تاریخچه شرکت
شرکت ماشینسازی اراک (سهامی عام) به منظور پشتیبانی از صنایع بنیادین و برآورده کردن نیازهای صنعتی کشور، در سال 1346 در زمینی به مساحت 134 هکتار در شهر اراک تأسیس شد و در سال 1350 بهعنوان نخستین صنعت سنگین کشور به بهرهبرداری رسید. این شرکت با داشتن نیمقرن سابقه و تجربه، قابلیتها و تواناییهای علمی، فنی و تخصصی، بهرهمندی از حدود 1700 نیروی متخصص و کارآزموده، تجهیزات و امکانات پیشرفته و مدرن در قالب شش گروه تولیدی مختلف و دو گروه پشتیبانی و آموزشی قادر به تولید انواع محصولات و انجام پروژههای بزرگ ملی است. این شرکت در حال حاضر وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان است. برخی فعالیتها و محصولات این گروههای تولیدی عبارتند از:
پیمانکاری عمومی و انجام پروژههای EPC، طراحی، ساخت، نصب و راهاندازی تجهیزات نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاهی شامل انواع مخازن ذخیره، مخازن تحت فشار سیار و ثابت، برجهای تقطیر، مبدلهای حرارتی، ایر کولر، مخازن کروی، هیترهای غیرمستقیم گاز، واحدهای سیار فرآورش نفت خام (MOT)، شیرآلات تحت فشار و تجهیزات سرچاهی، دکلهای حفاری، جراثقال و تجهیزات هیدرومکانیکال سدها، دیگهای آبگرم، دیگهای بخار فایرتیوب، واترتیوب و سیکل ترکیبی، انواع پل و سازههای فلزی از جمله ساخت و نصب سقف فولادی (از نوع لانه کبوتری)، سالنهای سه قلوی نمایشگاه شهر آفتاب تهران، گلولههای فولادی، انواع فولادهای آلیاژی، فلنجهای تحت فشار، رینگهای صنعتی، محور و چرخ قطار، ماشینکاری سنگین، کورههای صنعتی و ساخت و نصب ماشینآلات و تجهیزات کارخانهای.
دریافت گواهینامه بینالمللی نظام کیفی ISO 9001 برای نخستینبار در سطح کشور از سوی شرکت بینالمللی DNV هلند و استفاده از استانداردهای معتبر جهانی در زمینه طراحی و ساخت محصولات و همچنین اخذ گواهینامههای کیفی مختلف از شرکتهای معتبر بازرسی بینالمللی سبب شده است تا این شرکت محصولات خود را به کشورهای مختلف جهان صادر کند. گروههای تولیدی، پشتیبانی و آموزشی این شرکت عبارتند از:
1- گروه تولیدی ساخت تجهیزات
2- گروه تولیدی متالورژی
3- گروه تولیدی دیگهای بخار
4- گروه تولیدی پل و سازههای فلزی
5- گروه تولیدی ماشین و مونتاژ
6- گروه پروژههای EPC
7- گروه مرکزی
8- مجتمع آموزشی و تحقیقات صنعتی.
تولیـدات و خدمـات شركـت در قالـب سه نـوع سفـارش شامـل سفارشـات پـروژهای، سفارشـات ساخـت محصـولات روتیـن و سفارشـات نصـب و راهاندازی است.
1- سفارشـات پـروژهای: اینگونـه سفارشـات اغلـب بهصورت پروژههـای كلیـد در دسـت یا در قالـب سفارشـات طراحـی، ساخـت و نصـب به شركـت واگـذار میشوند، در سـال ١٣٨٦ اخـذ پـروژه بهصورت EPC (طراحـی و ساخـت، تأمیـن مـواد و قطعات، نصـب و راهاندازی) در دستـور کـار شرکـت قـرار گرفـت كه ایـن پروژهها صرفا از طریـق شركـت در مناقصـه و رقابـت با بخشهـای دولتـی و خصوصـی و بعضا با رقبـای خارجـی به شركـت واگـذار میشوند. بهطور مثـال قـرارداد پروژههای طـرح ساماندهـی بنـدر صادراتـی ماهشهـر بهصورت EPC در اواسـط سـال ١٣٨٦ و پـل بـزرگ کـارون ٤ و فـاز ١٤ پـارس جنوبـی در سـال ١٣٨٩ منعقـد شـده اسـت.
2- سفارشـات ساخـت: سفارشـات ساخـت به دو دستـه تقسیـم میشوند: دستـه اول سفارشاتی هستنـد كه به تولیـدات مستمر شركـت مربـوط میشوند از جملـه دیگهـای بخـار، انـواع فلنـچ، جراثقالهـا، انـواع فـولاد و انـواع مقاطـع فـولادی. دستـه دوم كه تحـت عنـوان پروژههـای ساخـت در پروسـه تولیـد قـرار میگیرنـد سفارشاتـی را شامـل میشوند كه طراحـی و تكنولـوژی ساخـت آنهـا جدیـد بـوده و بـرای اولیـن بـار تولیـد میشوند. ساخـت شیـرآلات و تجهیـزات فشـار بـالای نفـت، انـواع برجهـای پالایشگاهـی، مبدلهـای حرارتـی، ایركولرهـا، فیلترهـای گـاز خشـك، هیترهـای گـازی، لانچـر و ریسیورهـا، انـواع رآكتورهـا و انـواع مخـازن تحـت فشـار از جملـه ایـن دستـه به شمار میآینـد.
3- سفارشـات نصـب: سفارشـات نصـب عمدتـا پروژههایی هستنـد كه در زمینههای مختلـف بهصورت كلیـد در دسـت، كنسرسیـوم یا بهصورت فعالیــت مشتـرك با انعطـافپذیـری بسیـار بـالا در شركـت انجـام میگیـرد. از جملـه فعالیتهـای عمـده میتـوان به تجهیـزات و مخـازن نفـت و گـاز و پتروشیمـی، سـد و تجهیـزات نیروگاهـی، پـل و سازههای فلـزی سنگیـن و تجهیـزات و ماشیـنآلات كارخانـهای اشـاره کرد.
عملیـات فـوق به تناسـب نـوع سفـارش توسـط گروههـای خودگـردان و تولیـدی ساخـت تجهیـزات، پـل و اسکلـت فلـزی، ماشیـن و مونتـاژ، دیگهـای بخـار و گـروه EPC صـورت میگیـرد. فاراک در زمینه طرحهای EPC موارد بسیاری را پیگیری کرده که هنوز نهایی نشده و منجر به عقد قرارداد نشده است، برخی از این طرحهای مزبور به شرح زیر است:
1- طرح احداث یک پالایشگاه قیر در جنوب کشور بهصورت EPCF که کارفرمای آن یکی از صندوقهای کشوری است، مبلغ این طرح 100 میلیون دلار است که تفاهمات اولیه انجام شده و پیگیری جهت نهایی کردن F آن در جریان است و در صورت تأمین مالی امیدواری بسیاری به نهایی شدن آن است.
2- صندوق ذخیره فرهنگیان در قالب یک کنسرسیوم برنده یکی از طرحهای پالایشگاه میعانات گازی در عسلویه شده است که صندوق در حال نهایی کردن اجرای آن با وزارت نفت است که پس از نهایی شدن قرارداد اجرای این پالایشگاه که در حدود 250 تا 200 میلیون دلار است باید به مزایده گذاشته شود که با توجه به ارتباطات سهامداری صندوق با ماشینسازی امیدواری برای اجرای آن توسط این شرکت زیاد است.
3- تفاهمنامهای با یک شرکت معتبر کرهای که در زمینه انجام طرحهای نیروگاهی و راهآهن فعالیت دارد در جریان است که احتمالا بعد از رفع تحریمها نهایی خواهد شد.
4- احداث یک پالایشگاه گازی در ایلام که تفاهمات لازم با شرکت ملی گاز انجام شده و احتمال اجرای آن بسیار زیاد است مبلغ این طرح بسیار قابل توجه بوده و حدود 1/1 میلیارد دلار است که در صورت نهایی شدن برای شرکت بسیار با اهمیت خواهد بود.
5- دو مناقصه در مورد فلنجها و شیرهای سرچاهی توسط وزارت نفت انجام شده که یکی در حدود 200 میلیارد ریال و دومی 300 میلیارد ریال است که هنوز قرارداد نهایی نشده است.
6- طرح پتروشیمی مهر کیمیا که از شرکتهای زیرمجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان است احتمالا طی این هفته نهایی خواهد شد مبلغ 100 میلیون دلار است که در صورت نهایی شدن قرارداد بلافاصله اطلاعرسانی لازم از طریق سازمان بورس انجام خواهد شد.
7- ماشینسازی اراک یک شرکت ثبت شده در آلمان به نام «اینساید ترید» دارد که لوازم و تجهیزات لازم برای طرحها را از کشورهای اروپایی تأمین میکرد که در این چند سال به دلیل تحریمها فعالیت آن متوقف شده بود و در صورت برداشته شدن تحریمها این شرکت نیز میتواند فعالیت مجدد خود را آغاز کرده و درآمد خوبی برای شرکت خواهد داشت.
8- شرکت افزایش سرمایه 1200 میلیارد ریالی اخیر را برای اجرای طرح توسعه سالن تولید جرثقیلهای سقفی و تولید دکلهای حفاری و همچنین تولید فولادهای آلیاژی خاص انجام داده است که در زمینه تولید جرثقیلهای سقفی منتظر رفع تحریمها و توافق با شرکت معتبری از اروپا بوده ودر زمینه تولید فولادهای آلیاژی از سال 1395 راهاندازی خواهد شد. (جدول2)
نگاهی به بودجه پیشبینی سال 95 شرکت
فاراک برای سال مالی 31 شهریور 95 بالغ بر 300 میلیارد تومان فروش و ارائه خدمات در نظر گرفته که پس از کسر بهای تمام شده 231 میلیارد تومانی، میتواند حداقل به سود خالص 41.96 میلیارد تومانی دست یابد؛ امری که با توجه به تعداد سهام منتشره، سود خالص 191 ریالی به ازای هر سهم را در پی خواهد داشت.حاشیه سود ناخالص (margin) شرکت معادل23 درصد و حاشیه سود خالص آن 14 درصد است. (جدول1)
اهم اخبار مجمع عمومی
با توجه به در پیش بودن اخذ قراردادهای جدید توسط شرکت پس از اجرای توافق برجام در آینده نزدیک، انتظار میرود فروش و ارائه خدمات شرکت بیش از 300 میلیارد تومان بوده و فاراک قادر به تحقق حداقل 300 ریال سود خالص به ازای هر سهم در سال مالی جاری باشد. البته اخذ و عقد قراردادهای جدید به تلاشهای بیشتر هیأتمدیره شرکت، مدیران مجموعه و حمایت صندوق ذخیره بستگی دارد. شرکت در عملکرد واقعی سال مالی 94 با تحقق 238 ریال سود خالص به ازای هر سهم ریال توانسته بود فراتر از پیشبینیها و انتظارات عمل کند و به ازای هر سهم نیز 200 ریال سود نقدی تقسیم کند.
ماشیـنسازی اراک به رهبـری سازمـان گستـرش و به کارفرمایی شرکـت نفـت و گـاز پـارس، در قـراردادی به ارزش حـــدود 5 میلیـــارد دلار مشارکت کرده که در ایــن راستـا شرکـت بـرای اولیـن بــار بهعنوان عضـــو کنسرسیـوم پیمانکـار فازهـای پـارس جنوبـی تعییـن و بهصورت مستقیـم صاحـب سهـم مشخـص از اجـرای کـار به وزن تقریبـی ٢٠ هـزار تـن تجهیـزات ثابـت پـروژه شده اسـت. هیات مدیـره بر آن اسـت تا با اجـرای موفــق ایـن پــروژه، حضـور مـداوم خـود را در اجـرای اینگونـــه پروژهها بهصورت EPC خصوصا در مجموعـه وزارت نفـت گستـرش دهـد و به همین منظور برنامههایی جهت مشارکت و قبول مسئولیت در طرحهای EPC را در دستور کار قرار داده است.
در این راستا ماشیـن سـازی اراك به منظـور توسعـه بـازار خـود، تفاهمنامـهای با یك شركـت عمانـی مبنـی بر تشكیـل یـك شركـت مشتـرك در عمـان جهـت همكاریهـای دوجانبـه در آن كشـور و منطقـه (كشورهـای عضـو شـورای همكـاری خلیجفارس GCC و كشورهـای دیگـری كه میتوانـد بـازار هـدف محسـوب شـود)، به امضـا رسانـده است. همچنین، اقدامـات اولیـه جهـت ثبـت شركـت مشتـرك در كشـور مذكـور بهعمـل آمـده است لیكـن مـدارك درخواستـی از سـوی طـرف عمانـی بایـد ترجمـه رسمـی شـده و به تأیید وزارت امـور خارجـه ایـران و همچنیـن سفـارت عمـان در ایـران برسـد تا جهـت ثبـت شركـت مزبور بـرای طـرف عمانـی ارسـال شود كه ایـن موضـوع در حـال انجـام مراحل اداری است.
ارزشگذاری سهم با استفاده از مدل گوردون
با توجه به پروژهها، طرحها و قراردادهای جدید انتظاری فاراک در سال مالی 31 شهریور 95 که بهزودی شاهد انتشار اخبار آن پس از اجرایی شدن توافق برجام خواهیم بود، فروش و ارائه خدمات شرکت قابلیت افزایش تا سقف 400 میلیارد تومانی را دارد که با لحاظ کردن حاشیه سود خالص 16.5 درصدی میتوان به کسب سود 300 ریالی هر سهم در سالجاری امیدوار بود؛ امری که با در نظر داشتن رشد 35 درصدی عایدات آتی پنج ساله و سیاست تقسیم سود نقدی 70 درصدی، ارزش ذاتی سهم را در محدوده 2780 ریالی قرار میدهد. (جدول3)
واحد مطالعات اقتصادی و سرمایهگذاری کارگزاری اردیبهشت ایرانیان