از آنجا که در گزارش مربوط به ساختار بازار کالاهای حفاظتی و وضعیت حاکم بر آن اشارههایی شد به این موضوع که امکان تولید در مورد بعضی از قطعات این وسایل در ایران وجود دارد، بنابراین وضعیتی اینچنینی میتواند فرصتی برای سرمایهگذاری باشد. در همین رابطه حامد اسلامی، رئیس هیأتمدیره شرکت کاوش دادهپردازان سفیر توضیحاتی به «فرصت امروز» داده است. وی با اشاره به بخشبندی تولید اینگونه تجهیزات به خبرنگار ما میگوید: با توجه به اینکه موضوع دوربینهای مداربسته و تجهیزات حفاظتی با مباحث الکترونیک ارتباط مستقیم و گستردهای دارد اینگونه باید مدنظر داشته باشیم که تولیدکنندگان این صنف نیز به صورت مجزا و در سطح وسیعی فعالیت دارند، چون هر کدام در بخشی مخصوص به خود قرار گرفته و ممکن است در شاخههای گوناگونی وابسته به این صنف گردش کار داشته باشند.
صفر تا صد تولید تجهیزات اینچنین اکنون در ایران صرفه اقتصادی نداشته و تولید داخلی در این زمینه نداریم اما امکان مونتاژ بخشی از قطعات در ایران وجود دارد. وی با بیان اینکه در برخی شاخههای سیستم حفاظتی و دوربینهای مداربسته مونتاژ انجام میشود، افزود: اگر صرفا به تولید دوربین اشاره داشته باشیم هیچ صرفه اقتصادی در آن نیست ولی اگر به صورت قطعات منفصله وارد شود و اینجا مونتاژکاری صورت گیرد کار اقتصادی و مناسبی انجام شده است.
بهعنوان مثال ما در تجهیزات شبکه فعالیت داریم که به نوعی به موضوع سیستمهای حفاظتی وابسته است، چون همانطور که میدانید برای نصب تجهیزات دوربین مداربسته یا سیستمهای حفاظتی از طریق شبکهای مخصوص به خود این لوازم با یکدیگر مرتبط شده و پس از آن کل سیستم آنچه را قرار است انجام دهد، اجرایی میکند.
با 15میلیون تومان شروع کردیم
اسلامی در ادامه با اشاره به تولید سوییچهای شبکه POE در واحد تولیدی تحت مدیریتش افزود: تولید تجهیزات دوربین مداربسته و سیستمهای حفاظتی با توجه به گستردگی و همچنین تازهواردبودنش به ایران برای سرمایهگذاری گزینه قابل توجهی است.این تولیدکننده تجهیزات شبکه درباره موضوع میزان سرمایه مورد نیاز برای حضور در اینگونه فعالیت صنفی نیز تصریح کرد: بسیاری از علاقهمندان و کسانی که به دنبال فعالیت اقتصادی هستند همواره با مانعی بهعنوان سرمایه اولیه مواجه هستند اما مهمترین نکته این است که اگر به فعالیت اقتصادی خود علاقهمند هستیم حتی میتوان با سرمایهای اندک اما هدفمند وارد بازار شد.
بهعنوان مثال ما روزی که فعالیت خود را تقریبا در دهه 80 شمسی آغاز کردیم 15میلیون تومان سرمایه داشتیم اما با استفاده از توانمندیهای تولیدی در دیگر کارگاهها و دریافت سفارشهای کوچک کمکم از خود فعالیت برای سرمایهگذاری استفاده کرده و اکنون با تهیه برخی دستگاههای مخصوص تولید مدار (پیک اند پِلیس) که هرکدام نزدیک به 45میلیون تومان قیمت دارند، فعالیت را ادامه میدهیم البته برخی دستگاهها تا یک میلیارد تومان نیز هزینه لازم دارد اما با توجه به ابعاد تولید امروز ایران شاید به نوعی نیازی به سرمایهگذاری با این ابعاد نیست.
الان یک میلیارد سرمایه لازم است
رئیس هیأتمدیره شرکت کاوش دادهپردازان سفیر با اشاره به نیاز یک میلیارد تومانی سرمایه اولیه برای تهیه ماشینآلات و دستگاههای مورد نیاز این نوع تولید گفت: کسانی که در این صنف فعال هستند بدون تردید با موضوع قیمتهای دستگاههای مخصوص آشنایی دارند ولی در ابتدای فعالیت لازم نیست همه چیز از خودمان باشد، چون هستند افرادی که امروز در بازار ایران به صورت اجرتی کار میکنند و میتوان ابتدا با استفاده از توانایی آنها اقدام به فعالیت کرد و در ادامه کار، خود سرمایهگذار اقدام به خرید دستگاههای مورد نیازش کند.
این درحالی است که بازگشت سرمایه مورد نیاز برای خرید اغلب دستگاههای مورد نیاز در صورت داشتن بازار فروش تقریباً بین شش تا هشتماه است. اسلامی تأکید کرد: فعالیت در اینگونه تولیدیها هرگز نیازمند کارخانههای بزرگ و پیچیده نیست بلکه امروز بسیاری از تولیدکنندگان به صورت کارگاههای کوچک فعالیت میکنند. بهعنوان مثال من تولیدکنندگان بسیاری را میشناسم که حتی در یک واحد آپارتمان بسیار کوچک کارشان را ادامه میدهند.
بنابراین، اگر مسئولان بتوانند شرایطی فراهم کنند که این کارگاهها در محلی قابل قبول و نزدیک به شهر، به صورت متمرکز به تولید ادامه دهند، بدون تردید نهتنها هزینههای تولید کاهش خواهد داشت بلکه چرخهای از سفارش و کار ایجاد شده و میتوان به آینده این صنعت امیدوارتر بود.
ریسکهای سرمایهگذاری
اسلامی کاغذبازی و همچنین نبود قوانین مناسب برای حمایت از صادرات اینگونه تولیدات را یکی از مهمترین عوامل رجوع برخی تولیدکنندگان به موضوع صادرات یا واردات غیرقانونی دانست و گفت: امروز اگر واقعاً قصد استفاده از خدمات گمرکی چه در صادرات و چه در واردات را داشته باشید، به جای اینکه مشغول تولید باشید، دائم باید در سازمانها و نهادهای مربوطه از این طبقه به طبقه دیگر بروید و از آنجا که تولیدکننده به فکر تولید کردن است، فرصت اینگونه کاغذبازیها را نداشته و ترجیح میدهد کارش را از طریق دیگری انجام دهد که این روند نهتنها باعث بروز برخی مشکلات برای مشتریان خارجی ایران میشود، بلکه قاچاق گسترده محصولات نیز میتواند تولیدکنندگان را زمینگیر کند، به صورتی که امروز میبینیم در بحث سیستمهای حفاظتی خطر قاچاق در کمین تولید است.
وی با اشاره به اهمیت حمایت از کارگاههای زودبازده ادامه داد: مسئولان بهجای اینکه سنگ جلوی پای تولیدکنندگان قرار دهند بهتر است اجازه دهند تولیدکننده بدون هیچ نگرانی به تولید خود مشغول بوده و محصولاتش را چه در داخل و چه در خارج از مرزهای کشور بهفروش برساند تا منافع آن وارد جامعه شده و چرخ اقتصاد کشور را به حرکت درآورد؛ دقیقا کاری که چین انجام داده و با فراهم کردن سازوکار تولید از نظر قوانین فکر تولیدکننده را از موانع قانونی خلاص کرده و اجازه داده هرآنچه را میخواهد، تولید کرده و بفروشد، درحالی که در ایران بهرغم شعارهای گسترده، این اتفاق نیفتاده و اکثر تولیدکنندگان به نوعی در سازمانهای وابسته درگیر پروندههای اضافه شدهاند.
اسلامی بر تأثیر نگرانکننده کاغذبازیهای اداری در زمینه تولید تأکید کرد و گفت: صنف یاد شده به دلیل اینکه جزو صنایع بهروز دنیاست، در بسیاری از کشورها شرایط بسیار مناسبی برای تولیداتش مهیا شده و از آنجا که آموزش نیروی متخصص و همچنین دانشآموختگان چه برای مجموعههای تولیدی و چه برای دانشگاه هزینهبر است باید به نوعی برنامهریزی کنیم که این تولیدکنندگان از مرزهای ایران خارج نشوند اما متأسفانه امروز برخوردهای سازمانها و نهادهای مربوط مثل بیبرنامه بودن وزارت صنعت، معدن و تجارت و... میتواند زمینه کوچ تولیدکنندگان به کشورهای دیگر را فراهم کند، چون آنسوی مرزها بدون دغدغه میتوان فقط به تولید و پیشرفت فکر کرد و البته پیشنهادهای بسیاری در این زمینه وجود دارد.