سالهای زیادی است که فعالان و تولیدکنندگان حوزه فناوری اطلاعات به تسهیلات ارائه شده از سوی نهادها بهویژه وزارت ارتباطات، چشم دوختهاند و امید زیادی به دریافت چنین حمایتهایی دارند. هفته گذشته مهلت ثبتنام «تسهیلات وجوه اداره شده» که از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ارائه میشود، به اتمام رسید. به گفته خسرو سلجوقی، عضو هیات عامل سازمان فناوری اطلاعات ایران، این تسهیلات برای کمک به تسریع پروژههای فعال در حوزه فاوا به شرکتهای خصوصی و تعاونی دارای قرارداد فعال در این حوزه با دستگاههای دولتی و عمومی، پرداخت خواهد شد.
این درحالیاست که فعالان فاوا این تسهیلات را برای صنعت آیتی و الکترونیک کشور کافی نمیدانند و معتقدند چنین تسهیلاتی برای افراد و شرکتهای خاص لحاظ میشود. سعید افراشته، یکی از تولیدکنندگان قطعات الکترونیکی به «فرصت امروز» گفت: تسهیلاتی که طی سالهای گذشته از سوی دولت به فعالان این بخش، پرداخت شده است بهصورت گزینشی بوده و تمامی تولیدکنندگان موفق به دریافت آنها نشدهاند. وی افزود: البته طی دو سال گذشته پرداخت چنین تسهیلاتی به فعالان و تولیدکنندگان بیشتر شده است و جای امیدواری است که با رفع تحریمها و بازگشت سرمایههای بلوکه شده به داخل کشور، شاهد گسترش آنها باشیم.
این تولیدکننده با اشاره به اینکه افزایش حمایتهای دولتی میتواند کمک زیادی به بخش تولید کند گفت: افزایش تحریمها در سالهای گذشته آسیبهای زیادی به تولیدکنندگان زده است و این درحالی بود که فعالان این بخش کمک چندانی از نهادهای دولتی دریافت نکردند. افراشته در پاسخ به این سوال که دولت چگونه میتواند تسهیلات بهتری به فعالان فاوا بدهد، گفت: دولت باید تسهیلاتی به جز تسهیلات نقدی را به فعالان این حوزه ارائه دهد تا بیشتر شرکتها بتوانند از آن استفاده کنند.وی افزود: البته در دولت یازدهم حمایتهای اینچنینی افزایش داشته است که امیدوارم اینگونه حمایتها بیشتر شود چون فعالان بیشتری میتوانند از این تسهیلات بهره ببرند.
صنعت نرمافزار، تشنه حمایت
طی چند سال گذشته اغلب تسهیلات نقدی و غیرنقدی که به فعالان حوزه فاوا پرداخت شده است، در بخش تولید سختافزارها یا شرکتهای ارائهدهنده خدماتی همچون شرکتهای اینترنتی بوده است. این درحالیاست که صنعت نرمافزار در سراسر جهان یکی از آیندهسازترین و درآمدزاترین صنایع شناخته شده است و دولتها سعی در بهبود فضا برای فعالیت افراد و شرکتهای فعال در این حوزه دارند.
چندی پیش مدیرکل دفتر توسعه و کاربرد فناوری اطلاعات وزارت صنعت، معدن و تجارت از معافیت چهارساله شرکتهای نرمافزاری خبر داد. فرزاد اسماعیلزاده افزود: شرکتهایی که طرحها و پروژههای تولید و توسعه نرمافزاری دارند و دارای پروانه بهرهبرداری از این وزارت هستند، در اولویت دریافت تسهیلات قرارمیگیرند. وی اظهار کرد: همچنین بهمنظور تقویت صادرات نرمافزار و صنعت نرمافزار داخلی، تعاملاتی با صندوق حمایت از صنایع برق و الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شده که نسبت به ارائه تسهیلات کمبهره و در اولویت قرار گرفتن شرکتهای نرمافزاری اقدام خواهد کرد.
محمد سهرابی، برنامهنویس و طراح نرمافزار با استقبال از طرح معافیت مالیاتی شرکتهای نرمافزاری به «فرصت امروز» گفت: صنعت آیتی در کشور ما بسیار جوان است و معافیتهای مالیاتی اینچنینی میتواند کمکهای زیادی به این حوزه کند. وی افزود: معافیتهای مالیاتی باید در بخشهای دیگر صنعت آیتی نیز گسترش پیدا کند تا بتواند به بخش تولید سختافزار نیز کمک کند.
سهرابی در پاسخ به این سوال که آیا حمایتهای دولتی از بخش نرمافزار مطلوب است یا خیر؟ گفت: شاید معافیتهای مالیاتی نخستین تسهیلاتی است که دولت طی سالهای گذشته به شرکتهای نرمافزاری ارائه داده است. وی افزود: البته خبرهایی اخیرا درباره وام کمبهره و پهنای باند رایگان به برنامهنویسان منتشر شده که هنوز به مرحله اجرا نرسیده است. این برنامهنویس اظهار کرد: در حال حاضر اکثر برنامهنویسان از تسهیلاتی که گفته میشود به آنها تعلق میگیرد، بیخبر هستند و نمیدانند برای دریافت آن به کجا باید مراجعه کنند.
وی افزود: مطلع نبودن طراحان نرمافزاری از تسهیلات که به آنها تعلق دارد، به این معنی است که یا اطلاعرسانی درستی صورت نمیگیرد یا ارائه تسهیلات فقط در حد خبر بوده و هیچگاه اجرایی نمیشود. سهرابی با بیان اینکه ایران پتانسیل خوبی برای توسعه صنعت نرمافزار دارد، گفت: صنعت نرمافزار هزینه پایینتری نسبت به محصولات صنایع دیگر دارد، از این رو سرمایهگذاران زیادی آماده ورود به این بخش هستند و دولت باید مشکلات سرمایهگذاران را برطرف کند تا این پتانسیل در سالهای آینده توسعه یابد.