براساس شاخص پایش مقاومتی، اقتصاد در یک سال اخیر مقاومتر شده است. به گزارش ایسنا، برنامه پایش در برنامه گذشته خود، از شاخص پایش مقاومتی رونمایی کرد که براساس این شاخص کمّی، اقتصاد از بهمن 2931 تا بهمن 3931 مقاومت بیشتری پیدا کرده است. این شاخص که نخستین شاخص کمّی بومی محاسبه شده در حوزه اقتصاد مقاومتی محسوب میشود، تلاش میکند با استفاده از دادههای ماهانه در حوزههای مختلف، میزان مقاومت اقتصاد در مقابل تکانههای داخلی و خارجی را براساس شرایط اقتصاد ایران بسنجد و بهطور ماهانه اعلام کند. «شاخص پایش مقاومتی» که در گام اول با هشت مولفه و 51 نماگر منتشر شده، ثبات اقتصاد کلان، وابستگی بودجه به نفت، مصرفه بهینه بودجه عمومی، حمایت از صادرات غیرنفتی، تنوع صادراتی و وارداتی، اقتصاد دانش بنیان، امنیت کالاهای اساسی و. . . را مورد سنجش و پایش قرار میدهد.
سهم درآمدهای مالیاتی از منابع بودجه عمومی محققشده، درصد عملکرد درآمدهای مالیاتی نسبت به مصوب، سهم بودجه عمرانی از منابع بین نسلی (نفت)، سهم بودجه عمرانی از مصارف بودجه عمومی محقق شده، درصد عملکرد بودجه عمرانی نسبت به مصوب، نسبت صادرات به کل تجارت (غیرنفتی)، نسبت شاخص ارزش بهای کالاهای صادراتی به کالاهای وارداتی، تعداد مقاصد صادراتی دارای حداقل یک درصد کل صادرات، تعداد مبادی وارداتی دارای حداقل یک درصد کل واردات، نسبت صادرات محصولات با فناوری بالا (دانشبنیان) از کل صادرات، سهم کالاهای اساسی و غیراساسی از کل واردات، تورم مصرفکننده و تولیدکننده، شاخص نوسانات نرخ ارز و... از جمله اجزای مختلف شاخص پایش اقتصاد مقاومتی به شمار میروند.
این شاخص، مقاومت اقتصاد را در بازهای از صفر تا یک میسنجد که هرچه به یک نزدیکتر باشد، نشاندهنده مقاومت بیشتر است. همچنین شاخص پایش مقاومتی در بهمن سال 2931 و مصادف با ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی، حدود 04.0 بوده که در بهمن سال 3931 به 54.0 رسیده است. بنا بر این شاخص، ثبات اقتصاد کلان، وابستگی بودجه به نفت، چگونگی مصرف بودجه عمومی، صادرات غیرنفتی و تنوع صادراتی در یک سال اخیر بهبود پیدا کرده و اقتصاد دانشبنیان، امنیت کالاهای اساسی و تنوع وارداتی از جمله اجزای این شاخص هستند که در سال گذشته با افت مواجه شدهاند.