بازار سرمایه طی ماه گذشته در پی بهبود روابط بینالمللی ناشی از اجرای طرح برجام روند صعودی را تجربه کرد که متفاوت از معاملات دو سال اخیر بود و افزایش ارزش سهام شرکتها و رشد نماگرهای بازار سرمایه در کنار افزایش حجم و ارزش معاملات روزانه نویدبخش چشمانداز روشن بورس در ماههای آتی بود و به موجب آن موج جدیدی از نقدینگی وارد این بازار شد. براساس این گزارش، در این ماه نسبت P/E سهام صنایع و بازار سرمایه نیز رشد یافت و درحالیکه نسبت P/E کل صنایع طی دیماه سال گذشته 5.07 مرتبه محاسبه میشده اما این نسبت با رشد 22 درصدی در دیماه سال جاری به 6.18 مرتبه رسید. براساس اطلاعات موجود، از میان 36 صنعت فعال در بازار سرمایه نسبت P/E 23 صنعت طی دوره معاملات دی ماه امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته افزایش یافت و در مقابل این نسبت برای 12 گروه با افت همراه شد.
همچنین نسبت P/E گروه تأمین برق، گاز، بخار و آب گرم با تک نماد «بمپنا» بدون تغییر و 4.75 مرتبه محاسبه میشود. چراکه نماد معاملاتی شرکت تولید برق عسلویه مپنا در دیماه سال گذشته در فرابورس معامله نمیشد. بر این اساس، طی دیماه سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته نسبت P/E صنعت استخراج سایر معادن با تک نماد «کماسه» با رشد 112 درصدی مواجه شد و از 6.84 مرتبه به 14.51 مرتبه رسید.
بدین ترتیب گروه مذکور صدرنشین جدول رتبهبندی صنایع از نظر رشد نسبت P/E شد. بعد از آن صنعت فلزات اساسی با 15 شرکت فعال در آن و در پی تجربه افزایش حدود 100 درصدی نسبت P/E قرار گرفت، بهگونهای که این نسبت از 5.05 به 10.09 افزایش یافت. رتبه سوم نیز به گروه قند و شکر با 9 شرکت فعال در آن و رشد حدود 84درصدی اختصاص مییابد و در این مدت نسبت P/E گروه قند و شکر از 8.04 به 14.8 مرتبه صعود کرد.
همچنین در این رتبهبندی صنایعی همچون محصولات غذایی و آشامیدنی بهجز قند و شکر، خودرو و ساخت قطعات، سیمان، آهک و گچ، ماشینآلات و دستگاههای برقی، کاشی و سرامیک، دباغی، پرداخت چرم و ساخت انواع پاپوش، انتشار، چاپ و تکثیر، محصولات کاغذی، استخراج نفت بجز کشف، لاستیک و پلاستیک، رایانه و فعالیتهای وابسته به آن، فراوردههای نفتی کک و سوخت هستهای، استخراج کانههای فلزی، حملونقل انبارداری و. . . قرار میگیرند.
این در حالی است که برخی از صنایع و گروهها با افت نسبت P/E طی معاملات دیماه سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته مواجه شدند که از میان 12 صنعتی که در این ردهبندی قرار میگیرند، میتوان به کاهش حدود 76 درصدی نسبت P/E صنعت وسایل اندازهگیری و پزشکی با تک سهم فعال در آن یعنی کنتورسازی ایران اشاره کرد. بهگونهایکه در مدت مذکور نسبت P/E «آکنتور» حدود 76 درصد کاهش یافت و از 5.77 به 1.4 تقلیل یافت. البته توجه به این نکته حائز اهمیت است که نماد معاملاتی «آکنتور» طی ماه گذشته به دلیل اعلام تعدیل مثبت سود برآوردی متوقف بوده است.
بعد از آن گروه منسوجات با دوشرکت فعال در آن در جدول رتبهبندی صنایع از نظر کاهش نسبت P/E قرار میگیرد. چراکه نسبت مذکور برای گروه منسوجات حدود 56 درصدی کاهش یافته و از 19.02 به 8.39 مرتبه نزول کرده است. همچنین در ردیف سوم جدول صنعت سایر واسطهگریهای مالی با پنج شرکت فعال در آن و در پی افت 32 درصدی نسبت P/E مینشیند.
ردیفهای بعدی نیز به صنایعی همچون استخراج ذغال سنگ، کشاورزی، دامپروری و خدمات وابسته به آن، ساخت رادیو، تلویزیون، سایر محصولات کانی غیرفلزی، ساخت محصولات فلزی، ماشینآلات و تجهیزات، بیمه و صندوق بازنشستگی بجز تامیناجتماعی و خدمات فنی و مهندسی اختصاص مییابد. همچنین نسبت P/E گروه محصولات چوبی باتک نماد فعال در آن یعنی «چفیبر» در حالی طی معاملات دی ماه سال گذشته 57.66 مرتبه محاسبه شده که این نسبت برای دوره مشابه امسال محاسبه نشده است، چراکه شرکت فیبر ایران برای سال مالی جاری خود زیان برآورد کرده است.
در پایان این گزارش خاطر نشان میشود، براساس اطلاعات شرکت بورس در محاسبات فوق 38 شرکت که سود براوردی صفر یا زیان را برای سال مالی جاری برآورد کردهاند، لحاظ نشده و همچنین به دلیل عدم الزام شرکتهای سرمایهگذاری جهت ارائه پیشبینی درآمد هر سهم، 16 شرکت فعال در این گروه در محاسبات لحاظ نشده است. بر این اساس، نسبت P/E کل صنایع بر مبنای ارزش بازار 280 شرکت به ارزش بیش از 291 هزار و 233 میلیارد تومان و سود پیشبینی شده به مبلغ بیش از 57 هزار و 481 میلیارد تومان محاسبه شده است.