بیش از 5.5 میلیون مرگ و میر زودرس در سراسر جهان تنها به خاطر آلودگی هوا در سال 2013! این تلفات به گفته بانک جهانی، هزینه عظیم اقتصادی دربرداشتهاست.
آمار و ارقام بسیار قابل توجه و سرسامآور است. قرار گرفتن در معرض آلودگی هوای محیط وهوای داخلی در سال 2013 طبق نخستین برآوردهای منتشر شده بانک جهانی حدود 5110 میلیارد دلار در اقتصاد جهان هزینه داشته است. همچنین برآوردها مرگ و میر زودرس مرتبط به آلودگی هوا را نیز نشان میدهند.
آلودگی، چهارمین عامل مرگ و میر
برای محاسبه هزینههای اقتصادی آلودگی، بانک جهانی بر عوامل خطرناک موثر در مرگ و میر تکیه کرده است. به نظر میرسد که آلودگی هوا در جایگاه چهارم درست بعد از دخانیات در میان عوامل خطر مرگ و میر در سراسر جهان قرار دارد. این آسیب در هر قاره پیامدهای سلامتی و اقتصادی متفاوتی دارد.
آسیا قارهای که بیش از بقیه تحت تاثیر قرار گرفته
همانطور که معترضان چینی طی مخالفتی در برابر پروژههایی که به طور بالقوه آلاینده هستند بیان کردند قاره آسیا بهشدت در معرض آلودگی هوا قرار گرفته است. مناطق شرقی و جنوبی آسیا، بهویژه کلانشهرهای آسیایی، به طور ویژهای تحت تاثیر مرگومیر ناشی از آلودگی قرار گرفتهاند.
براساس برآوردهای این نهاد جهانی، آلودگی به میزانی معادل 7.4 درصد و 7.5 درصد از تولید ناخالص داخلی، بر عدم رفاه و آسایش مردم تاثیر میگذارد. در مقابل، بخشهایی از شرق میانه و شمال آفریقا بسیار کمتر توسط این پدیده تحت تاثیر قرار گرفتهاند.
در هند، مسئولان رسیدگی به آلودگی محیطزیست در دهلی نو، اپلیکیشنی را راهاندازی کردهاند که Hawa Badlo نام دارد و به شهروندان کمک میکند به محض مشاهده عوامل تولیدکننده آلودگی، آن را گزارش دهند. این اپلیکیشن، گزارش شکایات روزانه و اقدامات صورت گرفته برای رفع آنها را نیز منتشر میکند.
و اما در اروپا، برای مثال در فرانسه و در شهر پاریس، که آلودگی (با 48 هزار کشته)، سومین عامل مرگ و میر پس از مواد مخدر (با 78 هزار کشته) و مصرف الکل(با 49 هزار کشته) است، کمپینی با نام «شهرمان را بازیابیم» راهاندازی شده است. هدف این کمپین، بهبود کیفیت زندگی، بهبود شرایط مکانهای عمومی و استفادههای جدید از هفت مکان در پاریس که ارزش تاریخی و سمبلیک دارند، است. به همین منظور اپلیکیشنی به نام BreezoMeter دادههایی را فراهم میآورد که میتوان به کمک آنها روشهای حملونقل پایدار را توسعه بخشید.
همچنین از منبع سوخت جدیدی برای شومینهها و گرمایش داخلی استفاده میشود. نسل جدید سوخت طولش از 20 سانتیمتر تجاوز نمیکند و از تفالههای 150 فنجان قهوه (به طور متوسط قهوه مصرفی یک فرانسوی به مدت دو ماه) و مومهای گیاهی (که بهعنوان چسب عمل میکنند و موجب تسهیل در احتراق میشوند)تشکیل شده است.
استارتاپی به نام Wair نیز با هدف محافظت در برابر آلودگی، شروع به تولید روسریهایی کرده که به همراه اپلیکیشنی به نام Supairman کمک میکند تا افراد از میزان آلودگی هوا باخبر شده و خود را محافظت کنند.
بدین صورت که این دستمالها، با پوشاندن گردن، به گرم شدن افراد در سرما کمک کرده و در صورت ایجاد هشدار هوای آلوده روی اپلیکیشن، میتوان آنها را به دور بینی و دهان خود پیچید. این روسری دارای فیلتری است که قادر به کاهش 99 درصدی ذرات معلق مانند گرده، باکتریها و گازها است. همچنین حاوی محفظهای است که با سیستم تصفیه هوا، تنفس را بهبود میبخشد.