدمت هتل یا راننده تاکسی این است که به او نشان دهیم کیفیت خدمتش مورد تایید ماست. حتی اگر این کار شما از روی حسن نیت باشد باز هم ممکن است در نهایت باعث رنجاندن طرف مقابل شود، زیرا با توجه به کشوری که تعطیلات خود را در آنجا سپری میکنیم با روش و لزوما مبلغ یکسانی انعام نمیدهیم. در ادامه آداب و رسوم اصلی انعام دادن را که توسط موسسه ارزی «تراولکس» مورد مطالعه قرارگرفته است، میبینیم.
به چه روشی انعام بدهیم
برای مواجه شدن با تفاوتهای چشمگیر نیازی نیست راه دوری برویم. اگر عادت دارید پس از صرف قهوه بابت تشکر از پیشخدمت روی میز کمی پول خرد بگذارید این را بدانید که این کار در کشور آلمان کار زشتی تلقی میشود. در عوض باید با حرکت واضح دست و صورت، مثلا هنگامی که پیشخدمت قصد دارد بقیه پول را بازگرداند، بهصورت شفاهی مبلغی را که برای او در نظر گرفتهاید مشخص کنید. موسسه «تراولکس» توصیه میکند: «اگر در کشور کانادا از کیفیت غذای سرو شده راضی نیستید به جای آنکه از دادن انعام به پیشخدمت امتناع کنید با آنها گفتوگو کنید. درخواست کنید که با مدیر صحبتی داشته باشید. با اندکی شانس از غذای رایگان یا تخفیف بهرهمند خواهید شد.»
اگر به طور مثال به امارات متحده عربی یا مصر سفر کردهاید و میخواهید به پرسنل هتل انعام بدهید بهتر است این کار را هنگام ورود انجام دهید. در این صورت اطمینان خاطر دارید که در تمام مدت اقامت کارکنان به شما توجه خاصی خواهند داشت. به علاوه در بسیاری از کشورها مانند امارات یا هند توصیه میشود که انعام را از پول رایج و به طور مستقیم به شخصی که قصد تشکر از او دارید پرداخت کنید، برای اینکه مطمئن باشید این پول به جیب مدیر آنها نمیرود. در روسیه هم نباید انعام را موقع تسویه حساب با کارت بانکی بپردازید زیرا به دلایل مالیاتی این مبلغ به کارمندان بازگردانده نمیشود. در ترکیه از انعام بهصورت یورو و دلار بیشتر از پول رایج آن کشور استقبال میشود. اما بهتر است از دادن سکههای خرد خودداری کنید زیرا تبدیل آنها بسیار سخت است.
چه مقدار انعام بدهیم
سادهترین راهحل این است که مبلغ فاکتور را به رقم بالاتر گرد کنید. در رستوران باید به طور متوسط بین 5 تا 10درصد مبلغ را برای انعام در نظر گرفت. اما ممکن است این مبلغ بیشتر باشد. مثلا در آمریکا و کانادا بهتر است حداقل 15 تا 20درصد قیمت غذا را برای انعام در نظر بگیرید. اما واقعیت این است که اختلاف زیادی در این موضوع وجود دارد و مبلغ انعام هم لزوما با سطح زندگی محلی متناسب نیست. بدین ترتیب «تراولکس» پیشنهاد میدهد در مصر به کسی که چمدان شما را حمل میکند پنج یورو بپردازید در حالیکه در اسپانیا و بلژیک برای این منظور فقط یک یورو کافی است و در آلمان مبلغی بین یک تا سه یورو مناسب است.توصیه میشود در کشور مراکش دست و دلباز باشید، زیرا بسیاری از آنها حقوق دریافت نمیکنند و فقط از سخاوت گردشگران امرار معاش میکنند.
کجا باید از دادن انعام خودداری کرد؟
در آداب و رسوم کشور چین انعام پذیرفته نیست. در حدی که رستورانها و خدماتدهندگان اصلا اجازه این کار را نمیدهند. دادن انعام ممکن است اینگونه تفسیر شود که زحمت کارگر در نظر کارفرمای او بیارزش است و بدتر اینکه طبق قانون، رانندگان تاکسی اجازه پذیرفتن انعام را ندارند. در کشور ژاپن هم این عمل صورت خوبی ندارد زیرا ژاپنیها به این اصل اعتقاد دارند که میزان و استاندارد، ارائه خدمات خوب است. «تراولکس» توضیح میدهد که در اینجا انعام دادن به معنای دشنام دادن است و فقط هتلهای مجلل در این مورد مستثنا هستند. در روسیه و تایلند نیز این کار زیاد رایج نیست و بهتر است از آن اجتناب شود.